У Держпродспоживслужбі інформують про роботу ринків і застерігають: коронавірус нікуди не дівся!

У Держпродспоживслужбі інформують про роботу ринків і застерігають: коронавірус нікуди не дівся!
Як повідомила наше видання начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага, з 11 травня набрала чинність Постанови від 09.05.2020 року Головного державного санітарного лікаря України. 

 

Та чи всім це підходить і як дотриматись тих Тимчасових рекомендацій щодо протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування, при торгівлі продовольчими ( окрім ринків) та непродовольчими товарами, в перукарнях та салонах краси на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби ?..

Про це все йдеться у Постановах Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 року, які є у вільному доступні.

"Вірю, що всі ці тимчасові рекомендації свідомо буде дотримано українськими громадянами. Адже, в першу чергу, це необхідно для нас! Так, є чіткі правила, яких потрібно дотримуватись. Але, якщо вже подивитись з іншої сторони, є велика кількість правил, яких кожен з нас дотримується протягом всього нашого життя: ми зупиняємось на червоне світло світлофора, ми викликаємо швидку медичну допомогу , коли це потрібно, сідаємо за кермо і пристібаємо себе, діток паском безпеки, ми знаємо, що маємо відповідальність перед нашими батьками та дітками, правил є багато і ми з ними рефлекторно живемо. То чому б нам не взяти до уваги ще декілька маленьких правил, які вбережуть нас та близьких від хвороб, а , можливо і втрат… Коронавірус нікуди не дівся. На жаль, слідкуючи за статистикою, він тільки прогресує. Нам залишається тільки одне – свідомо підійти до тих чи інших рекомендацій", - ззначає Г. Ломага.

ЗІ слів спеціаліста, нічого нового в цих постановах немає. Проте слід наголосити на те, що постанова №17 при торгівлі продовольчих товарами – не стосується ринків!!!! Роботу ринків (окрім агропродовольчих ), на жаль чи на щастя, не дозволено.

На що звертаємо увагу? В першу чергу,  на свій захист. Пам’ятаємо:

 – регулярно миємо руки з милом або обробляємо їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

– утримуємось від дотиків обличчя руками;

– утримуємось від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, ломота в тілі тощо;

– самоізолюємось у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань. Не забуваємо зателефонувати своєму сімейному лікарю!

Пам’ятаємо, що всі ці пункти постанов розроблені саме для нас та нашого здоров?я! То ж, давайте поважати один одного!  

Що стосується роботи Держпродспоживслужби – її вистачає. З 1 травня до сьогоднішнього дня і надалі, фахівцями проводиться щоденна перевірка роботи агропродовольчих ринків згідно постанови № 14 від 27.04.2020 року.  велике прохання до покупців, які щоденно ідуть на ринки, а в Ужгородському районі їх 2 ( « Семіраміда» мікрорайон Східний ( Краснодонці) , та ТОВ « Агора» м. Чоп) – дотримуйтесь умов: одягніть маску чи респіратор, пройдіть на вході безконтактний температурний скринінг. Щодо власників ринків та їх працівників, іноді ( більше на початку), виявлялись незначні зауваження, але всі вони активно реагують на це і оперативно усувають ті чи інші порушення з їхньої сторони . Це ж не так важко. Можливо, всім нам вже набридли ці правила. Але весь світ сьогодні так живе! 

Проводяться засідання ТЕБ та НС і надалі. Ось, наприклад, 12.05.2020року в Чопській міській раді проведене засідання, де вирішувались питання пом’якшення карантинних вимог. Було вирішено продовжити до 22 травня карантинні обмеження з наступними послабленнями:

- дозволити діяльність з наданням послуг з громадського харчування на відкритих ( літніх) терасах за умов дотримання всіх вимог Постанови № 18 від 09.05.2020 року, 

- гуляти в скверах і зонах відпочинку, парках, включаючи дитячі та спортивні майданчики,

- роботу салонів краси, перукарень, манікюрні салони,

 - роботу клінік і кабінетів стоматології,

- відновлення роботи сервісів побутових послуг.

"Усі ці дозволені види діяльності дозволені тільки за дотриманням умов вимог Міністерства охорони здоров?я ! Знову ж таки, гуляючи в парках, скверах, зонах відпочинку, спортивних майданчиках – не забуваємо прості правила, які можуть врятувати наше життя. Планується комісійно контролювати роботу цих закладів щодо дотримання вимог по місту Чоп", - додала Г. Ломага.

Uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

14 травня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів