6 важливих нюансів в договорі КАСКО, на які варто звернути увагу

6 важливих нюансів в договорі КАСКО, на які варто звернути увагу

 

Рекламні описи програм КАСКО онлайн найчастіше містять кілька рядків, в яких перераховуються основні ризики та найбільш привабливі опції. Але ця інформація дає лише поверхневе уявлення про добровільне автострахування та не впливає на 6 важливих нюансів. Експерти СК «УНІКА» розповіли, на які пункти поліса варто звернути увагу під час укладання договору.

Франшиза

Франшиза дозволяє купити КАСКО дешевше, але при цьому зменшує розмір кожної страхової виплати на певну суму. На перший погляд, відсоток відрахування може здатися «несерйозним»: 0,5–5% за ремонтопридатності та пошкодженнях й 5–10% за викрадення або тотальне знищення авто. Але нехай невелика цифра не вводить вас в оману.

Страхувальник повинен розуміти, що відсоток вираховується не зі страхової виплати (компенсації), а зі страхового покриття, яке відповідає оцінній вартості автомобіля. Відповідно: чим дорожче коштує машина, тим більше треба сплатити клієнту.

Терміни виплат

Відповідно до договорів страхування КАСКО, страховики платять в 5–10 разів швидше, ніж за ОСЦПВ. Наприклад, СК «УНІКА» (https://uniqa.ua/) врегулює більшість страхових випадків протягом 7 днів з моменту подання заяви.

Швидке врегулювання можливе за збитків не більше 50–60% від максимального покриття й тільки за певних умов. Серед вимог: своєчасна подача всіх документів (зокрема довідок від поліції або інших компетентних органів) і відсутність обставин, що викликають певні сумніви.

Для довідки: далеко не кожне пошкодження врегулюється легко і швидко. Іноді страхувальник має документально доводити, що страховий випадок дійсно стався, і пошкодження є його наслідком. Якщо залишиться хоча б один невирішений момент, процес може затягнутися.

Строки повідомлення

Найпоширеніша причина для відмови у виплаті — несвоєчасне повідомлення про настання страхового випадку. Страхувальнику відводиться зовсім небагато часу на «роздуми». Дзвінок в страхову компанію повинен статися протягом 1–3 годин після події.

Важливо: якщо запізнення відбулося з вагомої причини, страховик погодиться компенсувати збитки за наявності підтвердних документів.

Винятки

У будь-якому договорі КАСКО є виключення зі страхового покриття та їх перелік займає як мінімум 2 сторінки формату А4. Уважно вивчіть кожен пункт, щоб точно знати всі причини для відмови у виплаті.

Стандартні виключення:

  • водіння напідпитку;
  • відсутність прав відповідної категорії;
  • пошкодження, викликане технічними несправностями;
  • збиток отриманий внаслідок порушення правил експлуатації авто.

Для довідки: заглянути в цей розділ варто навіть страхувальникам зі стажем, які вирішили змінити страхову компанію. У винятках одного страховика можуть бути вказані обставини, відсутні в договорах інших СК.

Вимоги за ризиком викрадення

У разі викрадення автомобіля СК виплатить за КАСКО повне страхове покриття або близько 90% від оцінної вартості авто (мінус франшиза, до якої може додатися амортизація, якщо інше не передбачено договором).

На компенсацію збитку можна розраховувати при дотриманні умов договору:

  • Машина оснащена сертифікованої протиугінною системою.
  • Водій закрив авто і поставив його на сигналізацію.
  • Водій не передавав викрадачеві автомобіль і ключі від нього добровільно (без примусу).
  • Водій не залишив у авто документі на право керування та ключі.
  • Власник викраденого автомобілю передав страховикові всі комплекти ключів, пульти від сигналізації та ПТС.

Територія дії

При оформленні страховки на авто онлайн або в офісі СК варто з'ясувати, де діє поліс. Одні страховки працюють тільки в Україні, інші мають розширену територію дії. У другому випадку страхова компанія виплатить компенсацію навіть за той страховий випадок, який стався за кордоном (покриття Європа або Європа + СНД), наприклад, у Франції або Німеччині.

Важливо: КАСКО від більшості українських страховиків не допоможе відшкодувати збиток, якщо машина буде пошкоджена в зоні військових конфліктів (зокрема в зоні АТО), в потенційно гарячих точках (наприклад, в Нагірному Карабасі) і на територіях з невизначеним статусом.

 

09 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів