Як почуватися комфортно на роботі?

Як почуватися комфортно на роботі?

 

Наскільки комфортно ви почуваєтеся на своєму робочому місці? Наскільки вам комфортно у колективі? Як часто ви не можете дочекатися кінці робочого дня?

Справа в тому, що від того, наскільки вам комфортно на роботі залежить і ваша продуктивність, і моральний стан, і здоров'я. Відсутність тривожності на роботі, хороші відносини з колегами, вмотивованість дуже важливі речі.

Тому в цій статті, розглянемо, які речі, навички та дії допоможуть почуватися на роботі краще.

Почнемо з маленького.

Що буде сприяти вашому фізичному комфорту на робочому місці?

Уявімо ваш офіс. У вас є стіл, комп'ютер і стілець. Вже з цими трьома предметами можна творити комфорт - виставити ці предмети за законами ергономічності, тобто так, щоб ви могли сидіти рівно, лікті та коліна були зігнуті під кутом 90 градусів, а монітор знаходився на рівні очей. Ура, перший крок виконано!

Далі звернемо увагу на сам стіл: що на ньому стоїть? Подумайте про те, щоб поставити на стіл якийсь вазон чи вазу з квітами, бо рослини справді добре впливають на людей. Можливо відчуття комфорту вам принесе фотографія близької людини або домашнього улюбленця. Одним словом, подбайте про те, щоб на столі стояло щось приємне для вас, те що викликає позитивні емоції.

Переходимо до смаколиків. Чи стане вам приємніше працювати, якщо в вашому столі буде захована упаковка з улюбленим печивом чи горішками з сухофруктами,чи якимось здоровим перекусом, чи баночка з улюбленим чаєм? Якщо так, то саме час зробити такі приємні "запаси". І, до речі, пам'ятайте, що must have для кожної людини це пляшка з водою на столі - якщо достатньо пити води, то і почуватися будете краще.

Якщо говорити про фізичний комфорт глобальніше, то треба зважати на розташування вашого стола: чи достатньо освітлення, чи є поруч з вами вікно, що видно у те вікно, чи не дує на вас неприємно з кондиціонера, чи видно вам інших людей та чи видно іншим людям ваш екран. Проаналізуйте цей момент і можливо ви знайдете рішення хоча б частини проблемних моментів. Хто знає, можливо вам навіть вдасться домовитися з керівництвом про зміну робочого місця або заміною фурнітури.

Також немало важливим фоктором є те, чи виходите ви на вулицю в обідню перерву. Ви можете не любити занадто жарку чи холодну чи дощову погоду в місті, але без ковтка свіжого повітря ваш організм не функціонуватиме ефективно, не кажучи вже про те, що вихід на вулицю є певною психологічною розрядкою.

Всі ці поради стосувалися саме фізичних змін. Тепер поговоримо про навички, які допоможуть краще справлятися з роботою, а саме про soft skills. Називайте їх як захочете - персональні навички, гнучні навички, м'які навички, особисті якості - суть незмінна, вони надважливі. Знаєте, як в резюме пишуть, що мають навички стресостійкості, цілеспрямованості, вміння вирішувати конфлікти? Так от це не порожні слова. І ці навички потрібно постійно у собі розвивати.

Як ці навички сприятимуть комфорту на роботі? Якщо говорити про особистісний рівень, то це вміння справлятися зі стресом та адекватно сприймати критику. Говорячи про міжособистісний рівень, то це ваше вміння побудувати відносини з колегами і керівником.

Як саме можна розвивати soft skills? Спробуйте почитати книгу про емоційний інтелект Денiела Ґоулмана або яку іншу книгу по цій темі. Емоційний інтелект - це про саморозуміння, емпатію, самоконтроль і загальний настрій, і це найважливіша навичка майбутнього.

До речі, софт навички важливі не лише для вас з точки зору комфорту на роботі, вони також важливі працедавцям в ракурсі побудування здорових відносин у команді, тож дуже класно, коли ви опанувавши ці навички зможете вказати їх у своєму резюме. Подивіться, наприклад, як про гнучкі навички в контексті резюме розказано у цій статті: https://sweetcv.com/ua/guide/resume-skills. Також обов'язково перегляньте відео на TED про взаємовідносини на роботі та про те, як почуватися щасливим на роботі.

Ще одна ідея, як розвинути гнучкі навички - пройти семінар про будування гармонійних стосунків з людьми. А практикою може стати будь-яка робоча подія (ділова зустріч, конференція, презентація нового товар компаній партнерів чи конкурентів), на якій є можливість нетворкінгу.

Наостанок, маємо сказати, що універсального рецепту немає. Всі ці поради можуть підійти одній людині і абсолютно не мати ефекту для іншої. Просто зважайте на ці пункти та прислухайтеся до себе. Успіхів!

 

16 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів