Майже 3 роки без вироку: справа про вбивство прикордонника на Закарпатті досі на розгляді

Майже 3 роки без вироку: справа про вбивство прикордонника на Закарпатті досі на розгляді
Майже 3 роки немає вироку у справі про вбивство прикордонника Вадима Березенського на Закарпатті. Офіцера збили на машині під час затримання чоловіка біля кордону з Румунією. Водій після цього втік з місця події. Це сталося вночі 15 листопада 2018 року у селі Ділове Рахівського району. Суспільне з'ясувало чому справа про загибель прикордонника досі на розгляді.

 

 

 

Смерть прикордонника: чоловік у водолазному костюмі, пакунок з 15 тис. доларів

Близько 22:35 15 листопада прикордонники Мукачівського загону спіймали у селі Ділове чоловіка, який йшов з боку річки Тиса на україно-румунському кордоні у водолазному костюмі. Він мав при собі пакунок з грошима у різній валюті (загалом — близько 15 тис. доларів). На місце події під’їхав інший чоловік на автомобілі "Audi" на румунській реєстрації. Водій натиснув на педаль газу та ривком автівки наїхав на прикордонника Вадима Березенського. Після пострілів службовця водій покинув автомобіль та втік з місця події.

Тоді заступник головного лікаря Рахівської районної лікарні Юрій Матійчин розповів Суспільному, що стан прикордонника був важким. "Він втратив багато крові. Больовий синдром у нього виражений у зв’язку з множинними переломами ребер і розривами внутрішніх органів. Він на апараті штучної вентиляції", — розповів 16 листопада 2018 року Юрій Матійчин.

Через два дні після госпіталізації, 17 листопада 2018 року, майор Вадим Березенський загинув внаслідок отриманих травм у лікарні.

Загиблий офіцер-прикордонник Вадим Березенський

Трагічна ніч: що про подію розповідають прикордонники

Прикордонник Святослав Чечул був одним із службовців, який тієї ночі, 15 листопада, затримував чоловіка у водолазному костюмі неподалік кордону. Саме він тримав чоловіка, якого з грошима затримали поблизу державного рубежу з Румунією. Він згадує, як тієї ж ночі, незадовго до трагічного випадку, помітив на кордоні водія "Audi".

"В мене поставлена була задача конкретно на ділянці кордону знаходитися. На ділянці кордону приховано вести спостереження. В нас є такі види нарядів як "секрет", наприклад. В мене було завдання приховано спостерігати за рухом цих протиправних елементів, які підготовлювалися до переміщення сигарет. Отримав вказівку, що ця група розпочала свої дії, тобто вони починали вже переміщувати свої вироби. Я зі своїм напарником майором Березенським висунувся у тому напрямку, де потім сталася ця подія, ми помітили машину цього Івана Магея, який був організатором цієї групи. Ми підійшли до нього, оглянули машину. З ним поспілкувалися. Він каже: я вже їду у бік Рахова. Ми зрозуміли, що він то організовує", — розповідає Святослав Чечул.

Вночі 15 листопада українські та румунські прикордонники провели операцію із затримання підозрюваних у контрабанді. У Румунії службовці затримали двох людей, які переправляли через кордон пакунки із сигаретами. Речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова розповіла Суспільному, що тоді з українського боку почались пошуки осіб, які отримали гроші за переправлення товару до Румунії.

"На території Румунії наші колеги затримали двох осіб та десять пакунків з сигаретами. На українській території тривав пошук решти причетних до оборудки, оскільки румунські колеги повідомили нас про те, що окрім затриманих людей, були ще, і вони втекли у напрямку української території", — повідомила речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова.

На пошуки підозрюваних у контрабанді виїхала група офіцерів відділу прикордонслужби, серед яких був і майор Вадим Березенський. Прикордонник Святослав Чечул згадує, як разом з ним помітив з боку україно-румунського кордону чоловіка у водолазному костюмі.

"Я продовжував виконувати свої службові обов’язки і проходив біля загороджувального паркану. Майор Березенський послідував зі мною допомагати оглядати місцевість. І в цей момент, коли ми рухались узбіччям дороги, я помітив як зі сторони річки Тиса, тобто вже з кордону, на дорогу перебігла людина у водолазному костюмі. Я зрозумів, що то порушник. Затримав його, і майор Березенський допоміг мені його затримати", — каже Святослав Чечул.

Він додав, що одразу після затримання на місце під’їхав той самий автомобіль "Audi", який прикордонник помічав раніше.

"До нас під’їхав Магей — організатор цієї справи. Підійшов до нас, каже, відпустіть його, бо цей хлопець несе нам гроші. Інакше буде погано. І в той же час до нього підійшли ще двоє людей, його спільники. Я кажу, що ми його не зможемо відпустити. І щоб убезпечитися зробив попереджувальний постріл з пістолету вгору. У цей момент Магей сів у автомобіль, і замість того, щоб їхати вперед, він здав машину назад, вивернув її на нас, і зробив різкий ривок у мій бік, ми стояли на узбіччі. Одним ривком він збив мене, я відскочив, ну скажімо, відлетів у один бік. Він зробив другий ривок в сторону майора Березенського, який тримав безпосередньо порушника за рукав. Другий ривок він зробив трошки сильніший, збивши Березенського. Тобто, наїхав на нього зверху. Я зробив декілька пострілів, знову затримав того порушника, який був у водолазному костюмі. Магей вже втік", — розповів прикордонник.

За словами Святослава Чечула, водій "Audi" після наїзду вийшов з автомобіля та покинув місце події, поки майор Березенський залишався під колесами автомобіля ще живий.

Згодом на одному із судових засідань слідчі оприлюднили запис телефонної розмови, яка відбулася одразу після скоєння наїзду. Під час розмови один чоловік повідомив іншому про те, що збив прикордонника. Святослав Чечул впізнав у розмові водія "Audi" — Івана Магея.

За словами прикордонника, саме через наявність грошей у затриманого, а це 1300 євро та 55 900 румунських лей, обстановка біля кордону значно ускладнилася.

"Якби в затриманого не було такої суми, вони б цей вій не проводили. Для них це було б не потрібно. Скільки ми затримували порушників, в основному майже у всіх випадках вони не чинять опору і не роблять таких дій. А тут безпосередньо було метою відбити його, щоб заволодіти грошами", — каже Святослав Чечул.

За словами прикордонника, "визволяти" затриманого з грошима чоловіка прибули кілька десятків мешканців. До прикордонного паркану люди зібралися за майже 10 хвилин. Присутність сторонньої публіки ускладнила не тільки затримання порушника кордону, а й заважала визволенню Березенського, який з важкими травмами лежав під колесами автівки, — розповів Святослав Чечул.

"Протягом 10-15 хвилин там вже були понад 30 людей. І з часом під'їжджали машини і їх ставало все більше і більше. З моменту наїзду уже вони заважали нам не тільки свої обов’язки виконувати, а й вивільнити з-під машини майора Березенського. Вся увага цієї публіки була сфокусована на тому, щоб вивільнити цього чоловіка у водолазному костюмі", — розповів прикордонник.

Попри це, витягнути травмованого майора Березенського з-під машини вдалося. Його передали медикам швидкої. Отримані травми виявили важкими. Вадим Березенський помер через два дні після інциденту. У нього залишилися двоє неповнолітніх дітей і дружина.

Майора Березенського поховали у його рідному місті Ізяславі Хмельницької області. Його посмертно нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Реакція на вбивство прикордонника посадовців

На цю подію відреагували всі всеукраїнські ЗМІ, тодішній президент та міністр МВС України. Арсен Аваков охрестив Івана Магея контрабандистом.

"Євробляхер-контрабандист, який вбив прикордонника та втік з місця злочину, затриманий поліцією декілька годин тому. Завтра суд — стаття 348 КПК. Санкція статті — довічна тюрма. Сволота. Але офіцера нашого не вискресити", — написав Арсен Аваков.

А Петро Порошенко пообіцяв подбати про оголошення покарання порушникам.

"Я особисто подбаю, щоб вбивця офіцера-прикордонника і його поплічники отримали по заслугах", — заявив тодішній президент під час однієї з промов перед службовцями Держприкордонслужби.

Петро Порошенко та Аресен Аваков вже не займають своїх посад, а майже три роки суди у справі вбивства Вадима Березенського тривають. Вирок досі не оголосили.

Перенесення судових засідань та реакція родини загиблого офіцера на відсутність вироку

Для родини загиблого прикордонника останні роки стали серйозним випробовуванням. Сестра Вадима — Марина Березенська — з самого початку бере участь у судових засіданнях, як потерпіла сторона. Каже, що відсутність вироку за такий період її розчаровує.

"Якщо чесно, я тоді навіть не думала, що три роки пройде, і ми ще будемо на такому етапі. В Рахові коли були засідання, нам туди їздити по 10 годин. Навіть було таке засідання, на яке ми приїхали, воно не відбулося, і ми поїхали назад. Тобто просто 10 годин в одну сторону і 10 в другу. Потім ми назначали засідання вже через відеозв'язок. І виходить, вони не можуть бронювати кімнати з відеозв'язком надовго. Тому ці засідання коротенькі. Потім одна відпустка, друга, третя, перенесли, перенесли. Тобто, вони призначають засідання, але вже відомо, що на той час вже когось не буде. І ми так дотягнули до 30 липня, нам сказали, що одна з колегії суддів йде у декрет. Вибачте, колегія розпалася, тому вас передають у інший суд", — розповіла Суспільному сестра загиблого.

Зараз справу передали до Тячівського районного суду. Тут її розгляд, за словами Марини Березенської, пришвидшився, хоча проміжок між судовими засіданнями досі становить близько двох місяців.

Що про інцидент каже сторона захисту

Іван Магей, який перебуває на лаві підсудних, ще з моменту затримання знаходиться у СІЗО. За словами адвокатки Магея — Любові Білас — всі обвинувачення стосовно контрабандної діяльності він відкидає. Його співпрацю із затриманим у водолазному костюмі чоловіком заперечує. А втручання у роботу прикордонників адвокатка пояснила цікавістю Магея тим, що відбувалося поблизу кордону.

"Його ніколи в житті не зупиняли, не притягували до будь-якої відповідальності адміністративної за перетин кордону. Він ніколи не співпрацював зі Щербиною (затриманим у водолазному костюмі). Він знав цього Щербину, як односільчанина. Тому що це Рахівський район. Вони всі туди приписані. Він бачив як б’ють хлопця. Мужчину молодого. Він став туди тільки для того, щоб спитати що тут сталося. І машина його була простріляна", — каже адвокатка Магея.

Також вона прокоментувала аудіозапис телефонної розмови, у якому чоловік повідомив, що наїхав на прикордонника.

"Я прослуховувала ці записи. І саме коли це сталося, стріляли над головою, він там знаходився. У кущах сидів, ледве з тої машини вискочив, бо кулі летіли. Він не міг звідти пішки вийти. Він казав, що я наїхав на людину (на аудіозаписі чути "я наїхав на прикордонника", — ред.) Розумієте? Але також там було, як в нього стріляли, як мало не вбили. Це нещасний випадок. Виходить, він пригнувся скільки міг, нога не зігнута, залишилася там, біля педалей. Він вискочив, бо там стріляли далі. Чому машина прострілена вогнепальною зброєю?", — зауважила адвокатка підсудного.

Івана Магея судять за кримінальною статтею про посягання на життя військовослужбовця (ст. 348 ККУ). Максимальне покарання за цією статтею — довічне позбавлення волі. Проте адвокатка Магея каже про неправильну кваліфікацію кримінального правопорушення, а також про порушення під час проведення досудового слідства.

"Він не визнає себе винним у такій категорії, у якій йому висунуто обвинувачення. Він не відмовляється від надання показів і обов'язково їх надасть після того, як опитають всіх свідків", — розповіла Суспільному Любов Білас.

Двічі пійманий або історія чоловіка у водолазному костюмі та з грошима

Чоловіка, якого прикордонники затримали у гідрокостюмі, Рахівський районний суд визнав винним у перетині державного кордону. Йому присудили 15 діб арешту з конфіскацією водолазного костюма. А в Ужгородському міськрайонному суді його покарали за порушення митних правил: через те, що незаконно 1300 євро та майже 56 тисяч румунських лей. Ці кошти суд конфіскував та присудив 834 тисячі 100 гривень штрафу.

У суді, який відбувся у січні 2019-го року, цей чоловік зазначив, що отримав пропозицію незаконно перемістити сигарети з України в Румунію. Він та ще один хлопець прибули на таксі до села Ділове. Там до них під’їхав мікроавтобус "Volkswagen" на іноземній реєстрації, в якому були ящики з сигаретами, загорнуті у чорну плівку. Хлопці одягнулися у гідрокостюми та взяли на себе по два ящики з сигаретами. Перепливши річку Тиса, він віддав сигарети невідомому чоловіку і отримав пакунок з грішми. Готівку він мав віддати організатору контрабанди, який зателефонував йому з пропозицією такого підробітку.

28 липня 2021 року голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко на власній сторінці у Facebook повідомив, що цього ж порушника знову затримали на кордоні під час спроби переміщення сигарет.

 

"Як ви вважаєте, той хто переносив кошти після того що сталося та після адміністративної відповідальності полишив незаконний промисел? Звісно ні. Смерті людей ніщо у порівнянні з наживою. Його знову затримали під час спроби перемістити сигарети в Румунію. При ньому також знайшли тепловізор та радіостанцію, що дозволяло вночі відслідковувати прикордонників та спілкуватися зі спільниками. Останні, до речі, кинули його, як тільки помітили охоронців кордону", — йдеться у повідомленні на сторінці голови ДПСУ.

Викрадення, погрози та побиття: якими методами контрабандисти тиснуть на прикордонників на Закарпатті

Погрози прикордонникам, які несуть службу на відрізку кордону з Румунією насправді не рідкість. Щоб безперешкодно перенести пакунки із сигаретами на інший бік кордону, контрабандисти інколи намагаються підкупити службовців. Якщо спроба дати хабаря провалюється, порушники переходять до погроз, — каже речниця прикордонників Мукачівського загону Леся Федорова.

"Підпали авто, напади на прикордонні наряди, провокації, перекручування фактів, спроби підкупу, словесні образи, погрози фізичною розправою та навіть вбивство. Це далеко не весь перелік методів залякування правоохоронців контрабандистами. Такі провокації злочинці влаштовують, не бажаючи полишати спроб незаконної наживи від організації оборудок на кордоні. Їх махінації носять характер чітко спланованих дій та несуть відверту загрозу життю та здоров’ю військовослужбовців", — повідомила речниця.

У травні 2018-го року у селі Богдан на Закарпатті невідомі викрали прикордонника та закинули його в багажник автівки. Службовця вивезли на берег річки, де почали погрожувати. У Державній прикордонній службі тоді заявили, що причиною погроз могла бути протидія прикордонника незаконній діяльності на кордоні.

У листопаді 2020-го року на українсько-румунському кордоні неподалік цього ж села Богдан, кілька десятків жителів оточили прикордонний підрозділ. Вони вимагали звільнити затриманих напередодні трьох місцевих жителів, які незаконно перетнули українсько-румунський кордон. Такий тиск не спрацював. Люди розійшлися, а затримані напередодні хлопці отримали по 10 та 15 діб адміністративного арешту.

У лютому 2021 року до помешкання прикордонників Мукачівського загону увірвалися двоє невідомих. Один з них застосував газовий балончик та побив військовослужбовця. Згодом, чоловіків розшукали. За версією слідства, їх мотивом виявилася помста за перешкоджання їхній контрабандистській діяльності. Адже прикордонник напередодні виявив сховок контрабандних сигарет, які чоловіки планували переправити до Угорщини.

За словами прикордонника Святослава Чечула, агресивне ставлення до прикордонників демонструє лише невелика частина людей, яка причетна до контрабанди.

"Основна частина людей відноситься до прикордонників нормально. Але є частина людей, які заробляють гроші і живуть з кордону. Це вже декілька поколінь народилося контрабандистів. Давній час вони цим займаються і це для них як вид заробітку. Заробляють вони непогано, чим далі тим більше розвиваються", — каже Святослав Чечул.

"Основними факторами, що продовжують впливати на постійні спроби тютюнової контрабанди залишається високий рівень безробіття у прикордонних районах, а також відсутність кримінальної відповідальності за незаконний перетин державного кордону та за контрабанду", — розповіла Леся Федорова.

На сайті Держприкордонслужби України повідомляють, що частково вирішити проблему сигаретної контрабанди допоможе криміналізація цього порушення. Відповідний закон у липні 2021 року ухвалили у першому читанні. Іншим вбивчим аргументом для такої контрабанди може стати вирівнювання цін на сигарети в Україні та у країнах ЄС, адже за таких обставин займатися нелегальним перенесенням сигарет не буде вигідно.

Олександр Курта, Суспільне Закарпаття

 

 

07 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів