Ринок землі в Україні: на Закарпатті уклали 77 земельних угод, продали 89 гектарів паїв

Ринок землі в Україні: на Закарпатті уклали 77 земельних угод, продали 89 гектарів паїв
В Україні уклали 4 116 земельних угод станом на 6 серпня.

 

ро це повідомили на офіційному сайті Міністерства аграрної політики.

Яким ринок землі є на Закарпатті, за якою ціною можна продати свою земельну ділянку сільськогосподарського призначення і на яких умовах, — розповів 5 серпня у ефірі програми "Сьогодні.Головне" на UA: Закарпаття в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Мирослав Васьків.

На Закарпатті уклали 77 земельних угод

Сімдесят сім угод купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення уклали на Закарпатті з моменту запуску ринку землі. Їхня загальна площа — 89 гектарів.

Мирослав Васьків каже: досить мала ціна, тому люди притримують свої ділянки. Думаю, коли прийде другий етап реформи, ціна зросте і люди продаватимуть землі. "На Закарпатті малоземелля, багато земель сільськогосподарського призначення нема — половину займають ліси. Тому, різниться ціна. В центральній Україні чорноземи та степи, рілля. З 1 млн 275 тисяч гектарів, лише 36,8% — землі сільськогосподарського призначення, з них 32% — паї", — розповів в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області.

Що впливає на вартість землі

Мирослав Васьків розповів, що на вартість землі впливає місце розташування земельних ділянок, якість грунтів. За його словами, Закарпатська, Київська та Одеська область мають одну із найвищих цін на землю.

"Ціна непогана тому, що є попит. Земельні ділянки продаються за мінімальні ціни, тому, поки що по Україні не така велика ціна. Ми працюємо лише один місяць, і за місяць досить непогані показники область показала", — каже Мирослав Васьків.

За його словами, на Закарпатті попит на землі будуть в Мукачівському, Берегівському, Ужгородському та Виноградівському районах за старим адміністративно-територіальним поділом. Там переважно більшість паїв.

Потенційним покупцем, за словами Мирослава Васьківа, може бути будь-який громадянин України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають і юридичні особи, зареєстровані належним чином в Україні. Вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі.

Щоб укласти угоду про купівлю-продаж землі, потрібні такі документи:

  • паспорти та ідентифікаційні коди продавця та покупця,
  • документи, що підтверджують право власності на ділянку (витяг з реєстру прав на нерухоме майно або державний акт),
  • витяг з Державного земельного кадастру,
  • звіт про експертну грошову оцінку ділянки.

"Нотаріус переглядає всі документи, і при наявності покупця оформляє договір купівлі-продажу. Якщо всі документи будуть в порядку, — договір можна оформити за один день", — розповів в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру.

До 1 січня 2025 року всі власники паїв повинні оформити право власності

До 1 січня 2025 року всі власники паїв повинні оформити право власності. Хто цього не зробить, — ділянки перейдуть у комунальну власність громади, на території якої вони розташовані. "За рішенням суду орган місцевого самоврядування визнає ці ділянки комунальною власністю. І вони можуть передаватися в оренду на 7 років", — розповів Мирослав Васьків. Він додав: за цей період громадянин, який не встиг це зробити, може звернутися до суду для поновлення цих строків, розробити технічну документацію та оформити у приватну власність", — розповів Мирослав Васьків. Він додав: після 2025 року приватизувати ділянку можна буде лише у випадку наявності поважної причини (хвороба, перебування за межами України, тощо).

 

06 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів