Що думають ужгородці та лікарі про скасування планових операцій?

Що думають ужгородці та лікарі про скасування планових операцій?
Вчора головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що з 9 листопада в Україні заборонені всі планові операції і планові госпіталізації через поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Оперуватимуть та госпіталізовуватимуть лише пацієнтів із невідкладними (ургентними) станами. Чи поділяють таку думку ужгородці та місцеві лікарі?

 

У Міністерстві охорони здоров'я роз'яснили, що для "помаранчевих" зон винятки складають:

  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • надання планової медичної допомоги закладами охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу;
  • проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя або здоров’я людей.

У соцмережах на нововведення центральної влади відреагували доволі однозначно. Ужгородці проти таких обмежень. Вважають їх «винищенням українців» та «геноцидом». Власне, читайте самі. Скріншоти коментарів зібрали у найбільшій Фейсбук-спільноті Ужгорода:

Виникає низка логічних запитань: як швидко хронічні і планові пацієнти стануть ургентними, скільки з них стануть важкими, а скільки не дочекаються допомоги? Чи підуть медичні працівники незадіяних відділень у відпустку за власний рахунок? Чи будуть їх перепрофільовувати під роботу з хворими на COVID-19? Чи зросте рівень корупції у медичній галузі, щоб планових пацієнтів записувати як «ургентних»?

Головний лікар Центральної міської клінічної лікарні м. Ужгород Іван Курах розповідає:

«В Ужгородській міській клінічній лікарні наразі ми не надаємо планову медичну допомогу. Наша лікарня – ургентна опорна. До нас поступають пацієнти із гострими станами: загостренням циститу, гіпертонічним кризом, після аварій, інсультів та інфарктів. Планові маніпуляції проводимо лише в разі, якщо потрібна, до прикладу, хіміотерапія. Ми виконали всі постанови Кабміну, переформатували 50% ліжок на ковідні. Інші 50% ліжок – винятково на ургенцію. Ми опорна лікарня, і виходить, що все беремо на себе. На жаль, на жаль, ця ситуація є неприйнятна...»

Лікарка з Ужгорода п. Марія, яка попросила не називати прізвища, вважає:

«Не можна скасовувати повністю планову госпіталізацію. Є хвороби, які не терплять відкладання. Сьогодні стан некритичний, а з часом хвороба буде прогресувати і стан пацієнта може перейти у хронічний або ургентний. Тому часто планове оперативне втручання працює як превентивний захід, покращує якість життя пацієнта. Люди не мають страждати і чекати, поки їх стан здоров’я погіршиться.

З іншого боку, такою ситуацією ми повністю дискредитуємо державну медицину і сприяємо розвитку приватної. Бо там, припускаю, оперуватимуть і надалі. Це може призвести до того, що у державних закладах невдовзі не лишиться лікарів. А найгірше у підсумку – людям, на плечі яких лягає величезний фінансовий тягар».

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів