Tolkові поради: як екологічно утилізувати електронні відходи?

Tolkові поради: як екологічно утилізувати електронні відходи?
18 березня в Україні і світі відзначають Всесвітній день перероблення. Свято було створене для того, щоб підкреслити, наскільки важливим є цей процес для майбутнього нашої планети. Адже ресурси виснажуються, а кількість відходів зростає. Тільки електронного сміття щороку у світі утворюється майже 50 млн тонн. Що з ним робити, щоб не нашкодити довкіллю? Tolk пояснює.

 

Електронні відходи – це використане, зламане або застаріле електричне та електронне обладнання – пральні машини, холодильники, комп'ютери, телевізори, дрилі, а також мобільні телефони, люмінесцентні та енергозберігаючі лампочки, а також батарейки.  

Їх не можна просто викинути у смітник або в контейнер. Все це обладнання містить небезпечні речовини, наприклад, ртуть, свинець, кадмій, бром і нікель. Вивезення їх на звичайне сміттєзвалище призводить до витоку цих речовин у землю, а звідти – у ґрунтові води, що становить загрозу для життя людей і тварин.

У європейській практиці електронні відходи ділять на 6 груп:

  1. Обладнання, що працює за принципом обміну температури: холодильники, морозильники, кондиціонери, обладнання для осушення, теплові насоси, масляні радіатори тощо.
  2. Обладнання, що містить екрани площею понад 100 см кв.: екрани, телевізори, цифрові рідкокристалічні фоторамки, монітори, ноутбуки.
  3. Лампи: люмінесцентні, натрієві лампи та лампи високого тиску, світлодіоди.
  4. Велике обладнання з будь-якими зовнішніми розмірами, що перевищують 50 см: пральні, сушильні, посудомийні машини, електроплити, електродуховки,  освітлювальні прилади, музичне обладнання, великогабаритні комп’ютери та принтери, копіювальна техніка, торговельні автомати, автоматичні пристрої видачі товарів і грошей, фотоелектричні панелі тощо.
  5. Дрібне обладнання, зовнішні розміри якого не перевищують 50 см: пилососи, швейні, освітлювальні прилади, мікрохвильові печі, вентиляційне обладнання, праски, тостери, електрочайники, годинники, електробритви, ваги, фени, плойки, калькулятори, радіоприймачі, відеокамери, відеообладнання, Hi-Fi обладнання, електричні та електронні іграшки, спортивні смарт-годинники та лічильники, детектори диму, терморегулятори, термостати, електричні та електронні інструменти, медичні прилади, кухонні терези, невелике обладнання з інтегрованими фотоелектричними панелями тощо.
  6. Невелике ІТ та телекомунікаційне обладнання, жоден із зовнішніх розмірів якого не перевищує 50 см. Мобільні телефони, GPS, кишенькові калькулятори, маршрутизатори тощо.

Слід пам’ятати, що електронні відходи класифікуються як небезпечні, бо речовини, які в них містяться, небезпечні для життя, здоров'я та навколишнього середовища.

Розбиті монітори чи телевізори, люмінесцентні лампи чи іржавий холодильник можуть виділяти небезпечні речовини, такі як ртуть, азбест, кадмій, фреон і сполуки брому, які проникають у ґрунт, ґрунтові води та повітря. Вони мають сильні отруйні та канцерогенні властивості. Лише спеціалізовані переробні підприємства з відповідними дозволами можуть переробляти електронні відходи.

В Україні утилізація техніки регламентується Законом України «Про управління відходами», згідно з яким чітко передбачена дисциплінарна, адміністративна, адміністративно-господарська, цивільна й навіть кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері управління відходам. Щоб уникнути покарання, поцікавтеся у комунального підприємства, яке здійснює вивезення твердих побутових відходів у вашому населеному пунктів, як утилізувати електротехніку.

Також ви можете пошукати адреси пунктів  прийому електротехніки, вони є практично в багатьох містах, при цьому можна замовити послугу, щоб техніку забрали з вашої хати.

Повернути використані батареї або акумулятори можна в будь-якому великому магазині: є спеціальні контейнери, в які їх можна кидати.

Повернути старий мобільний телефон нерідко можна в торговій точці оператора мережі, в магазині або сервісному центрі, спитайте працівників про це.

 Загалом кожному з нас слід пам’ятати, що більшість електроприладів можна переробити,  а це – крок до зменшення використання природних ресурсів та зниження технологічних витрат. Так ми захищаємо і навколишнє середовище, і себе, і своїх дітей.

Приєднуйтесь до екоініціатив Tolk, дбайте про здорове майбутнє!

 

18 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів