Завдяки фонду Василя Свиди встановлено вітражі на верхньому ярусі Горянської ротонди

Завдяки фонду Василя Свиди встановлено вітражі на верхньому ярусі Горянської ротонди
Рік тому під час візиту до Горянської ротонди ми зауважили, що тільки деякі вікна старовинної будівлі оздоблені вітражами. Настоятель храму Богдан Савула пояснив, що наявні вітражі були виготовлені у 80-х роках минулого століття, коли тут проводився капітальний ремонт.

 

Тоді ротонда була філією Закарпатського краєзнавчого музею і над її відновленням працювали майстри Львівської школи реставраторів. Дотримуючись загального стилю внутрішнього оздоблення пам’ятки, майстри встановили на першому ярусі ротонди вітражні вікна. Ймовірно, через припинення фінансування роботи не були завершені, а з 1991 року будівлю передали у власність Мукачівській греко-католицькій єпархії. 2 роки тому тут завершилися реставраційні роботи, які тривали з 2016-го. Замінили покрівлю, перекрили купол, обробили стіни. Однак частина вікон так і залишилася без вітражів.

Ми запропонували о. Богдану за власний кошт виготовити вітражі і отримали згоду.

Роботу виконало відоме закарпатське подружжя Возницьких. Андрій – чудовий скульптор і дизайнер, Олеся – талановита керамістка. Вітражі вмонтовано у дубові рами. Відтак 6 вікон вже встановлені у верхньому ярусі вівтарної частини храму. Ще одне вікно також буде встановлено трохи згодом, щойно потепліє.

Ми дуже раді, що доєднались до цієї справи. Неймовірне відчуття – бачити, як крізь вітражі барвисто грає сонце на старих стінах древньої будівлі.

Горянська ротонда на околиці Ужгорода – одна з пам’яток архітектури національного значення X-XIII ст. Загадка її привідкрилася людству не так давно. Під час одного з ремонтів церкви у 1879 році майстри випадково виявили під старою штукатуркою кольорові фрески і це стало справжньою сенсацією. Угорські науковці заявили, що фрески створені у XIV-XV століттях, репрезентують епоху раннього Ренесансу й виконані італійськими художниками школи Джотто.

Руслан Федько, нинішній керівник благодійного фонду імені Василя Свиди, після відвідування ротонди вже з новими вітражами каже:

«Горянська ротонда – одна з найдавніших святинь в Україні. Споруда зведена в класичному готичному стилі, який завжди передбачав наявність вітражів. Немає жодних сумнівів, що на автентичному зображенні ротонди XIV-XVI ст. були присутні гарні вітражі. Коли ж ротонда переходила у власність протестантів, лютеранів, які боролися з усіма надлишками, що асоціювалися у них із розкішшю і, на їхню думку, не мали ніякого відношення до християнства, вітражі могли бути знищені. Не виключено, що у період міжконфесійних війн найкращі мистецькі елементи втрачені. Саме тому представники Львівського товариства реставраторів, які у 80-х роках минулого століття працювали над відновленням історичного образу ротонди, повернули на нижньому нефі вітражі. Верхній ярус залишився без них. Ми звернули на це увагу і вирішили доробити розпочате. Думка про те, що Бог дав тобі можливість торкнутися вічності, взявши участь у відновленні історичного образу Горянської ротонди, бентежить і тішить. Нехай це буде наш невеличкий внесок у справу збереження історичного й мистецького надбання Ужгорода».

Скульптор Василь Свида

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів