Як правильно доглядати за полуницею восени

Як правильно доглядати за полуницею восени

 

Щоб наступного сезону отримати гарний урожай полуниці (садової суниці), необхідно подбати про це восени поточного року: видалити хворе листя, обробити, підгодувати рослини — загалом, привести грядку до ладу, інформує Ukr.Media. Давайте детально розглянемо ключові моменти догляду за посадками полуниці у вересні. Що ми можемо зробити, щоб оздоровити нашу грядку і захистити рослини?

Осіннє прибирання полуничної грядки

Після того як полуниця завершила своє плодоношення, ретельно досліджуйте кущі. Обріжте та спаліть усе засохле і хворе листя, омертвілі, почорнілі і уражені шкідниками частини рослини, а також видаліть бур'яни, намагаючись не пошкодити коріння кущів.

Якщо на кущиках полуниці ви не бачите ознак захворювання, скошувати її усю не варто, оскільки це негативно вплине на врожай наступного року. У вересні літнє листя поступово замінюється на осіннє, з яким рослини будуть зимувати. І наше завдання — стимулювати утворення листя, оскільки це забезпечує закладку квіткових бруньок.

Обробка від хвороб і шкідників

Важливо, щоб ані шкідники, ані фітопатогени не залишилися з полуницею на зиму. Відразу після видалення хворого листя можна обпудрити посадки деревною золою і полити рожевим розчином перманганату калію. Якщо цього сезону на полуниці ви виявили кліща або інших шкідників, обробіть грядку біопрепаратами Фітоверм або Бітоксибацилін. Ці інсектоакарициди не накопичуються у ґрунті, вони нешкідливі для людини і дощових черв'яків.

Щоб у майбутньому сезоні запобігти розвитку таких захворювань, як сіра гниль, бура або біла плямистість, антракноз, обробіть грядку препаратом на основі сінної палички: Фітоспорин М, Алірин-Б та ін. Обробку слід проводити у вечірній час, оскільки сонячне світло згубне для сінної палички.

Оновлення посадок

Видаліть старі і слабкі кущі полуниці з огрубілим корінням, що виступає над землею. Замініть їх на молоді розетки, які відходять від найміцніших рослин. Для посадки використовуйте добре вкорінені розетки, перші від материнського куща. Намагайтеся виймати їх з великою грудкою землі, щоб не травмувати кореневу систему. Усі зайві вуса материнського куща видаліть.

У жодному разі не обривайте вуса у полуниці: можете легко пошкодити весь кущ. Краще використовуйте садові ножиці. Чи не обрізайте вуса занадто коротко. Їх довжина повинна складати 8-10 см.

Перед посадкою молодих кущів додайте у кожну лунку жменю перегною або біогумусу і добре пролийте водою. Садіть рослини так, щоб точка зростання перебувала на рівні землі.

Підживлення полуниці восени

На початку осені обов'язково потрібно вносити на грядку з полуницею органічні і мінеральні добрива, щоб рослини могли підготуватися до зими і до наступного сезону. Саме у вересні всередині розеток формуються плодові бруньки — урожай майбутнього року.

Оскільки разом з корінням бур'янів частина ґрунту виноситься, ґрунт просідає, коріння суниці садової може оголюватися. Щоб цього не допустити, розсипте у міжряддях компост, перегній або біогумус. Навіть компост нинішнього року можна використовувати для мульчування міжрядь.

Якщо ви не вносили мінеральні добрива відразу після збору врожаю, можна підгодувати рослини нітроамофоскою (2 ст. л. на 10 л води) або іншим комплексним добривом, де є усі важливі елементи, а кількість азоту не перевищує кількість фосфору і калію. Після внесення перегною або компосту можна обмежитися суперфосфатом (30 г на 1 кв. м) і сірчанокислим калієм (20 г на 1 кв. м). Розсипте добрива між рядами, закрийте і рясно полийте.

Мульчування грядки

Завершальний етап осіннього догляду за садовою суницею — це мульчування. Після обробки і підгодівлі укрийте кущі сіном, соломою або іншим доступним матеріалом. Це допоможе поліпшити структуру ґрунту — адже під шаром мульчі відмінно розвиваються корисні бактерії, у тому числі сінна паличка. Крім того, мульча утримає у землі вологу, затримає зростання бур'янів і захистить полуницю від морозів.

 

07 вересня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів