Іван Мигович: Закарпатська область серед найвідстаючих в Україні

Майбутнє країни і Закарпаття – на соціалістичному шляху, в утвердженні соціальної справедливості, дійсної демократії, реальної свободи і справжнього гуманізму

 

На зборах громадськості м. Ужгорода 7 листопада ц.р. перший секретар обкому КПУ, народний депутат України 3 і 4 скликань Іван Мигович, зокрема, сказав наступне:

— У боротьбі з пануванням чужих держав та гітлерівсько-хортіївською окупацією, за перемогу Радянської влади, утвердження соціалізму – на всіх етапах новітньої історії наші попередники – комуністи самовіддано служили своєму народові.
Сьогодні боляче й прикро, що здобуте так швидко втрачено. Погортаймо книжки “Розквіт Закарпаття в братній сім’ї народів СРСР”, “Закарпаття – 2006”, порівняймо сухі дані статистики, згадаймо своє недавнє минуле...
Наведу лише деякі узагальнюючі показники. 1990 року в нашій області випускалося (у фактичних цінах) промислової продукції на 3 млрд. 83 млн. ам. дол. Торік обсяг реалізації промислових виробів, робіт, послуг (у відпускних цінах) склав 640 млн. дол., тобто у 6 разів менше. Виробництво продукції сільського господарства знизилося з 2,2 до 0,25 млрд. дол., тобто майже у 9 раз.
Великий спад стався за останні 15 років у будівництві, на транспорті, в торгівлі. Розвалена інфраструктура народного господарства, хижацьки нищаться ліси, забруднюється вода і повітря, деградує необроблювана земля, тобто руйнуються самі основи життєдіяльності закарпатців.
Доморощені капіталісти не створюють серйозних виробництв, найвигідніші ресурси і об’єкти прибирають заїжджі олігархи, управління вирішальними сферами переходить до Києва і Львова, молоді закарпатці вимушені емігрувати, а їхні батьки передчасно вмирають через злидні, стреси, образи, соціальні хвороби... Чим не 30-ті роки минулого століття?
Водночас органи влади і залежні від неї та власників ЗМІ весь час твердять про якісь “позитивні зрушення”, “обнадійливі тенденції”, а то й “успіхи” на загальноукраїнському фоні. Насправді все інакше. За обсягом реалізації промислової продукції наша область займає (із 27 регіонів) 24 місце, по сільськогосподарському виробництву – 25, за інвестиціями (в розрахунку на 1 особу) – 21, за кількістю наданих послуг – 20, за середньомісячною зарплатою – 16 місце і т.д.
Це – результат розвалу соціалістичної економіки, брутальної прихватизації, всепроникаючої корупції, безсилля, корисливості і безвідповідальності влади на всіх рівнях. Тому, відзначаючи річницю Великого Жовтня, згадуючи досягнення радянського ладу і усвідомлюючи масштаби втрат, все очевидніша необхідність радикальної зміни внутрішньої і зовнішньої політики України, усієї системи влади.
Майбутнє країни і Закарпаття – на соціалістичному шляху, в утвердженні соціальної справедливості, дійсної демократії, реальної свободи і справжнього гуманізму. Це – програмні цілі комуністів, інших прогресивних сил суспільства. Їх наближенню покликана сприяти антикризова коаліція у Верховній Раді...

 

09 листопада 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів