НП: НА ЗАКАРПАТТІ ЗАФІКСОВАНО ДВА ПІДЗЕМНІ ПОШТОВХИ

Сьогодні вранці поблизу міста Мукачево можна було зафіксувати підземні поштовхи, сила яких складала близько 2 бала за шкалою Ріхтера. Осередком землетрусу стала місцевість за 12 кілометрів від цього міста (54 кілометри від міста Ужгород – обласного центру Закарпаття). Перший поштовх було зафіксовано о 05:31:21, сила його склала 1,8 бала за шкалою Ріхтера.

 

Другий поштовх стався о 05:44:14, за тринадцять хвилин після першого. Він був значніший за перший, його сила склала 2 бали за шкалою Ріхтера. За інформацією Головного управління МНС України в Закарпатській області жертв, травм та руйнувань на території області не зафіксовано.
Подібні поштовхи, як зауважують рятувальники на Закарпатті не дивина, принаймні час від часу вони дають за себе знати. Так, приблизно тієї ж сили землетруси було зафіксовано у цьому ж районі у березні та липні 2005 року. Як стверджують сейсмологи, поштовхи силою в I-III бали майже не відчутні й небезпеки населенню та об’єктам народного господарства наразі немає.
За інформацією фахівців з відділу сейсмічності Карпатського регіону інституту геофізики Національної академії наук України, на території Закарпаття найчастіше землетруси виникають вздовж лінії Сигет-Свалява, Тячів-Сигет та в районі міста Рахів. Доволі сейсмоактивною є й західна частина Закарпатської області (ділянка Ужгород-Мукачеве), де були зафіксовані сьогоднішні підземні поштовхи.
Як свідчать спостереження закарпатські землетруси мають неглибокі вогнища, розташовані на глибині 2-10 км і сейсмічний ефект від них швидко зменшується з відстанню від епіцентру. Найбільш відчутними для області є більш глибокі сильні землетруси північної частини Румунії і східної частини Словаччини. Так, 5 жовтня 1834р. землетрус в північно-західній частині Румунії (район Пішкольта) з інтенсивністю в епіцентрі 8-10 балів (за різними оцінками), викликав майже на всій території Закарпаття макросейсмічний ефект в 7 балів.
На сейсмічність Закарпаття впливають і глибокофокусні катастрофічні румунські землетруси з вогнищами в районі гір Вранча, які відчутні в області з інтенсивністю близько 4 балів.
Окрім того вченими доведено, що на виникнення землетрусів, може впливати й паводкова ситуація, яка майже щорічно спостерігається на території області. Сильні повені на Закарпатті призводять до виникнення значних зсувів та сельових потоків, які у свою чергу вважаються так званим пусковим механізмом землетрусів. А паводки різної висоти на річках Закарпаття повторюються 3-8 разів на рік, частота їх формування в багаторічному розрізі підпорядковується певним закономірностям, які проявляються у чергуванні періодів підвищеної та низької водності, зумовлені глобальною атмосферною циркуляцією, повідомив Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області.

 

06 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів