2 квітня - День кінолога. Як працюють кінологічні команди Закарпатської митниці

 2 квітня - День кінолога. Як працюють кінологічні команди Закарпатської митниці
Непідкупні службовці, незамінні помічники, надійні напарники та вірні друзі… Про те, як чотирилапі «митники» філігранно впольовують приховані наркотики, зброю, сигарети, бурштин і навіть валюту.

 

 Щороку 2 квітня в Україні відзначають своє професійне свято кінологи – люди, які присвятили своє життя благородній справі – працювати з собаками, навчати їх виявляти та запобігати різним правопорушенням.

У силових органах кінологічні команди мають специфічні завдання: у рятувальників – чотирилапі помічники рятують людей; у правоохоронців – розшукують злодіїв; у прикордонників – несуть службу як вартові рубежів, а от у митників – виявляють контрабандистів та порушників митного законодавства.

Напередодні свята ми навідалися до керівника підрозділу кінологічного забезпечення та протидії незаконному переміщенню наркотиків та зброї управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Олександра Семаля. Ветеран-кінолог, який 28 років тому сам розпочав роботу в митниці з посади інспектора-кінолога, а сьогодні успішно керує підрозділом, - розповідає про роботу та досягнення 17 кінологічних команд Закарпатської митниці. Кожна з них задіяна в пунктах пропуску з великим пасажиропотоком на кордонах з трьома країнами Євросоюзу (Румунії, Угорщини та Словаччини) до проведення митного контролю громадян та транспортних засобів, аби запобігати незаконному переміщенню прихованих товарів та предметів.

- Їхня робота розділена за різними напрямками: одні працюють на виявлення наркотичних речовин, інші - натреновані на пошук зброї та набоїв, чи тютюнових виробів, навіть валюти, - каже пан Олександр та тішиться: - Колектив підрозділу – це поєднання значного досвіду роботи у сфері кінології та, водночас, впровадження нових креативних ідей та підходів, що сприяють підвищенню ефективності інспекторів-кінологів.

«Олександр Семаль – фахівець та визнаний авторитет у справі митної кінології, під наставництвом якого виховано не один десяток спеціалістів, а також навчено та поставлено пошукові навички численної кількості службових собак з різноманітних спеціалізацій», - з неабиякою гордістю розповідають колеги з інших підрозділів митниці.

- Щоб досягти певного результату дорослої собаки, потрібно дуже багато та плідно працювати, коли вони ще цуценята, привчати їх чітко виконувати ті чи інші команди, - продовжує розмову Олександр Семаль. – Дуже важливо, аби чотирилапий товариш хотів працювати в дуеті, був сумісний по характеру з господарем, слухався його та поважав. Перед початком спільної роботи сформована кінологічна команда проходить на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби навчання, а згодом - щороку підвищує кваліфікацію набутих здібностей і навичок.

Тож знайомимось, як проходить нелегка служба в митниці чотирилапих помічників кінологів, які філігранно «впольовують» приховані від митного контролю різні заборонені предмети та які хитромудрі сховки контрабандистів виявляють у важкодоступних місцях транспортних засобів.

Євген Довбак – інспектор-кінолог із досвідом роботи ще з далекого 1992 року. Нині він найдосвідченіший фахівець кінологічного підрозділу, наставляє молодих посадовців з їх вихованцями. Працює в дуеті з 8-річною вівчаркою Амуром, якого теж по праву можна вважати «ветераном митної справи». Досвідчений пес спеціалізується на пошуку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також тютюнових виробів. Порушників, які наважилися обхитрити цього вправного помічника кінолога під час роботи, очікує нещаслива розв’язка. Так, уже цьогоріч на його рахунку кілька результативних спрацювань на виявлення марихуани. Далі - правоохоронці розслідують протиправне діяння, що містить ознаки кримінального злочину.

Владислав Тромпак – не менш досвідчений кінолог, який розпочав трудовий шлях у 2005 році.Зараз працює із 4-річною бельгійською вівчаркою Норд, який спеціалізується на пошуку тютюнових виробів, наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Завдяки гострому нюху Норда виявлялася значна партія контрабанди. До прикладу, торік Норд вкотре красномовно продемонстрував високий рівень спрацювання на 20 кг прекурсорів псевдоефедрин, що використовується для виготовлення наркотиків та обіг якого суворо обмежено. Пес блискавично виявив значну партію пігулок, акуратно обгорнутих в поліетиленові пакунки та заздалегідь прихованих під панеллю приладів у салоні автомобіля.

Володимир Кухаренко – уже понад 10 років успішно працює у сфері митної кінології. Ідеальний тандем у нього склався з 2-річним лабрадором-ретривером за кличкою Рой, спеціально навченому на пошук наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Разом вони сумлінно виконують посадові обов’язки у пунктах пропуску. Їхня плідна співпраця очевидна: на рахунку Роя вже з початку 2024 року серйозні виявлення канабісу, а порушникам загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Андрій Кирпа – теж з чималим досвідом роботи кінологом – з 2011 року працює у митниці. Майже 5 років йому вірно служить бельгійська вівчарка Сем. Пес неодноразово спрацьовував на контрабандне переміщення медичних препаратів із вмістом наркотичних та психотропних речовин. Приміром, лише торік на рахунку цієї кінологічної команди – 5,3 тис таблеток (серед яких - наркотичний трамадол, психотропний альпразолам), 625 капсул, 25 шприців-ампул, а також – 25 грам канабісу. Пан Андрій каже, що важливу роль для успішної службової кар’єри собаки відіграє довіра один до одного та наполеглива праця.

Ярослав Коштура - у минулому році відзначив свою 10-ту річницю роботи митним кінологом, тож за його плечима також значний досвід. 2-річний спанієль Дана вправно допомагає господарю знаходити приховані від митного контролю тютюнові вироби, а торік додатково ще навчилася виявляти бурштин. У результаті, завдяки цій вірній помічниці кінолога вдалося запобігти незаконному вивезенню значної партії тютюнових виробів. Халепа трапилася із жителем Закарпаття, який через контрабанду «поплатився» елітним «Мерседесом» відразу ж на кордоні.

Ретельно заздалегідь приховані кількасот пачок сигарет у конструктивних порожнинах салону «німця» - блискавично спрацювала кмітлива Дана!

Роман Роспопа поповнив лави кінологів Закарпатської митниці 8 років тому. За ним закріплена бельгійська вівчарка за кличкою Азар, який за лічені хвилини вміло знаходить приховані і наркотики, і тютюнові вироби. Творців контрабандних сховок очікує провал, коли «за роботу» береться цей спритний чотирилапий підопічний! «Ми разом вже 5 років, тож добре розуміємо один одного без слів. Азар вже з перших занять показував гарні результати”, – розповідає пан Роман. Він вважає, що кінологами стають за покликом серця. Каже: «Це – не просто фахівець, який працює з собаками. Тут потрібно мати сміливість, терпіння, наполегливість, та головне – любити цих тварин».

Дмитро Молодцов приєднався до відділу кінологічного забезпечення митниці на початку 2017 року. Працює з 6-річним лабрадором-ретрівером Лакі, натренованого на виявлення наркотиків та тютюнових виробів. Інтуїцію цього чотирилапого пошуківця не перехитрить жоден контрабандист, навіть якщо вдасться до замаскування сигарет під запах парфумів чи змастивши моторною олією обгорнуті в поліетилен цигарки іншим запахом. Також на рахунку цього вірного митного друга виявлені такі заборонені до переміщення наркотичні речовини, як морфін, оксiкодон та тилідин. До речі, Лакі з легкістю «перевіряє», як легкові, так і великогабаритні автомобілі, ретельно винюхуючи кожну шпаринку, повідомляючи господаря про «знахідку».

Євгеній Бабич – 7 років пліч-о-пліч працює з бельгійською вівчаркою Рамсі, який по праву рахується одним з кращих пошукових службових собак у митниці. Він однаково легко знаходить найскладніші місця схову як з тютюновими виробами, так і бурштину Результати цього «тандему» просто вражають. Одного тільки «сонячного каміння» Рамсі знайшов на понад 500 кілограм! Серед резонансних знахідок, які на рахунку Рамсі – найбільша партія контрабандного каміння (понад 300 кг бурштину), прихованого у паливних баках вантажівки. Під час її перевірки увагу інспекторів привернули саморобні шви та кріплення на паливних баках. Відтак, залучили кінологічну команду і, вуаля (!) кмітливий Рамсі подав знак на запах «сонячної контрабанди». У 250-літрових діжках, вправно заварених у два бензобаки, знаходилося декілька мішків з необробленим бурштином. Загалом – понад 300 кг. За оцінкою спеціаліста-експерта, вартість його становить майже 2 млн грн. До слова, згодом спеціалізована екологічна прокуратура Закарпатської обласної прокуратури повідомила про підозру цьому закарпатцю у незаконному перевезенні бурштину у значних розмірах (ч. 2 ст. 240-1 КК України). Санкція інкримінованої йому статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років із конфіскацією майна. Тож, ця кінологічна команда по праву вважається гордістю Закарпатської митниці.

Віктор Яцкович обрав непростий, але відповідальній шлях кінологічної роботи у 2018 році. З того часу з ним на стражі боротьби з незаконним переміщенням через митний кордон України зброї, боєприпасів та вибухових речовин стоїть добре натренований лабрадор Стенлі. Результат сумлінної партнерської роботи - кілька сотень виявлених набоїв і різного виду пістолетів та гвинтівок, у тому числі із приховуванням від митного контролю.

Євгеній Сідак прийшов в Закарпатську митницю на посаду кінолога 5 років тому. У якості напарника він обрав джек-рассела тер’єра Річі, який попри невеликі габарити та молодий вік, уже довів, що здатний на рівні з іншими чотирилапими колегами виявляти наркотики і психотропи. Врівноважена поведінка та високі пошукові здібності цієї породи собак суттєво впливають на результативність роботи. Кінолог на всі 100% покладається на свого підопічного під час несення служби у пунктах пропуску і впевнений, що в недалекій перспективі їх очікують значні досягнення. Варто також відзначити пана Євгенія як не тільки фахового кінолога, але як і справжнього патріота України – людину, яка зі зброєю у руках захищала нашу землю від російських окупантів у 2022-2023 роках, будучі мобілізованим до лав Збройних Сил України.

Ростислав Пригара останні 5 років також трудиться у підрозділі кінологічного забезпечення митниці. Його вірний друг і соратник – 6-річний спаніель Денні, спеціально навчений на пошук наркотиків та тютюну, має репутацію «грози контрабандистів» та недобросовісних громадян, які вдаються до порушень митного законодавства. Особливо чутливо Денні реагує на добре приховані наркотичні засоби та психотропні речовини, зокрема, канабіс та амфетамін. Навіть ретельно приховані сигарети у спеціально виготовленому тайнику в паливному баку автомобіля для надійного помічника кінолога не є перешкодою. Денні блискавично винюхує фільтр та «наказує» порушника. Адже в таких випадках не лише документується порушення митних правил, а й вилучається виявлений товар разом з транспортним засобом, а згодом – за рішенням суду конфісковується.

Олександр Правда визначився бути кінологом понад два роки тому, після багаторічного досвіду роботи у підрозділах оперативного реагування митниці. Незважаючи на значно менший досвід роботи у цьому напрямку, Сашко разом із закріпленим за ним чотирилапим другом – бельгійською вівчаркою породи малінуа Джоні, щоразу демонструють чудову роботу з виявлення наркотичних засобів та психотропних речовин. Пес бездоганно спрацював на виявлення прихованих 14 кг наркотичного засобу канабісу та понад 600 таблеток із вмістом наркотичних та психотропних речовин. Так, перевіряючи вантажівку через сканер, митники на моніторі звернули увагу на аномалію в кабіні водія. Задіявши кінологічну команду, Джоні миттєво дав спрацювання на підлогу, яку вручну демонтували, аби дістатися до 42 пакетів з наркотиками.

Іван Бартованець – також досвідчений митник з великим стажем роботи у підрозділах боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. Але два роки тому вирішив стати на шлях митної кінології. Допомагає йому у роботі 2-річна бельгійська вівчарка Грей. І вже за короткий строк спільної роботи чотирилапий підопічний відзначався виявленням канабісу. «Аби виявити приховані предмети, собака потребує неабиякого нюху, залізної дисципліни та витримки. І коли Грей натрапляє на «знахідку», одразу ж повідомляє, завмираючи над нею, даючи знати, що робота виконана, - ділиться секретами пан Іван, і додає: Ця порода вівчарок має гарні задатки – тонкий нюх і гострий слух, тому обманути митників не вдасться.

Владіслав Богатирчук – представник молодого та перспективного покоління кінологів Закарпатської митниці. Працює на посаді не так давно, але вже пройшов з бельгійською вівчаркою Град первинну підготовку на пошук наркотичних засобів. Разом вони демонструють непогані результати з виявлення наркотичних засобів та психотропних речовин. Так, 4-річний вихованець ефективно спрацював на виявлення обмеженого до переміщення через кордон наркотичного засобу трамадол у значній кількості. За даним фактом митниця скерувала повідомлення до правоохоронних органів про ознаки кримінального злочину.

Ігор Чернявський із жовтня 2022 року приєднався до колективу підрозділу кінологічного забезпечення та протидії незаконному переміщенню наркотиків і зброї Закарпатської митниці, перевівшись із Чернігівської митниці. Кінолог з багаторічним стажем роботи швидко влився у нову команду і відразу ж продемонстрував «вишкіл» своєї маленької помічниці – фокстер’єра Сімони, яка спеціалізується на пошуку наркотиків і зброї. Щоденною плідною співпрацею та тренуваннями кінолог прищепив своїй напарниці необхідні навички. Відтак, Сімона відзначилася виявленням партії наркотичного засобу трамадол, і як каже її господар, - не планує зупинятися на досягнутому.

Анатолій Ісак теж чималий відрізок своєї кар’єри провів на посаді інспектора-кінолога у Чернігівській митниці. До Закарпатської митниці перевівся торік разом із 5-річною бельгійською вівчаркою Луна - «фахівцем» з виявлення наркотиків і зброї. Значний багаж досвіду, вміння і бажання працювати відразу дали результат за невеликий період часу - одразу кілька спрацювань, причому виявлялися і наркотики, і психотропні речовини, і навіть бойова граната. Кінолог зауважує, що у таких випадках доводиться працювати набагато важче та наполегливіше, аби чотирилапа помічниця вправно спрацювала на пошук зброї та вибухонебезпечних предметів. Адже досі жодний технічний засіб не зміг замінити собою сенсорних здібностей натренованих собак. Витончений нюх, швидкі лапи й відданість – потужна зброя кінологів проти порушників митних правил.

Максим Іхтіяров – найсвіжіше кадрове поповнення у лавах інспекторів-кінологів Закарпатської митниці. Лише два місяці, як перевівся з Дніпровської митниці і вже разом з 7-річним лабрадором-ретривером Балу відзначилися резонансним затриманням великої суми готівкової валюти. 70 тисяч євро собака виявила у сумочках двох громадянок, які намагалися вивезти значну готівку без декларування. До речі, будь-які документи, які б підтверджували легальність цієї валюти, теж були відсутні. Тож, завдяки Балу, на порушниць очікує чималий штраф за перевищення переміщення дозволеної вітчизняним законодавством суми валюти та й ще без письмового декларування.

Підсумовуючи, Олександр Семаль каже: «Видресирувати службового собаку – справа не з легких, адже кожен із вихованців має власний характер і вимагає до себе особливого підходу. І беззаперечно, важливу роль для успішної службової кар’єри кінологічної команди відіграє наявність щоденного тісного контакту між господарем та собакою, довіра один до одного та щоденна наполеглива праця.

Закарпатська митниця

 

02 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів