У музеї в Рахівському будинку культури можна побачити культурну спадщину та побут гуцулів (ВІДЕО)

У музеї в Рахівському будинку культури можна побачити культурну спадщину та побут гуцулів (ВІДЕО)
Зберегти культурну спадщину та відобразити побут гуцулів – головна ідея музею у Рахівському будинку культури. Всі експонати принесли працівники установи та рахівчани.

 

Елементи одягу, предмети домашнього вжитку, подушки та посуд – всі ці речі майже 100 років тому гуцули використовували у своєму побуті. Вишивані сорочки, головні убори, елементи святкового та повсякденного одягу. А також посуд та тарілки оздоблені за традиціями цього часу.

Гуцули чи не найкраще зберегли свої традиції. Одяг наших предків також вирізнявся вишуканістю, багатьма прикрасами і різноманітними кольорами. Вишиванка – традиційний одяг гуцулів, який зберіг свою актуальність і до сьогодні. Гуцульським жіночим одягом була вишита сорочка та спідниця. Кожна гуцулка вишивала собі сорочку сама, тому і орнамент обирала самостійно.

Вишивані сорочки раніше передавали як придане свекрухи для своїх невісток. Одну з таких вишиванок до музею принесла пані Ольга. Каже, що колись її свекруха подарувала їй на весілля українське народне вбрання.

Чоловіки мали більш практичний одяг. Гуцульська ноша складалася з вишитої сорочка, кептарика, сердака та ґуґля. Нижнім поясним одягом чоловіків були сині або гранатові штани, жіночим — сукні з золотими або срібними галунами.

Також у музеї представлені елементи ремесла, яке тоді було популярним на теренах Рахівщини. Жінки пряли килими на верстатах та за допомогою ручної пряжі. У музеї представлені і тогочасні прилади для виготовлення сиру та консервації. Всі експонати у гарному стані та хоч зараз готові до використання.

Гордістю гуцульського музею є парни, так раніше називали великі подушки. Для них господині вишивали наволочки. Подушки наповняли гусячим чи курячим пір’ям, яке попередньо обробляли – мили та просушували. Доторкнутися та побувати у будинку справжніх гуцулів можна щодня. Зберегти культурну спадщину та показати нащадкам, як жили пращури – головне завдання працівників установи. Тому діляться, що поповнюватимуть музей все новими експонатами.

ТРК "Мукачево" (М-студіо)

 

10 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів