УжНУ-2020: як труднощі гартували характер найбільшого університету Закарпаття

УжНУ-2020: як труднощі гартували характер найбільшого університету Закарпаття
Рік, що минає – особливий у багатьох сенсах. Його чітко можна поділити на дві, на жаль, зовсім різні частини – до і під час епідемії Covid-19. Вона стала визначальним фактором у публічному, професійному, і навіть особистому житті усіх нас. Пандемія вплинула на життя університету, який є живим симбіозом абітурієнтів, студентів, викладачів, інших співробітників, які упродовж цього року пройшли через розчарування і невдачі нереалізованих планів, подекуди трагедій втрати рідних та близьких, колег і, водночас, радощів від того, що вдалося, попри все, а, можливо, й завдяки(!) досягти нових висот у фаховому та особистому зростанні. Ужгородський національний знову довів, що є університетом, який успішно розвивається попри будь які несприятливі обставини. Про характер УжНУ, котрий, як відомо, випробовується якраз у період криз, ми читали упродовж року у публікаціях його сайту. Останні дні грудня – найкраща нагода пригадати про основне.

 

Рік був насичений подіями, освітніми і науковими акціями і ми пропонуємо ознайомитися з ними.

Участь у рейтингах та міжнародна діяльність

Рейтинг університету – один з головних показників його привабливості як для абітурієнтів, так і в науково-освітній діяльності, співпраці з іншими вишами та міжнародними організаціями. Отож, 2020 рік закріпив міцні позиції нашого університету в загальноукраїнських та міжнародних рейтингах.

Значно посилив свої позиції УжНУ в рейтингу ТОП-200 Україна 2020, де отримав 11 позицію. У світовому рейтингу U-Multirank наш університет став 12-им серед 76 українських. За високий показник спільних наукових міжнародних публікацій та міжнародну наукову співпрацю з іноземними інституціями УжНУ отримав найвищу оцінку у рубриці «Міжнародна орієнтація». U-Multirank відзначив УжНУ як регіонального лідера, що підтверджується високим рівнем працевлаштування наших випускників у регіоні.

УжНУ займає 14 позицію в рейтингу 177 українських закладів вищої освіти за показниками Scopus.  УжНУ вперше включено до міжнародного рейтингу QS World University Rankings by Region: Emerging Europeand Central Europe – університет знаходиться на 231-240 місці, що є 11 позицією серед 20 закладів вищої освіти України, які відстежуються цією мережею. Наприкінці року у цьому рейтингу університет посідає 13-у позицію серед 25 українських вишів, яким вдалося «пробитися» до ранжування найбільш достойних.

Продовжуючи кількарічну традицію, у 2020 році УжНУ ввійшов до світового рейтингу Green Metric, рейтинг класифікує навчальні заклади за їх зобов’язаннями та діями щодо збереження екологічної стійкості. Займаючи 14 позицію серед українських університетів УжНУ демонструє позитивну динаміку у залученні інвестицій для «екологічно чистої» інфраструктури.

Також 11 позиція університету  і в рейтингу Webometrics. Важливим підтвердженням високого статусу університету є те, що УжНУ в 2020 р. увійшов до переліку  17 університетів, фінансування яких МОН у 2020 році зросло найбільше.

Незважаючи на те, що рік був дуже складним для міжнародних комунікацій, УжНУ успішно продовжив наявні наукові проєкти і розпочав участь в нових. Так, університет переміг у 2 конкурсах європейської програми «Еразмус+ 2020». Перемогу отримали проєктні заявки (ÊÀ2) «Інтеграція  дуальної вищої освіти в Молдові та Україні (скорочено - COOPERA)» та  «Створення Транскарпатського центру Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку». Також успішно реалізовувався міжнародний проєкт «Розумна енергія». Його мета - підвищення рівня використання нових технологій та інновацій у галузі відновлюваної енергетики.

Також успішно продовжувалося налагодження відносин з новими міжнародними партнерами – ректор Володимир Смоланка у березні 2020 року підписав меморандуми про співпрацю з провідними вишами Грузії. Загалом у 2020 році розпочалася співпраця з понад двадцятьма новими міжнародними партнерами.

Боротьба з COVID-19

Студенти та викладачі-медики активно долучилися до боротьби із Covid-19, зокрема в найбільш критичний час, коли в обласній інфекційній лікарні існував значний брак кваліфікованих кадрів. Детальніше про їхню роботу можна переглянути в матеріалах «Медики УжНУ - на передовій боротьби з COVID-19» та «Студенти медичного факультету УжНУ долучились до боротьби з пандемією COVID-19».

Наприкінці березня 2020 року Волонтеріат УжНУ  оголосив акцію  #своїхнекидаємо для допомоги університетським працівникам, про яких немає кому потурбуватися, й допомогти таким чином дотримуватися карантину й перебувати в самоізоляції.

Університет показав гідний приклад єднання заради збереження життя і здоров’я. На початку грудня Волонтеріат УжНУ оголосив збір коштів на придбання кисневого концентратора для однієї з лікарень міста. Буквально за три дні було зібрано більше 50 тисяч гривень для купівлі кисневих концентраторів для хворих на COVID-19, які потребують кисневої підтримки. Вже 28 грудня апарат було передано Закарпатському центру легеневих хвороб.

Освіта, Вступна кампанія

На початку року університет започаткував цикл матеріалів «Кава із деканом / кава зі студентом», яка розпочалася в лютому і тривала до початку липня. З них майбутні студенти могли ознайомитися з можливостями, які дає навчання на факультеті з «перших вуст».

Карантин став визначальним фактором для змін в організації  навчального роцесу в університеті, переході на дистанційні форми. Ще 11 березня близько 400 учнів шкіл відвідали УжНУ під час «Дня відкритих дверей», а вже наступного дня МОН був оголошений карантин до початку квітня, який згодом продовжили. На той час в УжНУ вже розглядалася можливість дистанційного навчання. Система електронного навчання в університеті діяла з 2014 року,  а окремі підрозділи, зокрема Медичний факультет, вже працювали з нею. Тепер система електронного навчання була поширена на всі факультети. І університет успішно справився із цим викликом! Вже станом на травень 2020 року було зареєстровано більше 17 тисяч користувачів сайту електронного навчання, мільйонами почала вимірюватися кількість переглядів матеріалів сайту. Зараз електронне навчання на всіх факультетах – буденність, але якщо б про неї йшла мова ще рік тому, то подібний стан справ виглядав би майже фантастикою.

Викликом для вступників та університетів стало й проведення вступної кампанії. Напередодні старту ЗНО університет підтримав студентів мотиваційним відео «Ти зможеш!». На сторінці «Абітурієнт УжНУ 2020» у мережі Фейсбук стартував проект «Декан онлайн». Абітурієнти та їхні батьки мали змогу поставити будь-які питання, що їх цікавлять, про той чи інший факультет, а декани відповідали на ці запитання у відеоформаті. Вступна кампанія розпочалася 1 серпня і майже повністю відбувалася в дистанційному форматі. До УжНУ вступники подали більше 14700 заяв, зараховано близько 4000 студентів.

Для багатьох університетів Європи викликом стало рішення іноземних абітурієнтів залишитися після закінчення шкільного навчання вдома, зважаючи на глобальний локдаун. Однак УжНУ залишився привабливим для молоді з інших країн: наприкінці року його лави поповнили 257 новачків.

Цьогоріч навчання студентів-першокурсників в УжНУ розпочалося  15 вересня. Воно проводилося як очно, так і дистанційно – з використанням сайту електронного навчання УжНУ та інших онлайн інструментів.

Активним був 2020 рік у плані залучення онлайн платформ для освіти. Проєкт «Prometheus» – найпопулярніша серед українців платформа дистанційної освіти, поповнилася курсом від лектора УжНУ, декана факультету іноземної філології Михайла Рошка. На YouTube-каналі "UzhnuToday" запустили рубрику "УніверсиТЕD" - серію коротких відеороликів від найкращих спікерів. До днів кар’єри було презентовано низку тренінгів, спрямованих на розвиток кар’єрних умінь та навичок від викладачів УжНУ.

Наука

Упродовж року продовжувалася реалізація двох міжнародних проектів за програмою «Горизонт-2020», тривали наукові дослідження міжнародних консорціумів.

У 2020 році УжНУ провів унікальне геномне дослідження закарпатців та наших сусідів на кордоні з ЄС. Його виконували два виші-партнери: Ужгородський національний університет та філія у м. Сату-Маре університету Васіле Голдіш з міста Арад (Румунія). Геномні дані дозволять отримати найбільш детальну і об’єктивну картину генетичного різноманіття, дасть змогу побачити генетичне коріння, що сформувало сучасне населення Закарпаття та північної Румунії. Також молоді науковці УжНУ отримали стипендію Кабінету Міністрів України для молодих учених.

 

Окрім тих, реалізація яких висвітлювалася на сайті, УжНУ виконує ще 10 міжнародних грантових проектів, Загалом у 2020 році для реалізації міжнародних проектів з різних фондів залучено 351 145 євро.

Річниця університету

У жовтні 2020 року виповнилося 75 років від дня заснування Ужгородського національного університету. Незважаючи на те, що офіційні урочистості  перенесено на квітень 2021 року, до річниці університету було підготовлено чимало інформаційних приводів.

До річниці УжНУ вийшло друком видання «Обереги криниці знань. Ужгородський національний університет у долях його сучасників». Книга, автором якої є директор інформаційно-видавничого центру УжНУ, заслужений журналіст України Василь Ільницький, містить 22 нариси та інтерв’ю з людьми, які на різних етапах свого життя поєднали власну долю з найпрестижнішим вишем області та й усього Карпатського регіону, і створюють своєрідний колективний портрет УжНУ.

Також до річниці УжНУ біля центрального корпусу університету заклали паркову зону. Разом з цим виш долучився до встановлення всеукраїнського рекорду у рамках акції «Озеленення України».

На офіційному сайті УжНУ започаткована рубрика «УжНУ – 75». У її матеріалах - розповіді про історію і сьогодення УжНУ, як створювалися і розвивалися його структурні підрозділи через історії його випускників різних поколінь - від «патріархів» наукових напрямків - до активної та ініціативної молоді.

До річниці УжНУ також було презентовано власну поштову марку.

Особливою цього року був й традиційний фестиваль «Студентська осінь».  Команди студентів презентували свої роботи в  4 жанрах-номінаціях виключно в онлайні на офіційних сторінках університету в фейсбуці та інстаграмі.  незважаючи на такий формат боротьба на фесті була справді запеклою і напруженою.

Попри те, що у 2020 році колективу університету – як викладачам, так і студентам - довелося значною мірою корегувати свої професійні та й життєві плани, часом докорінно міняти підходи у системі передачі та й отримання знань, самоорганізації та й зміні життєвого укладу, нам вдалося зберегти та й зміцнити основний мотив: прагнення розвиватися і вдосконалюватися та шукати для цього нові дієві методи. Й це колективу вдалося!

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 січня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів