Двох працівників держустанов і митного брокера судитимуть за підробку фітосанітарних сертифікатів для експорту зерна

Двох працівників держустанов і митного брокера судитимуть за підробку фітосанітарних сертифікатів для експорту зерна
Про це інформує Закарпатська обласна прокуратура.

 

 

Прокурори Ужгородської окружної прокуратури та Закарпатської обласної прокуратури скерували до суду матеріали щодо організованої групи з трьох осіб за фактами несанкціонованої зміни інформації, що оброблюється в автоматизованих системах, та підроблення офіційних документів (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України).

Встановлено, що організував злочинну оборудку головний інспектор відділу ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області. У якості пособників він залучив співробітника Закарпатської обласної фітосанітарної лабораторії та підприємицю – митного брокера.

Фігуранти видавали підроблені фітосанітарні сертифікати експортерам зерна за грошову винагороду. Без відбору зразків продукції вказували в документах дані про її відповідність вимогам і вносили все це до спеціалізованої інформаційної системи PHIS, доступ до якої є у співробітників Держпродспоживслужби.

Митний брокер шукала клієнтів і переконувала їх за оплату пришвидшити процес отримання необхідного пакету документів. У подальшому дані щодо транспортних засобів і вантажу надавала співробітникам держустанов. 

Правоохоронцям вдалося встановити майже сотню випадків видачі фальсифікованих таким чином фітосанітарних сертифікатів. Іноді транспорт із продукцією знаходився навіть за межами Закарпаття, однак у документах йшлося про нібито проведені обстеження вантажу та відбір зразків зернових на експертизу.

 

15 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів