Реконструкція кінотеатру «Ужгород»: чого очікувати? (ФОТО)

Реконструкція кінотеатру «Ужгород»: чого очікувати? (ФОТО)
Кінотеатр «Ужгород» для кількох поколінь ужгородців є приємним спогадом про гарно проведене дозвілля. Важливий він і з огляду архітектурної та історичної цінності, адже його творцем був відомий Людовіт Ельшлеґер, котрий спроєктував чимало визначних будівель на території першої Чехословацької республіки. Творіння Ельшлеґера – міський кінотеатр в Ужгороді – не раз переживало важкі часи.

 

На початку 2000-х колишнє міське майно, що було комунальним підприємством, стало приватним. Через деякий час правоохоронці розпочали досудове розслідування, вважаючи, що Ужгородська міська рада допустила порушення, незаконно прийнявши в 2013 році рішення про відчуження земельної ділянки під кінотеатром площею 0,1382 га, віднесеної до земель історико-культурного призначення, що мають особливу наукову, естетичну та історико-культурну цінність. Згодом справу, вочевидь, закрили, а кінотеатр «Ужгород», перейшовши у приватні руки, не працював жодного дня. Більше 15-ти років він стоїть пусткою, був суттєво пошкоджений часом та минулими власниками. Нещодавно ж біля фасаду будівлі почали встановлювати огорожу, що викликало велику хвилю занепокоєння ужгородців.

«Про Захід» зібрав найбільш розповсюджені питання користувачів соцмереж стосовно цього об’єкту і спробував знайти на них відповіді, розпитавши відповідальних чиновників та нинішніх власників будівлі.

«Будівлю будуть зносити?»

Про знесення центральної будівлі кінотеатру (фасадом на вулицю Волошина) не йдеться, адже вона знаходиться у приватній власності лише частково – на другому та третьому поверсі розміщена Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва.

Фото – сторінка Ужгородської міської ради у «Facebook»

«Чому перед будівлею обгородили таку велику площу?»

Дозвіл на тимчасовий будівельний майданчик площею 284 квадратні метри надав департамент міської інфраструктури (розміщення майданчика є платним). Площа та геометрія майданчика розрахована згідно з нормами безпеки. Там встановлять будівельний кран – саме для цього було частково зняте покриття пішохідної зони, де буде залита тимчасова бетонна «подушка». Після завершення будівельних робіт «подушку» мають демонтувати, а покриття – відновити. Також на будівельний майданчик заїжджатимуть вантажні машини та бетоновози, рух цього транспорту пішохідною частиною міста має бути погоджений відповідними службами Ужгородської міської ради та патрульної поліції (заїзд, скоріше за все, буде відбуватися з початку вулиці А. Волошина).

«Чому не встановлено будівельного паспорта, аби кожен міг побачити, які роботи там планують проводити?»  

Наразі підприємство-забудовник проводить лише підготовчі роботи, для старту яких наявність будівельного паспорту не є обов’язковою вимогою. На першому етапі територія буде розчищатися від будівельного сміття, яке залишилося після демонтажу інтер’єру кінотеатру ще у 2017 році. 

«Чи погоджений проєкт реконструкції будівлі органами охорони культурної спадщини?»

Наразі органи охорони культурної спадщини (міський та обласний) не погоджували проєкт реконструкції будівлі, не подавали його також і до міського управління містобудування та архітектури. Власник підприємства, яке володіє об’єктом, Іван Волошин повідомив, що підприємство перейшло у його власність лише кілька тижнів тому, згідно з рішенням суду. Одразу після юридичного оформлення, за його словами, була залучена команда фахівців, яка вже приступила до розробки проєкту реконструкції. Очікується, що орієнтовно за місяць буде подана на розгляд концепція, а в подальшому і робочий проект, який буде погоджуватись в усіх інстанціях, в тому числі й в органі охорони культурної спадщини. Декларується, що до того часу жодних будівельних робіт проводити на об’єкті не будуть – лише розчищатимуть і готуватимуть територію.

Так наразі виглядає колишня глядацька зала кінотеатру

«Що буде в будівлі після реконструкції?»

Оскільки проєкт ще не готовий і не погоджений, наразі можна лише зі слів власника підприємства сказати, що колишній кінотеатр планують об’єднати з «Короною» в одну велику наскрізну споруду торговельного центру. Аби людина могла увійти до неї з боку площі Театральної, а вийти – на вул. А. Волошина, з дверей колишнього холу кінотеатру. В цьому просторі хочуть зробити торгові площі, фуд-корти, зони розваг, а також сучасний кінотеатр.

«Як зміниться в процесі реконструкції фасад будівлі кінотеатру «Ужгород»?»

Це питання також стане зрозумілим тоді, коли буде розроблений і представлений проєкт реконструкції. Однак увага до змін буде прискіпливою, адже будівля знаходиться в межах історичного ареалу міста, а це накладає відповідні зобов’язання на проєктантів. Разом із тим власник підприємства, яке володіє об’єктом, наголосив, що Міністерство культури та інформаційної політики України на його запит повідомило, що будівля на вул. А. Волошина, 20 не занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та не перебуває на державному обліку як пам’ятка культурної спадщини (що насправді дивно, адже міністерство ще у 2016 році затвердило історико-архітектурний опорний план м. Ужгорода (як додаток до генплану), в якому будівля кінотеатру визнана щойно виявленим об’єктом культурної спадщини). На його думку, фасад колишнього кінотеатру є самодостатнім, тож реконструкція не вплине на геометрію будівлі, висотність, габарити вітрин, вхідні групи тощо.  

Попередній ескіз намірів

«Чи надовго усе це в центрі міста?»

Підприємство, що володіє об’єктом, планує до кінця 2023 року завершити основну частину будівельних робіт і прибрати з центру міста загороджений майданчик із краном. Після цього на об’єкті планують перейти до внутрішніх робіт. Також до кінця року планують ввести в експлуатацію комплекс «Корони», фасад якого хочуть відкрити вже за 3 місяці.  

«Чи підпадають під ці плани роботи в сусідній будівлі, знаній як «Діамант»?»

«Діамант» не належить підприємству, яке володіє кінотеатром «Ужгород», однак його власник, за непідтвердженими даними, також планує проводити внутрішні роботи на своєму об’єкті одночасно з роботами на території колишньому кінотеатру. 

Що ж, сподіваємо, ми надали вичерпні відповіді на найбільш гострі питання. «Про Захід» і надалі триматиме своїх читачів у курсі новин із цієї теми. Наразі ж чекаємо на проєкт і сподіваємося на дбайливе ставлення і повагу до цього важливого архітектурного об’єкту.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, «Про Захід»

 

07 квітня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів