Перерахунок пенсій, закінчення опалювального сезону та початок демобілізації строковиків: головні зміни з 1 квітня

Перерахунок пенсій, закінчення опалювального сезону та початок демобілізації строковиків: головні зміни з 1 квітня
В Україні з 1 квітня зросте мінімальна заробітна плата, що вплине на розмір виплат та податків, а також відбудеться перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Вони також зростуть.

 

 

 

На скільки зростуть мінімальна зарплата, податки, виплати

З 1 квітня, згідно закону Про державний бюджет України на 2024 рік, мінімальна заробітна плата зросте до 8 тис. грн. Це на 900 грн більше, ніж було встановлено з 1 січня. У погодинному еквіваленті українці за свою працю отримуватимуть 48 грн.

Перерахунок мінімальної заробітної плати позначиться на розмірі податків, а також державних виплатах. Так, фізичним особам-підприємцям (ФОП), як інформує Державна податкова служба, доведеться платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 1760 грн. До цього вони відраховували 1 562 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ складатиме 120 тис. грн.

Крім того, зросте і мінімальний розмір пенсії для 65-річних непрацюючих пенсіонерів. Згідно ч. 2 ст. 28 Закону України Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, при необхідному стажі 30/35 років відповідно для жінок і чоловіків мінімальний розмір пенсії становить 40% від мінімальної заробітної плати. Так, з 1 квітня ця категорія літніх людей отримуватиме 3 200 грн. Це на 520 грн більше, ніж було.

З другого місяця весни зміниться і вартість страхового стажу, який можна докупити. ГУ Пенсійного фонду України інформує, що він становитиме 1760 грн.

Зросте і компенсація роботодавцям за працевлаштування ВПО, яка також прив’язана до мінімальної заробітної плати. Як інформує Урядовий портал, тепер від держави вони отримуватимуть за одного робітника  8 тис. грн.

Водночас, якщо переселенець був направлений на роботу центром зайнятості, то розмір виплат зросте до 16 тис. грн. Однак ця цифра не має перевищувати двох розмірів мінімальної заробітної плати або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць. Компенсацію работодавці за такого працівника зможуть отримувати впродовж 6 місяців або року (для осіб, які мають додаткові гарантії в працевлаштуванні) за кожен непарний місяць.

Таку ж суму тепер отримуватимуть і ті, хто працевлаштував людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих кому до виходу на пенсію за віком залишилося не більше 5 років та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць. Тривалість такої компенсації становить 6 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

До 4 тис. грн збільшиться компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних, якщо:

  • їх вік до 25 років, а страховий стаж менше ніж 12 місяців;
  • їм не більше 35 років і це перше робоче місце особи.

Також це стосуватиметься і першого робочого місця звільнених зі строкової військової/альтернативної служби. Тривалість такої компенсації становить 6 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

– Компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії в працевлаштуванні або, тих які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 6 місяців  підвищиться до 3520 грн (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить 12 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника, – пише Урядовий портал.

Збільшиться і розмір допомоги по частковому безробіттю в розрахунку на одного працівника або ФОПа – до 4 тис. грн (не вище 50 % розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої допомоги становить не більш 180 календарних днів сумарно впродовж 36 місяців.

Максимальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах теж зросте і з 1 квітня становитиме 12 тис. грн за місяць (не більше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану місячну(годинну) норму праці).

Ухвалення законопроєкту про мобілізацію

У квітні в другому читанні можуть ухвалити законопроєкт про мобілізацію, оскільки станом на 29 березня Оборонний комітет Верховної Ради завершив розгляд усіх 4 269 правок до документу.

– Але це не означає, що законопроєкт готовий до голосування в другому читанні. По-друге, треба ще рішенням Комітету затвердити всю таблицю. Тут графік невідомий поки, – зазначив у Telegram нардеп Ярослав Железняк.

Крім того, законопроєкт має пройти розгляд додаткових правок Комітету, що буде довгим процесом.

Збільшення розміру допомоги дітям загиблих захисників

Уряд збільшив розмір державної соціальної допомоги дітям загиблих захисників-добровольців. Так, з 1 квітня виплати на одну дитину автоматично зростуть із 2361 грн до 7800 грн і до 6100 грн на кожного неповнолітнього, якщо в родині є двоє та більше дітей.

– Йдеться про дітей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які добровільно брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, та не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад, – повідомляє Мінреінтеграції.

Хто з ВПО отримуватиме виплати

Із 1 квітня виплати продовжать отримувати переселенці, які не мають можливості працювати, доглядають дітей або важко хворих чи осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи.

Автоматичне надходження коштів очікує на:

  • пенсіонерів, у яких на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • осіб з інвалідністю I та II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Заяву на продовження виплат потрібно подати:

  • дітям, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітним жінкам після 30-го тижня вагітності;
  • людям, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують соцдопомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 грн);
  • особам працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;
  • родинам, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років (водночас всі діти проживають в сім’ї і не виховуються в інтернатних закладах), і вона проживає на території, де ведуться чи можливі бойові дії;
  • сім’ям, які мешкають в умовно безпечних регіонах України, якщо в їхніх населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитсадка, а навчання в школі відбувається онлайн або в змішаному форматі (офлайн та онлайн);
  • сім?ям, у яких є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу та у складі сім?ї є діти, які відвідують дошкільні заклади освіти або навчаються в школі/профтехучилищі/виші;
  • якщо в складі родини є люди, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

Виплати після подання заяви призначатимуть ще на 6 місяців.

На додачу до цих категорій осіб Кабмін 22 березня ухвалив постанову, якою уточнив та доповнив перелік категорій ВПО, яким надходитиме допомога. Так, гроші отримуватимуть:

  • тяжкохворі, яким не встановлено інвалідність (і родини, у яких такі особи проживають);
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менш ніж 9 444 грн:

  • особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання;
  • особи, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю III групи;
  • сім’ї пенсіонерів.

Отримати допомогу на проживання на наступні 6 місяців можуть особи від 55 років, які зареєструвалися в Центрі зайнятості.

Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 року. Водночас навіть ті, хто напишуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня.

Перерахунок пенсій

На працюючих пенсіонерів з 1 квітня очікує перерахунок пенсій.

– З 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсії для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу. Також у 2024 році, вдруге поспіль, буде здійснено індексацію найнижчих пенсій, – про це у Telegram повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Щодо розміру збільшення виплат після перерахунку, то воно в кожного пенсіонера індивідуальне та залежить від того, який страховий стаж уже має людина та який заробіток одержувала у період роботи.

Початок демобілізації строковиків

У квітні стартує демобілізація строковиків, призваних до лав ЗСУ до початку повномасштабної війни в Україні. Цей процес триватиме і в травні.

–  …звільнити у квітні – травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до законів України військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, закінчився під час дії воєнного стану, – йдеться в указі №149/2024президента України.

Завершення опалювального сезону

У квітні завершується опалювальний сезон у низці населених пунктів.

З 1 квітня, за повідомленням міської ради, офіційно припиняється опалювальний сезон і в Ужгороді.

Уже із 1 квітня батареї не грітимуть у домівках черкащан. Як проінформував офіційний портал міської ради, опалювальний сезон у Черкасах вдалося пройти успішно.

У Сумах опалювальний сезон завершується 1 квітня. Теж саме стосується і міст Лубни, Миргород, Гадяч та Полтава, повідомляє Полтавська ОВА.

Також на початку другого місяця весни від тепла відключать мешканців деяких громадах Житомирської, Тернопільської, Львівської областей.

Зазначимо, що зазвичай опалювальний сезон в Україні триває до 15 квітня, але цього року через високі температурні показники його вдалося завершити раніше. У деяких населених пунктах це зробили ще наприкінці березня, зокрема, у Запоріжжі, Миколаєві, у частині Рівненської області тощо.

У Харкові ж опалювальний сезон вирішили завершити достроково на тлі масованих атак Росії, там, згідно з повідомленням мера міста Ігоря Терехова, від тепла людей почали відключати ще 26 березня.

Скорочення штатних посад у держорганах

Із 1 квітня Уряд скоротить 19,3 тис. вакантних штатних посад у держорганах.

– Вакантні посади за системою оплати праці, що діяла у 2023 році й раніше, мали важливу роль для міністерств. Адже, коли в міністерствах була значна кількість вакансій, а фонд оплати праці рахувався за граничною чисельністю, це створювало передумови його економії та призводило до виплат більшої заробітної плати. Тому Уряд виправив таку ситуацію, – наголосив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, пише пресслужба Мінфіну.

Крім того, Мінфін ініціював зміни підходів до умов оплати держслужбовців через проблематику нерівних умов у цій системі.

– Проаналізувавши стан оплати праці в державних органах, ми побачили, що в деяких органів стимулюючі надбавки були необмежених розмірів або окремим працівникам необґрунтовано встановлено занадто великі надбавки. Наприклад, в одному зі структурних підрозділів ОДА в працівника відділу бухгалтерського обліку оклад становив 11 тис. гривень, а надбавка – 620%, заробітна плата цього працівника зростала автоматично в 6 разів, – сказав він.

Зміна правил ввезення гумдопомоги

1 квітня 2024 року завершиться перехідний період реєстрації гуманітарної допомоги за допомогою автоматизованої системи. Раніше це можна було зробити як у паперовому вигляді, так і у цифровому. Зараз реєстрацію потрібно буде проходити виключно онлайн.

Для того, аби це зробити:

  1. Перейдіть на сайт.
  2. Якщо вас немає в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, зареєструйтесь за допомогою КЕП та підтвердіть дані про організацію. Це займає кілька хвилин.
  3. Заповніть дані про вантажі та декларацію в системі. Інструкція за посиланням.
  4. Отримайте унікальний код гуманітарної допомоги.
  5. Сформуйте Декларацію в системі.
  6. Назвіть цей код під час митного оформлення на кордоні.
  7. Розподіліть вантаж.
  8. Якщо є розбіжності між декларацією та фактично отриманим товарами – заповніть в системі інвентаризаційний опис.
  9. Подайте автоматичний звіт про цільове використання гуманітарної допомоги в цифровій системі.
  10. У разі, якщо було допущено помилки під час подання інвентаризаційного опису або звіту, користувач до кінця місяця може надіслати уточнюючий документ.

У Міністерстві соціальної політики України пропонують більш детально ознайомитися з алгоритмом користування цифровою платформою на сайті та за посиланням.

Факти

 

01 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів