Ще одну мініскульптурку встановили в Ужгороді

Ще одну мініскульптурку встановили в Ужгороді
Про це повідомили у міськраді.

 

Мініскульптурку видатному українському та вірменському кінорежисеру, сценаристу, композитору Сергію Параджанову відкрили сьогодні в Ужгороді. Встановили її поблизу Закарпатського облмуздрамтеатру біля вірменського пам'ятного знаку Хачкар.

2024 рік ЮНЕСКО внесла у свій календар як рік Параджанова, 100-річчя з дня народження митця відзначають цьогоріч в Україні різними заходами.

Сергій Параджанов – творець всесвітньо відомої кінострічки «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського та сповненого поетики фільму «Колір гранату». Саме його картина «Тіні забутих предків», сценарій якої написаний у співавторстві із видатним закарпатцем Іваном Чендеєм, отримала 28 міжнародних нагород, 24 Гран-прі міжнародних фестивалів, а за кількістю призів увійшла до Книги рекордів Гіннесса.

За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання Народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.

Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм». У 1988 році Сергій Параджанов дав своє останнє інтерв’ю українською мовою, у якому, зокрема, сказав «Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!».

Мініскульптурку геніальному режисеру встановили з ініціативи та за сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна. У відкритті скульптурки взяли участь представники Закарпатської ОВА, Ужгородської міської ради, Посольства Республіки Вірменія в Україні, товариств вірменів в Україні і на Закарпатті, духовенство, мешканці та гості обласного центру.

 

11 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів