Інформаційне повідомлення щодо ситуації із захворюваністю на грип та ГРІ

За даними аналізу захворюваності на грип та ГРІ населення в 10 контрольних містах Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій (УЦГГРІ) МОЗ України на 4 тижні року (22.01.07-28.01.07) спостерігалось зростання захворюваності порівняно з минулим тижнем на 7,5%, серед дітей до 14 років - на 9,31%.

 

Всього захворіло 44835 осіб, питома вага дітей серед захворілих становить 48,5%. Серед захворілих – дітей віком: 0-2 роки - 23,5%, 3-6 років - 36,4%, 7-14 років - 40%. Госпіталізовано 267 осіб, в тому числі 218 дітей. Летальних випадків не зареєстровано.

Зростання захворюваності спостерігалось у містах: Запоріжжі - 21,7%, Харкові - 16,3%, Чернігові - 14,8%, Дніпропетровську - 12,7%, Львові - 12,3%, Києві - 9,9%, Одесі - 4,9%.

В жодному з контрольних міст епідемічного порогу не перевищено. Рівні захворюваності нижче епідемічних порогів у містах: Вінниці - на 44,2%, Дніпропетровську - 32,9%, Донецьку - 42,7%, Запоріжжі - 58,1%, Києві - 48,3%, Львові - 36,6%, Сімферополі - 31,5%, Харкові - 90%, Чернігові - 46,6%.

Ситуація у світі:

За матеріалами ВООЗ епідемія грипу реєструється в 3 штатах США, регіональні та локальні спалахи реєструються в 12 та 16 штатах відповідно. Зафіксовано 6 летальних випадків серед дітей.

В Канаді регіональний спалах реєструється на території провінції Онтаріо.

За даними Європейської системи епідеміологічного нагляду за грипом (EISS) протягом 3 тижня року відмічалася активізація циркуляція вірусу грипу в Європі, зокрема в Греції, Люксембурзі, Нідерландах, Північній Ірландії, Іспанії, Швейцарії, Норвегії, Чехії.

Активізується епідемічний процес грипу на території Російської Федерації.


Про початок активізації епідемічного процесу з грипу та ГРІ в Україні свідчать спорадичні спалахи на території Луганської області (перевищення епідемічних порогів зареєстровано на території 6 населених пунктів).

На поточному тижні, за матеріалами УЦГГРІ МОЗ, в Україні прогнозується активізація епідемічного процесу з грипу та ГРІ, яка може бути пов`язана із загальною активізацією епідемічного процесу в світі та Європі, а також зі зниженням температури.


Довідково:

ГРІ – це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого - у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу – повітряно-крапельний.

Неспецифічна сезонна профілактика складається з низки заходів для підвищення резистентності організму до дії не лише збудників грипу, але й інших ГРІ та ГРЗ.

Ефективними фахівці відзначають наступні методи профілактики:

повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
загартування;
вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії;
На що необхідно звернути увагу:

Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб, найчастіше – 1–2 доби.
Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, гіперестезія шкіри, порушується сон.
Вже в перші години температура тіла сягає 39–40°С, утримується на такому рівні 2–3 доби і в подальшому знижується. Проте, якщо в подальшому розвивається друга хвиля гарячки, або ж вона триває довше 5–7 діб, це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.
Вже на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починають турбувати садніння та біль за грудиною. На 3–5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.
Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі оч — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини.
Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку на передній план можуть виступати симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми, менінгізм) навіть на тлі субфебрильної температури тіла. В осіб похилого віку на тлі грипу загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

За тяжкістю перебігу грипу виділяють легкий, середньотяжкий, тяжкий та блискавичний (гіпертоксичний) варіанти.

Наслідки грипу: в переважній більшості випадків хвороба закінчується повним одужанням. Летальність і смертність в останні десятиліття надзвичайно низькі. Однак, зважаючи на підвищений ризик смерті в осіб похилого віку та проблему глобального "постаріння" людської популяції, поява нових підтипів грипу може призвести до тяжких ускладнень і летальності.


Прес-служба МОЗ

 

30 січня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів