В УжНУ презентували книгу професора Дмитра Данилюка "Закарпаття, наш рідний край"

В УжНУ презентували книгу професора Дмитра Данилюка "Закарпаття, наш рідний край"
У понеділок, 27 вересня, в Археологічному музеї УжНУ ім. Е. А. Балагурі презентували книгу проф. Д. Д. Данилюка "Закарпаття, наш рідний край". Це навчальний посібник, підготовлений на основі досліджень відомих вчений і лекцій з краєзнавства, які автор читав для студентів істфаку УжНУ. У посібнику в науково-популярній формі висвітлюються основні етапи історичного розвитку Закарпаття від найдавніших часів до сьогодення з урахуванням найновіших досягнень історичної науки.

 

«Професор Дмитро Данилюк міг відсвяткувати у вересні своє 80-річчя, проте, на жаль, покинув нас у минулому році. «Книга "Закарпаття, наш рідний край"  є розширеним, довершеним виданням його минулої праці. Під час роботи над посібником Дмитро Дмитрович дуже спішив, хотів видати книгу до свого ювілею і працював над неї практично до останніх днів. Це прагнення стало дійсністю – книга вчасно побачила світ, завдяки родині та колегам професора» - зазначив модератор заходу, доцент кафедри археології, етнології та культурології Юрій Данилець.

Декан факультету історії та міжнародних відносин Іван Вовканич наголосив: «Життєвий шлях, позиції, творчий доробок Дмитра Дмитровича, безперечно,  свідчать про те, що він був патріотом свого краю. І я переконаний, що це людина, яка заслуговує бути в центрі нашої уваги, про яку будуть пам’ятати всі, хто вчився в нього, разом працював, а також наступники, які будуть зачитуватися працями проф. Дмитра Данилюка».

На презентації виступив завідувач кафедри політології  і державного управління факультету суспільних наук, проф.  Микола Вегеш: «Це була велика людина від якої я багато навчився. Останні 30 років його життя і моїх в університеті ми постійно контактували – видавали спільні роботи, я писав рецензії на його праці. Маю своїм принципом цінувати людей ще за їх життя, а не тоді, коли вони відійдуть у інші світи. І коли мені повідомили з владних структур у 2006 році, що є можливість нагородити когось із працівників Ужгородського національного університету державного нагородою, я без вагань назвав одне прізвище – Дмитра Данилюка. Мене підтримали і тоді його нагородили орденом «За заслуги» 3-го ступеня. І я дуже вдячній дочці Дмитра Данилюка, яка видала унікальну книжку, яку ми сьогодні вже тримаємо в руках».

Під час презентації колеги проф. Дмитра Данилюка дійшли до спільного рішення, що у майбутньому слід приступити до роботи над книгою споминів про видатного історика.

Ганна Фельцан,

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

29 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів