Заява Ужгородської міської організації ВО "Батьківщина"

з приводу незаконного рішення Закарпатської обласної ради про визнання русинів окремою національною меншиною.

 

7 березня 2007 р. Закарпатська обласна рада прийняла рішення про визнання русинів окремою національною меншиною та занесення її в реєстр національностей Закарпатської області.

Таке рішення вважаємо протизаконним і абсурдним.

З яких пір і на підставі чого обласні ради визначають національність? Хто делегував їм таке право? Яка наукова установа або хто з відомих вчених-істориків, етнологів, лінгвістів – давав наукове обгрунтування для прийняття такого рішення? Лікар за фахом, який доповідав з цього питання на сесії, московський батюшка-вітренківець, чи закордонний професор-авантюрист і провокатор, агент КГБ і американських спецслужб, який за два тижні до сесії відвідав Закарпаття, у тому числі кабінети найвищих посадовців області? А чи перефарбований мукачівський князьок краю, який недавно перебрався на київські пагорби?

Вченими ( істориками, етнологами, мовознавцями, фольклористами) давно доведено, що назви "русин" і "українець" означають один і той самий народ, тільки у різному часовому вимірі. Всіх українців нашої славної прабатьківщини Київської Русі називали русинами – від назви вітчизни Русь: на Надніпрянській Україні – до ХІХ ст., в Галичині і Буковині – до ХХ ст. Найдовше, до середини ХХ ст., ця назва зберігалася на Закарпатті, засвідчуючи спільне етнічне коріння закарпатців з русинами-українцями інших українських земель.

Розцінюємо згадане рішення Закарпатської обласної ради як таке, що спрямоване на роз’єднання Закрпатських українців, дестабілізацію суспільного життя краю, заохочення сепаратизму, підрив державного суверенітету і територіальної цілісності України. Шкодуємо, що до його прийняття активно долучилася фракція "Наша Україна" в Закарпатській обласній раді.

Доводимо до відома провокаторів і недругів України, що всякі спроби сфабрикувати із закарпатців окремішнє плем’я і в такий спосіб відірвати нас національно від материнського коріння приречені на провал, вони знайдуть рішучу відсіч з боку патріотичних сил Закарпаття. Ми не хочемо бути національною меншиною на рідній українській землі, ми були, є і будемо її господарями!

Закликаємо органи прокуратури негайно опротестувати незаконне рішення Закарпатської обласної ради, а Президента України адекватно відреагувати на спроби політичних авантюристів і місцевих князьків посіяти розбрат, спровокувати конфронтацію, дестабілізувати суспільну обстановку в Закарпатті.

Голова Ужгородської міської організації ВО "Батьківщина"

Павло Федака

 

23 березня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2007-03-23 / 10:05:00

    Что Федака, прогнулся перед Ратой в очередной раз?