Сьогодні – 10 років Ужгородському міському центру первинної медико-санітарної допомоги

Сьогодні – 10 років Ужгородському міському центру первинної медико-санітарної допомоги
Про це інформує міська рада.

 

Центр первинної медико-санітарної допомоги офіційно розпочав роботу 3 березня 2014 року. Цьому передувало рішення XVII сесії міської ради від 31 травня 2013 року, тоді затвердили статут і перелік амбулаторій.

Людиною, які вірила в успіх медичної реформи і зробила все, щоб в Ужгороді запрацював центр ПМСД, є Тетяна Козак. Саме вона створювала заклад, працювала над тим, щоб наблизити допомогу до пацієнта, пройшла увесь цей шлях разом із людьми, які їй повірили і довірилися. І продовжує працювати, щоб послуги первинної ланки медицини були якісними і кваліфікованими.

«Ми маємо відповідальну за пацієнта людину – сімейного лікаря. І залежно від того, як лікар первинної ланки працює, який у нього контакт із пацієнтом, таким є здоров’я населення загалом. Адже сімейний лікар знає пацієнта, його родину, розуміє, які в нього проблеми можуть бути, може завчасно дати поради та рекомендації і зможе зберегти його здоров’я якомога довше. Тобто наша мета – не лікувати, а зберегти здоров’я людини, робити все для того, аби пацієнт не хворів, звісно, якщо цього хоче він сам», – каже керівниця Ужгородського центру ПМСД Тетяна Козак.

Із ювілейною датою сімейних лікарів, а також ветеранів первинної ланки привітали й міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міськради Ярослав Глагола, керівник Закарпатського обласного центру підготовки населення до національного спротиву, а у 2010-2014 роках – заступник міського голови, який підтримав ідею створення ПМСД, Юрій Беляков. Медикам подякували за роботу, а вона дуже непроста, адже саме сімейні лікарі постійно на зв’язку зі своїми 108 тисячами пацієнтів.

Нині про здоров’я містян, а також пацієнтів із інших територіальних громад дбають 90 сімейних лікарів Ужгородського центру ПМСД, із них 82 – лікарі загальної практики-сімейної медицини, а також 97 медичних сестер. В обласному центрі працюють 8 амбулаторій, а також 3 – в Оноківській територіальній громаді. Діє пункт невідкладної медичної допомоги.

Особливо заклад пишається створенням виїзної паліативної бригади «Хоспіс вдома», яка працює й надає надзвичайно важливу допомогу з 2017 року. Це мультидисциплінарна команда лікарів, медичних сестер, соціальних працівників, психологів та духівника, що дає змогу надавати всебічну підтримку хворим та їх родинам. У складі – й бригада волонтерів. Досвід роботи ужгородської паліативної бригади переймали колеги з інших регіонів.

За міською Програмою зміцнення матеріально-технічної бази УМЦ ПМСД на 2016-2020 роки з бюджету виділили 8 мільйонів гривень на облаштування автоматизованого робочого місця лікаря, створення електронної карти пацієнта, закупівлю медичного обладнання, транспорту тощо.

Відремонтували всі амбулаторії, сьогодні вони – справді європейського зразка як за якістю ремонтів, так і за оснащенням.

Те, що 10 років тому ідея створити Ужгородський міський центр ПМСД переросла в рішення – є одним із кращих соціальних результатів для нашої територіальної громади.

Дякуємо Вам, шановні медики, що піклуєтесь про здоров’я ужгородців!

 

 

03 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів