Закарпаття – у лідерах з природного відновлення лісів

Закарпаття – у лідерах з природного відновлення лісів
Закарпаття одне з лідерів по природному відновленню лісів – 58,9%.

 

Цього року на Закарпатті планується відтворення лісів на площі 812,8 га та відповідно висадити 3 млн. шт. сіянців.

Плани щодо відтворення лісів залежать від кількості лісокультурного фонду. Важливо, що кількість суцільних зрубів за останні 5 років по Закарпаттю зменшилася на 50%, до того ж, кожна ділянка обстежується на наявність підросту: якщо він є в достатній кількості, то відтворення лісів проводиться шляхом його сприяння. Тобто, на Закарпатті лісівники саджають менше молодого лісу через природне поновлення.

Природне поновлення- процес формування нового покоління лісу природним шляхом: укорінення насіння (самосів) або відбиття порості та пагонів. Молоді дерева підростають або під зрілими одиницями (материнським деревостаном) або після лісовідновної рубки.

Ліси, відновлені у природний спосіб, є більш довговічними та не потребують витрат на висаджування нових дерев. Природне лісовідновлення використовують для репродукування деяких видів дуба та сосни

До речі, у сучасному лісовому фонді України лише половина лісів природного походження і те, в гірській місцевості та на територіях природно-заповідного фонду. Решта насаджень – штучного походження, тобто ті, які створені лісівниками.

Карпатський лісовий офіс

 

07 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів