У Солотвині на Закарпатті призупинився карстовий процес

У Солотвині на Закарпатті призупинився карстовий процес

 

Карстовий процес в закарпатському Солотвині призупинився, останнім часом нові провалля не утворюються, лише розширюються зовнішні межі старих воронок. Про це кореспонденту Укрінформу розповів експерт ДП “Виробнича дирекція із ліквідації Солотвинського солерудника” Павло Макарук.

“На Закарпатті в Солотвинському солеруднику наразі фіксуємо призупинення карстового процесу, останнім часом нові провалля на території селища не утворюються, лише розширюються зовнішні межі старих воронок, котрі заповнені водою: осипається порода по берегах. Останній великий карст в селищі утворився у 2015 році, з того часу нових великих обвалів не було. Але це не означає, що карстовий процес припинився, під землею він відбувається, тому новий обвал може статися будь-коли, ми не можемо це спрогнозувати. Відтак, ситуація в Солотвині продовжує залишатися небезпечною для місцевих жителів”, - сказав він.

Карстове провалля в Солотвині/ Фото Тетяни Когутич

У супроводі Макарука кореспонденту Укрінформу вдалося побувати на двох найбільших карстових проваллях Солотвинського солерудника — затопленій солоною та прісною водою воронці на місці шахти №7 та так званій “25-тій воронці”. Офіційно - це заборонена зона і доступу сюди немає (Солотвино визнано зоною надзвичайної ситуації державного рівня). Утім, вочевидь, жителі тут ходять спокійно: навколо проваль з водою купи сміття — і на березі, і у воді. Із воронки із солоною водою шлангами місцеві підприємці викачують воду до своїх солоних басейнів - Солотвино продовжує залишатися популярним курортом, де щоліта відпочивають тисячі людей.

Також на берегах біля цих карстових проваль ще є будинки, де живуть місцеві жителі, які не хочуть відселятися.

“В будинках тріскаються стіни, завалюються дахи, але деяких місцевих жителів не можна переконати залишити своє житло”, - зазначив Макарук.

Він також наголосив, що ще однією великою проблемою карстових утворень на місці затоплених шахт в Солотвинському солеруднику є те, що солона вода просочується крізь породу та протікає в річку Тису. За словами Макарука, це може призвести до екологічної катастрофи, адже річка поступово засолюється через те, що солона вода із затоплених шахт поступово дренує до річки.

 

 

18 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів