Роберт Травницький: Якою може бути «інша» закарпатська кухня

Трошки про мене. Кулінарією захопився ще в дитинстві, і уже в маленькому віці, намагався створити той самий пейрінг (тоді я ще не знав, що це), бігаючи по бабусиному городу і куштуючи ту чи іншу рослину. Тоді я не усвідомлював, що ця справа стане моїм покликанням на все життя, – пише Роберт Травницький для Varosh.
Будучи вже професійним шеф-кухарем, я чим далі усвідомлював, що потрібно відроджувати свою рідну, національну, закарпатську гастрономію. Я завжди вважав, що потрібно йти в ногу з часом і намагався слідкувати за тим, що роблять світові шефи: як їм присвоюють Мішленівські зірки, як вони винахідливо вигадують якусь нову техніку та поєднання, і як з абсолютно невідомих національних кухонь вони роблять чи не найвідоміші кухні світу. От і я вирішив, що Закарпаття нічим не гірше. Летс гоу.
Словосполучення «закарпатська кухня» може мати інше значення. Саме поєднання світових технологій, відомих локальних страв та найкращих продуктів може змінити ставлення людей до локальної їжі.
Я почав експериментувати і роблю це повсякчас. Будуючи своє бачення нової української та закарпатської кухні, я розумію, що вони можуть посісти гідне місце в світовій гастрономії. О, Боже, наскільки безмежні можливості ховаються в них.








Сало засолене в ромашці; шипшинова камбуча; керезет з трюфелем; картопляний профітроль з заварним кремом із пікниці; банош, зварений на соці квашеного персика; форель, маринована в розсолі з карпатського різнотрав’я; короп маринований з гречаною місо-пастою та десерт з квашеного білого гриба – це далеко на весь список того, на що здатна наша гастрономія.
Окрему ланку в цьому всьому займає природа, а саме, їстівні рослини. Жолудевий хліб, вино з минулорічного листя дуба, мариновані шишки та хвойні паростки, каперси з кульбаби та шипшини та багато іншого.
Світ української кулінарії настільки безмежний, що з кожним днем все більше поглинає мене. І моєю особливою місією є розповідати про це людям через нову закарпатську кухню. Далі буде.
Роберт Травницький, шеф-кухар, Varosh
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- 128-а бригада: у вмілих руках навіть граблі – ефективний засіб ППО
- "Нога майже рівна — я вже можу присідати": оновлене реабілітаційне відділення відкрили в Ужгородській міській лікарні
- “Зробити доброчесно”: на Закарпатті стартував 6-й форум Re:Open Zakarpattia
- На Закарпатті проведуть Тиждень безпеки дорожнього руху: перевірятимуть водіїв, документи та технічний стан машин
- На Закарпатті відбудеться “Мандрівний фестиваль” документального кіно Docudays UA: де й коли дивитися
- СБУ та Нацполіція заблокували нову «ухилянтську схему» на Закарпатті
- На Закарпатті СБУ та Нацполіція ліквідували черговий «трансфер» ухилянтів до ЄС
- Мукачівський історичний музей відсьогодні змінює графік роботи
- Чемпіон світу з боксу у важкій вазі Олександр Усик висловив символічну підтримку 128 Закарпатській бригаді
- В УжНУ з’явиться багатофункціональний студентський простір
- В Ужгороді відбулася ХІІ Міжнародна науково-практична конференція GeoTech Zakarpattya 2025
- Обласна станція переливання крові повідомляє про термінову потребу в донорах
- Сила єдності: військові 128-ї бригади допомагають своїм пораненим товаришам відновлюватися
- У музеї ім.Й.Бокшая протягом двох тижнів можна побачити творчий доробок відомого живописця Петра Фелдеші
- В Ужгороді вчетверте відбувся культурно-мистецький захід «Жива спадщина»
- УжНУ - 80 років! Міський голова Богдан Андріїв привітав колектив вишу із ювілеєм
- У водоймах Закарпаття сьогодні розпочинається заборона на вилов струмкової форелі
- Закарпатська станція переливання крові повідомляє про термінову потребу в донорах
- В Ужгороді відкриють виставку живопису Петра Шолтеса
- В Ужгороді вчетверте відбудеться культурно-мистецький захід «Жива спадщина»

До цієї новини немає коментарів