Перемоги і досягнення 2020-го: чим жив спортивний Ужгород минулого року

Перемоги і досягнення 2020-го: чим жив спортивний Ужгород минулого року
Футбол, гандбол, дзюдо, плавання, спортивне орієнтування, карате, водне поло та багато інших видів спорту активно розвиваються на Закарпатті. Певна річ, в обласному центрі їм приділяють особливу увагу. Тож, продовжуючи підсумки року, Uzhgorod.net.ua пропонує згадати, якими спортивними подіями жив край і Ужгород протягом 2020-го.

 

СІЧЕНЬ

На Закарпатті 12-ма міжнародними міні-футбольними змаганнями вшанували честь заслуженого працівника фізкультури та спорту, відомого закарпатського спортсмена, тренера з великим педагогічним хистом і просто Людини з великої літери – Олександра Філіпа.  Він виховав не одне покоління відомих у футболі особистостей. Більше - у відео:

17-літня закарпатська сноубордистка Надія Гапатин показала кращий результат у кар’єрі серед дорослих. 

У столиці Естоніі в м. Талін відбувся Європейський турнір з фехтування на шпагах серед юнаків та дівчат до 14 років , де команда України у складі ужгородки Ксенії Куштан та двох юних львів’янок Єлизавети Корнійчук та Катерини Дзюбан здобула золоті медалі.

Неймовірного успіху досяг українськтй спортсмен, фристайлист Орест Коваленко на третіх Юнацьких зимових Олімпійських іграх у швейцарському Лейзені. 22 січня Орест, якого тренує наш земляк мукачівець Станіслав Кравчук, у дисциплін біг-айр став бронзовим призером Юнацької Зимової Олімпіади.

25 січня 2020 р. в Ужгородський районній ДЮСШ пройшов Чемпіонат області з дзюдо серед кадетів до 18 років (2003-2005 р.н.).

ЛЮТИЙ

Міжнародний турнір із хокею «5th FRIENDSHIP CUP UZHGOROD 2020» відбувся в Ужгороді. Такі змагання за участі закордонних учасників стали вже традиційними. Організаторами змагань є ХК «Закарпатські ведмеді», Федерація хокею Закарпатської області, Ужгородська міська рада та Закарпатська облдержадміністрація.

У перших числах лютого на Закарпатті розпочалися перші офіційні старти з футболу – зимова першість Закарпаття.

3 лютого на гірськолижному комплексі «Буковель» стартував чемпіонат України зі сноубордингу в дисципліні паралельний слалом-гігант. У чемпіонаті України взяли участь і представники інших країн, правда в національному чемпіонаті вони виступали поза конкурсом, однак, рейтингові бали здобували. Прогнозовано серед жінок чемпіонкою стала ужгородка Аннамарі Данча-Чундак.

Чудовий результат продемонструвала юна ужгородська дзюдоїстка Юлія Штефаняк на чемпіонаті України серед кадетів, який проходив 6 лютого. Вихованка ДЮСШ№1 (тренер Віктор Камінський) у ваговій категорії до 48 кілограм серед дівчат Юлія перемогла у чотирьох сутичках і вийшла до фіналу.

8 лютого в Ужгороді визначили чемпіона Закарпаття з хокею - ХК “Синевир” виборов “золото” видовищних змагань. Яскравий фінал чемпіонату дивіться у ФОТОРЕПОРТАЖІ

Юний ужгородець Роман Білак здобув золото у стрибках у довжину серед юнаків 2007-2008 років народження на чемпіонаті Львівської області з легкої атлетики, який відбувся 8 лютого.

16 лютого Ужгород приймає Всеукраїнські змагання з бойового хортингу, участь бере 118 спортсменів.

Закарпатець Іван Ковбаснюк став у ці дні чемпіоном країни з гірськолижного спорту.

Дзюдоїст Лев Смагін виборов титул Чемпіона України. Спортсмен у своїй ваговій категорії (до 73 кг) у Дніпрі піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу серед дзюдоїстів U21. У фіналі переміг свого прямого конкурента, господаря змагань, дніпровця Звіада Звіадаурі. Варто зазначити, що за титули у різних вагових категоріях змагалися понад 360 учасників із 22 регіонів України. Детальніше дивіться:

БЕРЕЗЕНЬ

Березень ще був насиченим на спортивні поді, бо оголосили карантин тільки з 17-го. Отже. початок місяця відзначився такими подіями.

Вихованка Енвера Аблаєва перемогла на Кубку Світу: Надія Мохнацька виборола золоту нагороду.

2 березня Перше місце у першому турі Чемпіонату України з водного поло серед юнаків 2006 р. здобула збірна Закарпатської області (ВК «Ужгород» та ДЮСШ «Динамо м. Ужгород»).

Також у ці дні закарпатська сноубордистка перемагає на Кубку України. З 28 лютого по 3 березня на базі гірськолижного спортивного комплексу «Красія» (Великоберезнянський район) проходивдругий етап кубка України зі сноубордингу в дисциплінах паралельний слалом та паралельний слалом-гігант.  Саме на цих звитягах наша землячка з Рахівщини Надія Гапатин, яку вже кілька років тренує відомий фахівець Ян Черней зуміла стати кращою в паралельному слаломі –гіганті.

В ужгородському СК «Юність» 8-9 березня відбувся традиційний всеукраїнський турнір «Дитячої ліги Миронюка» з фехтування на шпагах. Участь у змаганнях взяти біля 300 юних мушкетерів зі всієї України та спортсмени зі Словаччини.

Команда ДЮСШ №1 м. Ужгород взяла участь у відкритій першості з легкої атлетики Львівського державного університету фізичної культури. Змагання "Призи львівських олімпійців" відбулися теж у першій декаді березня, ужгородська команда складалася з 9-х юних спортсменів, які показали хороші результати.

ФК «Минай» вийшов до півфіналу Кубку України.

Василь Гумен став чемпіоном Європи з фехтування на шаблях серед юніорів.

17 березня Ужгородська міська федерація пауерліфтингу за сприяння управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради ще до оголошення карантину провела відкритий чемпіонат обласного центру з класичного жиму лежачи, який пройшов у фітнес центрі «ViperGym».

КВІТЕНЬ

Через пандемію коронавірусу в усьому світі відмінили чи перенесли спортивні турніри. Чимало федерацій, асоціацій та комітетів припинили внутрішні чемпіонати, із різних видів спорту скасовані також етапи світових та континентальних змагань, Чемпіонати та Кубки світу. Зупинилися турніри, але не тренування. Спортсмени на карантині намагаються тримати себе в формі, виконувати комплекси вправ як на свіжому повітрі, так і вдома. На державному рівні українським спортсменам дозволили індивідуальні тренування. За умови дотримання соціальної дистанції та врахування карантинних заборон. Як це відбувається - в основному, показували на відео.

30 квітня виповнилося 28 років із того дня, як національна збірна України з футболу провела перший матч у своїй історії. Приємно, що цей матч відбувся на ужгородському стадіоні «Авангард» між збірними України та Угорщини, який носив статус товариського. ЦЕ були цікаві спогади - вони ТУТ

ТРАВЕНЬ

Травень ще був сумним у сенсі спортивних досягнень - карантин тривав. Тож цього місяця будували спортивні об'єкти, згадували спортивні події минулих років - і все. 

На Закарпатті вийшла друком книга про легенда закарпатського футболу часів СРСР Юрія Суслу. Автором книги є місцевий літератор Іван Моняк. Юрій Федорович Сусла народився 5 лютого 1934, у м. Перечин. Закарпатської області.

В Ужгороді триває будівництво баскетбольного поля. Про це повідомила Ужгородська міська рада: "Поки школярі на карантині, в навчальних закладах Ужгорода "кипить" робота. Так біля ЗОШ №19 облаштовують баскетбольне поле: роботи вже на завершальному етапі. Тут залита бетонна основа, нанесена спеціальна основа та встановлені металеві щити. 

Детально про це розповів міський голова Ужгорода Богдан Андріїв:

"Це дійсно є олімпійсикй вид спорту, в нас хороші традиції на Закарпатті стосовно цього виду спорту. Взагалі ми багато уваги приділяємо нашому місту, для розбудови подібних майданчиків таких багатофункціональних".

ЧЕРВЕНЬ

На початку червня на Закарпатті відбувся перший спортивний захід після послаблення карантину - 19 -й турнір з міні-футболу серед команд засобів масової інформації, який його засновник — Закарпатська обласна профспілкова організація працівників культури — проводила спільно з обласною організацією Національної спілки журналістів України, Закарпатською асоціацією футболу та обласним відділенням НОК України.

В Ужгороді пройшов забіг "Біжи з головою! Біжи до мети!"  Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв долучився до забігу. Учасники різного віку (від 10 до 70 років), серед яких професійні спортсмени (представники федерації легкої атлетики в Закарпатській області, учасники спортивних клубів, вихованці Ужгородської ДЮСШ 1), а також аматори з Ужгорода та району, Виноградова і Перечина, пробігли 10 кілометрів.

12 червня виконавчоийкомітет Ужгородської міської ради схвалив рішення, що Стадіони "Авангард" та "Автомобіліст" в Ужгороді будуть відкритими для відвідувачів з 7:00 ранку до 21:30. Прокоментував його міський голова Богдан Андріїв: 

Михайло Іваниця покинув ФК "Ужгород".

В Ужгороді вирішили, що 15 спортсменів щомісяця отримуватимуть кошти від  міської ради. Хто саме - читайте ТУТ.

На факультеті інформаційних технологій відкрилася «Академія спортивного виховання». БІльше про це в статті нашого видання.

 ЛИПЕНЬ

Ужгородці долучилися до Всеукраїнських змагань з триатлону 

Чемпіонат України з гірських перегонів пройшов 19 липня на Закарпатті.

Футбольний клуб "Ужгород" визначився з новим наставником. Ним став Володимир Васютик, який до цього працював у ФК "Шахтар" Караганда (Казахстан) у тренерському штабі В'ячеслава Грозного. Представив головного тренера сьогодні на стадіоні "Авангард" президент клубу Іван Дуран. Також до тренерського штабу увійшов екс-наставник виноградівського "Севлюша" Валентин Слюсар.

Володимир Васютик у коментарі клубній прес-службі розповів: "Я радий очолити таку команду, як "Ужгород". Сьогодні зустрілися із керівництвом, аби оглянути тренувальну базу, інфраструктуру, обговорити графік підготовки до нового сезону. Тішуся, що є розуміння і підтримка від президента клубу Івана Дурана щодо умов подальшого тренувального процесу". 

ФК "Ужгород" розпочав підготовку до нового сезону в другій лізі.

СЕРПЕНЬ

10 серпня у Карпатах стартували традиційні, щорічні змагання з парапланерного спорту Кубок Карпат 2020 «Borzhava Forever”. Цього ж дня стало відомо, що ужгородська тенісистка стала чемпіонкою України.

22 серпня в Одесі в рамках проекту Спортивного комітету України – Ukrainian Beach Games, Українською Федерацією Регбіліг вперше в нашій країні було презентовано пляжний регбіліг.  Ужгородська команда з регбілінгу здобула перемогу на змаганнях.

25 серпня в Ужгороді встановили новий рекорд України: 85 годин бігу без зупинок. 

1033 км за 85 годин – новий рекорд України безперервної естафети з бігу. Його встановили в Ужгороді на набережній Незалежності.

4 дні та 3 ночі 90 учасників бігли за маршрутом: Набережна Незалежності, міст Масарика, Київська набережна, пішохідний міст, набережна Незалежності. Досягнення зафіксував регіональний представник Книги рекордів України. Детальніше дивіться в сюжеті:

ВЕРЕСЕНЬ

В Ужгороді відбувся турнір із міні-футболу, який пройшов на стадіоні "Автомобіліст".  Участь у змаганнях брали 19 команд.

Закарпатка Олександра Вакарова виборола "золото" на Чемпіонаті Європи з бодібілдингу та фітнесу.

Збірна команда закарпатських «спартаківців» виборола перше, друге та 3 третіх місця на чемпіонаті ФСТ «Спартак» з боксу, що проводився з 11 по 15 вересня в м.Скадовськ Херсонської області.

Два силові турніри в один день – XVII силовий турнір Карпатський медвідь 2020 та XII силовий турнір Юніор стронгмен 2020 –  відбулися 13 вересня в Ужгороді.

Кубок України з мотокросу відбувся в Ужгороді. Міський голова Богдан Андріїв привітав учасників:

"Вітаю учасників змагань, тренерів, організаторів, батьків, які сьогодні привели дітей, щоб вони побачили майстерність, яку впродовж року спортсмени шліфували на тренуваннях. Приємно, що Ужгород має такий чудовий мототрек для занять цим видовищним спортом. Упродовж кількох років нам вдалося провести роботу і закріпити цю земельну ділянку за громадською організацією. У них у планах навіть у майбутньому провести Чемпіонат Європи. Знаю, все вдасться, бо на таких ентузіастах, як Василь Сентимрей, Михайло Попович, Ігор Шинкарюк, Віктор Стегура тримається цей вид спорту. Сподіваюся, зможемо і надалі допомагати, щоб підтримати мотокрос, насамперед юних спортсменів. Особливо мені приємно, що сьогодні у змаганнях беруть діти від 6 років, це майбутні чемпіони України, Європи та світу. Всім успіху!"

Друга ліга: ФК "Ужгород" після трьох турів очолив турнірну таблицю.

Збірна Закарпатської області з водного поло (юнаки 2006 р.н.) та молодші вийшла у фінал Чемпіонату України з водного поло.

ФК “Ужгород” здобув перемогу у виїзному матчі 4-го туру проти “Чайки”. Це четверта поспіль звитяга закарпатської команди у чемпіонаті Другої ліги.

ЖОВТЕНЬ

3 жовтня 2020 року в залі дзюдо Падіюну прийшов Чемпіонат області з дзюдо серед молодших кадетів до 17 років (2004-2006 р.н.) та юнаків 2007-2008 г.р. Змагання зібрали близько 150 спортсменів.

5 жовтня дубль Адріана Пуканича дозволив святкувати п’яту поспіль перемогу у чемпіонаті Другої ліги. На стадіоні “Авангард” закарпатська команда переграла вінницьку “Ниву” з рахунком 2:1.

10-11 жовтня в залі Падіюну пройшов щорічний турнір з дзюдо серед молодших кадетів до 17 років "Кубок Закарпаття» (2004-2006 р.н.). У цьому році він Всеукраїнський, а не міжнародний через пандемію. Більше 200 чоловік приїхали з різних міст країни: Київ, Харків, Одеса, Луцьк, Львів, Хмельницький, Івано-Франківськ, Тернопіль, Рівне, Овідіополь, Шацьк, Надвірна та ін. Закарпаття представляло три команди: ДЮСШ№1 м.Ужгород, ДК «Рандорі» Ужгород та ДЮСШ м.Іршава. Численна команда ДЮСШ №1 м Ужгорода була представлена майже у всіх вагових категоріях. Команда закінчила змагання з трьома медалями - золото і дві бронзи.

В Ужгороді, на оновленому стадіоні "Автомобіліст", вп'яте провели футбольний турнір на Кубок мера. Своїми враженнями від події поділився міський голова Ужгорода Богдан Андріїв: 

"Щоразу на стадіоні "Автомобіліст" згадую, як ще кілька років тому тут було заросле бур'янами поле. Радію, що нам вдалося відвоювати цю територію, дати стадіону нове життя – збудувати футбольне поле зі штучним покриттям, яке відповідає найвищим стандартам, бігові доріжки, глядацькі трибуни, роздягальні та душові для спортсменів, облаштувати поруч автомобільну стоянку, поставити нову огорожу.

Зроблено багато і зараз це не тільки стадіон для жителів Нового району, а й один із найкращих спортивних об'єктів міста. Тут проводять різні змагання, тренуються спортсмени, займаються бігом, підтримують форму ужгородці.

Сьогодні ж на оновленому "Автомобілісті" уже вп'яте провели футбольний турнір на Кубок мера, де змагалися команди рятувальників, патрульної поліції та Нацполіції області, а також Ужгородської міської ради. Щиро вітаю з перемогою команду міськради, продовжуватимемо розбудову спортивної інфраструктури, щоб ужгородці, особливо наша молодь, мали всі умови для занять фізкультурою і спортом", – пише Богдан Андріїв у соцмережі Фейсбук.

 Ужгороді відкрили футбольний музей імені Йожефа Сабо.Більше про це - у відео: 

ЛИСТОПАД

На початку листопада, у Львові відбувся турнір зі сквошу Lviv black ball. Визначали кращих у п’яти категоріях: Рro, М1, М2, М3 та Lady. Участь у турнірі взяли близько 120 спортсменів з Дніпра, Києва, Львова, Одеси, Полтави, Ужгорода, Харкова та Хмельницького, а також із Єгипту. Без медалей представники Срібної Землі не залишилися. У категорії М3 (початківці) ужгородці посіли перші два призові місця. «Золото» виборов Василь Свида. У фіналі він переміг Віталія Бабидорича (3:1), який став срібним призером турніру. У цій категорії виступав ще один спортсмен із Ужгорода – Олег Орос. Він посів 11-те місце.

Абсолютним переможцем першості Закарпаття з футболу став ФК "Тячів".

Наприкінці листопада Футбольний клуб "Ужгород" у матчі 12-го туру Другої ліги розгромив "Карпати" у Львові. 

Ще за кілька днів Футбольний клуб "Ужгород" здобув перемогу у виїзному матчі проти київського "Рубікона" у Другій лізі.

Представниці ужгородського спортивного клубу гімнастики “Перлина Закарпаття”  з усеукраїнських змагань привезли "золото":  в Одесі відбулися всеукраїнські змагання з гімнастики "Мотиви 2020". З-поміж 600 учасників турніру п’ять юних гімнасток з Ужгорода у всіх категоріях отримали перші нагороди. Зокрема, це неодноразові лідерки змагань: Анастасія Бенца (2010 р.н.), Марія Юричканич (2012 р.н.), Варвара Йосипчук (2012 р.н.), Злата Міня (2013 р.н.), Анна Бенца (2015 р.н.). Готували дівчат до турніру тренерки Катерина Мовчан і Вікторія Терновенко. 

Закарпатець Артем Гафіяк виборов титул чемпіона Чехії з боксу.

ГРУДЕНЬ

Перший відкритий Чемпіонат Ужгорода зі спортивного орієнтування відбувся 20 грудня в селі Оноківці. У ньому взяли участь спортсмени від 4 до 82 років.

Ще одна приємна дотична до спорту новина - Ужгородських тренерів, вихованці яких досягли високих результатів на змаганнях, відзначили у міській раді. Міський голова Богдан Андріїв вручив тренерам грамоти, подякував за велику роботу з молоддю, наголосив, що завдяки їм юні ужгородці мають змогу реалізувати свої здібності, гідно представляють наше місто на чемпіонатах України та змаганнях міжнародного рівня.  До речі, за підсумками року такими грошовими винагородами відзначають ужгородських спортсменів і тренерів уже п’ятий рік поспіль. Крім того, 15 кращих спортсменів отримують 2 тисячі гривень премії міської ради щомісяця. Продовжується і робота з розбудови спортивної інфраструктури міста, щоб ужгородці мали більше можливостей для занять фізкультурою і спортом.

Кращим футболістом Закарпаття 2020 року визнали Мирослава Мудру. Як відомо, у футболі Закарпаття склалась добра традиція – після завершення сезону проводити опитування серед журналістів та тренерів щодо визначення кращого футболіста року, так і обрали Мудру. Деталі - за посиланням: 

На переможній ноті завершила 2020 рік жіноча команда ужгородських «Карпат».  

Фахівці підвели підсумки першого колп ФК “Ужгород” сезону 2020-2021 у Другій лізі - мова чисел доволі цікава. В Ужгороді також підбили підсумки футбольного сезону міста-2020.

Не виключено, що певні події зі спортивного життя ми випустили з поля зору, тож якщо нагадаєте про них - пишіть на нашу адресу, додамо.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів