Місячник тиші у НПП "Синевир": відсьогодні заборонено рух транспорту, перебування туристiв

Місячник тиші у НПП "Синевир": відсьогодні заборонено рух транспорту, перебування туристiв
Пiд час мiсячника на територiї Нацпарку “Синевир” на Закарпатті буде введено низку обмежень. Про це iнформує пресслужба установи.

 

Кожна пора року в Нацiональному природному парку «Синевир» приносить свою неперевершену красу та унiкальнi природнi явища. Один з таких моментiв – перiод реву оленiв.

Ця осiння подiя надає парку особливого шарму та природної краси, але разом iз тим вимагає особливої уваги до збереження спокою та гармонiї в природному середовищi. Саме для цього, згiдно з наказом №138 вiд 04.09.2023 «Про забезпечення охорони фауни в перiод реву оленiв», запроваджено з 15 вересня “Мiсячник тишi” в цей перiод.

Мiсячник тишi – це iнiцiатива, яка ставить за мету зберегти неперервнiсть природного середовища та забезпечити спокiй пiд час реву оленiв, запобiгти стресу та збереженню чисельностi оленiв в парку. Пiд час цього перiоду практикується ряд правил, спрямованих на зменшення впливу людей на дику природу. Насамперед – обмеження доступу до деяких урочищ парку з метою збереження мiсцевих екосистем.

Метою цього “Мiсячника тишi” є збереження бiорiзноманiтностi парку та забезпечення сприятливих умов для репродукцiї оленiв та iнших видiв дикої природи. Цей захiд також нагадує нам про важливiсть гармонiї мiж людиною та природою, а також про нашу вiдповiдальнiсть за її збереження.

Пiд час “Мiсячника тишi” в парку створюється унiкальна атмосфера спокою та вiдпочинку, де вiдвiдувачi можуть насолоджуватися природною красою та неймовiрною симфонiєю реву оленiв, зберiгаючи при цьому рiвновагу мiж своєю присутнiстю та природними потребами цiєї унiкального екосистеми.

У зв’язку з цим, для збереження безпеки для вiдвiдувачiв лiсу, заборонено з 15 вересня по 31 жовтня цього року рух транспорту по визначених урочищах й територiях ПНДВ нацпарку, випас домашньої худоби, перебування в урочищах без спецiальних перепусток будь-яких стороннiх осiб, туристiв, а також проведення будь-яких лiсогосподарських та iнших робiт.

Все це допоможе зменшити стрес та наляканiсть диких тварин, допомагаючи їм спокiйно вiдтворюватися та зберiгати їхнi мiграцiйнi маршрути.

 

15 вересня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів