Ужгород, Вінниця та Луцьк серед міст, які опублікували найбільше відкритих даних в умовах війни

Ужгород, Вінниця та Луцьк серед міст, які опублікували найбільше відкритих даних в умовах війни

 

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) дослідила публікацію відкритих даних в умовах війни. Участь у ньому взяли 18 обласних центрів.

За результатами дослідження Ужгород та Вінниця посіли 2 місце за кількістю опублікованих наборів даних станом на 1 грудня 2022 року міста опублікували 21 набір даних з 57 необхідних. Четвірку закрило місто Луцьк, яке опублікувало 20 наборів даних.

Середній показник стану публікації даних за усіма містами є низьким та становить 25,1%. Разом міста повинні були опублікувати 1 026 обов’язкових наборів. Проте опубліковано лише 258 наборів.

До першої четвірки також увійшли міста: Тернопіль (32), Вінниця (21), Луцьк (20), які оприлюднили понад 20 наборів даних.

Найчастіше міста публікують дані про депутатів місцевих рад, у тому числі контактну інформацію та графік прийому, електронні петиції, а також поіменні результати голосування депутатів на пленарних засіданнях.

У Рейтингу прозорості 2021 року Вінниця посіла 7 місце (78,9 бала), Луцьк – 22 (62,4 бала), а  Ужгород – 38 (53,5 бала).

Дані дослідження також свідчать, що міста, відносно прозорі у своїй роботі до впровадження воєнного стану, продовжили активніше публікувати дані у 2022 році.

“Відкриті дані є основою для багатьох рішень та сервісів. Інформація про ремонти доріг, терміни усунення аварій, розклад руху громадського транспорту — усе це робить життя мешканців комфортнішим. Крім того, вони особливо важливі для бізнесу в умовах війни, адже можуть допомогти при ухваленні рішення про релокацію підприємства чи переорієнтування діяльності на іншій території”, – зазначається в Дослідженні.

Аналітики наголошують, що неаргументоване обмеження доступу чи закриття сторінок розпорядників інформації — це не про захист даних, а про порушення законодавства. А також, щоб оцінити потенційну шкоду від публікації – радять проводити трискладовий тест, передбачений українським законодавством.

Більше про дослідження, а також дані, які повинні публікувати органи місцевої влади читайте у дослідженні за посиланням:

https://transparentcities.in.ua/articles/vidkryti-dani-mist-v-umovakh-viiny-rezultaty-doslidzhennia

 

 

26 січня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів