Хто відповідальний за обрізку дерев у зонах ліній електропостачання?

Хто відповідальний за обрізку дерев у зонах ліній електропостачання?
Обрізка дерев – необхідний захід для стабільного електропостачання області

 

«Хто відповідальний за обрізку дерев у зонах ліній електропостачання?» – з такими питаннями щовесни доволі часто звертаються споживачі Закарпатської області. Пресслужба ПрАТ «Закарпаттяобленерго» надає роз’яснення.

"Згідно з чинним законодавством, організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ПЛЕП) мають їхні власники.

Тобто, громадяни, керівники органів місцевого самоврядування, установ та організацій повинні дотримуватись вимог ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.5 «Правил охорони електричних мереж», п 5.5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України».

Згідно з цими нормативними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними, в тому числі обрізання дерев, розчистку чагарників тощо в охоронних зонах ліній електропередач, є:

 на об’єктах  благоустрою державної чи комунальної власності– балансоутримувачі цих об’єктів;

  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях– установи, організації, підприємства;
  • на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво,– забудовники чи власники цих територій;
  • на безхазяйних територіях, пустирях– місцеві органи самоврядування;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках– їхні власники або користувачі.

 На жаль, власники територій нерідко ігнорують необхідність розчищення дерев та чагарників у охоронних зон повітряних ліній на своїх територіях, нерідко можна побачити величезні дерева, через гілля яких проходять лінії, на територіях домогосподарств тощо. Усе це загрожує обривами та замиканнями на проводах, що загрожує знеструмленням споживачів, а обірваний необрізаними гілками дріт може стати небезпечним для життя людей.

 Отже, організовувати та здійснювати роботи з належного утримання дерев (і не лише тих, які висаджені в охоронних зонах ліній електропередач) мають їхні власники".

 

13 квітня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів