Чи варто іти в Карпати взимку і як це зробити з без втрат, – закарпатський гірський провідник

Чи варто іти в Карпати взимку і як це зробити з без втрат, – закарпатський гірський провідник
За емоціями, за спогадами люди йдуть у гори в будь-яку пору року. Однак, за словами гірського гіда Костянтина Балабанова, похід у зимові гори в рази складніший.

 

Про те, як безпечно ходити в гори взимку, він розповів в ефірі Радіо Тиса FM.

"В Карпатах тепер снігу доволі багато, вже понад 58 см., — сказав Костянтин, — в горах справжня зима і там все по-справжньому. Я вважаю, взимку іти в гори треба: це дуже гарно, видовищно і потім надовго запам’ятовується".

Як підготуватися

За словами гірського гіда, підготовка до зимових гір — на рівень вища, ніж підготовка до походу в гори в будь-яку іншу пору. "Зимові гори — значно важчі мрально для людини. Фізичний стан людини має бути вище середнього: біг, плавання, загальнофізична підготовка чудово вас загартують", — сказав він.

Важливе ще й правильно підібране спорядження і, за словами Балабанова, було б дуже добре випробувати його в ближніх походах, скажімо, на Анталовецьку поляну. І бажано піти не один раз перед серйозним походом, а кілька, бодай разів 10. І до походу туди, куди ви хочете піти взимку, треба готуватися з літа.

"Спочатку влітку, потім восени, потім навесні і тільки потім уже можна планувати похід взимку. Тобі потрібно зрозуміти ситуацію на маршруті і знати, як та чи інша вибрана тобою дорога виглядає і веде себе в різні пори року, — пояснив провідник. — Часто трапляється таке, що дерева, каміння залишаються на тому ж місці, але сніговий покрив змінює місцевість і ти її не впізнаєш ніяк. Тому потрібно знати місцевість, куди ти йдеш взимку, ідеально: ти маєш знати абсолютно точно, де ти маєш звернуи, де можеш безпечно зійти з маршруту і бути готовим до різкої зміни погоди. Різкої в Карпатах — це за пів години, і це нормально".

Базове сорядження для зимових Карпат

По-перше і надважливо, говорить Костянтин Балаабанов, — це взуття: "Це мають бути трекінгові боти і вони мають бути шкіряними, без винятків. Ще важливо — воно має бути нове, тобто не зі стокового магазину. Нове, підібране під тебе і випробуване в кількох походах взуття".

Наступне — зимові трекінгові термоноски. Далі — бахіли або гамаші, хто як називає. Вони захищають наші боти від попаданн снігу через шнуровку.

"Трекінгові штани. Тут кожен обирає, в чому йому зручно. Пі штани — термобілизна, зараз є її повн різних хороших видів. Наверх — курточка з якимось синтетичним утеплювачем. Або пух і зверху — мембранна куртка, не лижна, проста, без підшитого утеплення. Вона теж, що дуже важливо, має бути новою, — каже чоловік. — Рюкзак так само має бути новий, підлаштований під людину. Він має бути зручний — це найголовніша умова".

Можут згодитися також снігоступи, які опоможуть пересуватися в горах за умовах снігу по пояс. "Ще можуть згодитися "кішки" і льодоруби, щоб ми могли пересуватися по заледенілій сніговій поверхні і втриматися на цій поверхні. Це, наприклад, якщо ми хочемо зійти на Петрос, Говерлу чи Темнатик — там бувають ситуації, коли це спорядження необхідне", — пояснив провідник.

Аптечка

За словами Костянтина Балабанова, у кожного вона своя і він сам знає, що і для чого туди поклав: "Перед походом ми обговорюємо основні моменти, а також і те. чи можу я при необхідності допомогти людині медикаментами зі своєї аптечки. Це серйозне питання. Обговорюються всі особливі моменти і потреби кожної окремої людини".

Їжа і вода

Стосовно води — треба взяти з собою термос, який триматиме температуру 10-12 годин. Чай краще брати не ароматиззований. а класичний, згущеного молока до чаю чи меду. Цукру потрібно в горах вживати більше. Шоколад теж дуже добре.

"З їжі беремо з собою сублімати або висушені продукти, крупи, ковбасу, якісь консерви, — розповів чоловік. — Алкоголь допустимий тільки в разі, якщо ваша група дійшла до табору, розташувалас, ви вже приготували їсти і перед тим, як лягати спати, можна випити 25 грам і не більше. Річ у тому, що користь алкоголю в горах сильно перебільшена".

Насамкінець

Якщо трапляється якась надзвичайна ситуація, то, каже Костянтин Балабанов, вона говорить про одне: ця людина десь допустила помилку. Під час підготовки чи виходу в гори, будь-що — десь трапилась помилка.

"Найчастіше помилка криється в дуже великій самовпевненості. Невідповідальне ставлення до гір, особливо взимку, — пояснив провідник. — Перед кожним походом обов’язково реєструємося в рятувальників, без цього в сучасному світі ми не діємо. Реєстрація онлайн займає не більше 3 хвилин, але ви маєте впевненість, що в разі надзвичайної ситуації, вам буде кому допомогти"

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

13 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів