У Всесвітній день донора 60 людей здали кров у Закарпатській обласній станції переливання крові

У Всесвітній день донора 60 людей здали кров у Закарпатській обласній станції переливання крові
60 людей здали кров 14 червня у Закарпатській обласній станції переливання крові. Про це Суспільному розповіла завідувачка відділу комплектування донорських кадрів Марія Фантич. За її словами, люди робили це до Всесвітнього дня донора, який щороку відзначають 14 червня. За день до їхньої станції приходять близько 30-40 ужгородців та гостей міста.

 

У Закарпатську обласну станцію переливання крові прийшов Володимир, щоб стати донором.

Чоловік каже: "Колеги розповіли, що сьогодні День донора. Також час від часу бачу, що не вистачає крові, тому вирішив прийти й поєднати бажання здати кров і відзначити такий день. Я здавав кров за попереднім місцем проживання, а в Ужгороді здаю вперше. Перед тим, як нас допустили до здачі крові, то брали кров на аналіз, заповнювали документи тощо".

Фото: Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Разом з побратимами-нацгвардійцями здати кров прийшла Інесса Орябко.

"Прийшли, щоб допомогти у здачі крові для наших захисників, котрі отримали поранення. Ми щороку приходимо сюди, буває, і двічі в рік. Я думаю, що нехай всі закарпатці приходять до акції, аби допомогти пораненим побратимам", — розповідає військовослужбовиця.

Донор та речник нацгвардії у Закарпатській області Олексій Куделя каже: "Востаннє кров здавав дуже давно, а зараз вирішив разом з нашими хлопцями й дівчатами взяти участь. Не можу сказати, що це разова участь, бо наші військовослужбовці це роблять регулярно. Це важливо, бо людям постійно потрібна кров, тим більше, що в умовах війни дуже багато людей отримують поранення — це і наші побратими, і цивільні, і військові. Я впевнений, що це буде корисно".

Фото: Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Ужгородка Мирослава Оверчук здає кров кілька разів у рік з 2003 року.

Жінка розповідає: "Дуже багато біди в людей буває. Часто сюди приходиш, а люди ходять в розпачі, бо в них родичі або близькі у лікарні й немає можливості здавати комусь кров, тому так вийшло, що я допомагаю з 2003 року. За загальними правилами, здавати кров можна раз на два місяці. Інколи необхідно робити перерву на три місяці, то так виходить здавати один раз на два-три місяці".

Фото: Руслана Гостюк/Суспільне Ужгород

Завідувачка відділу комплектування донорських кадрів станції переливання Марія Фантич каже: у день до них приходять здавати кров близько 30-40 людей.

"Нам потрібно 60 людей, не менше, 50-60-70 людей. Зазвичай приходять наполовину менше. Я це пов'язую з тим, що багато наших донорів-чоловіків знаходяться не тут і потребують нашої допомоги. Нам потрібна кров усіх груп, бо ми забезпечуємо усі лікувальні заклади міста, бо ми один заклад служби крові на території міста, ще й відправляємо кров на схід. Зараз у нас є велике замовлення, тому ми дуже раді, що донори прийшли", — зазначає завідувачка.

Cуспільне Закарпаття

 

15 червня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів