Закарпатців застерігають: сезон кліщів почався! Чим небезпечні укуси комах і як вберегтися від них?

Закарпатців застерігають: сезон кліщів почався! Чим небезпечні укуси комах і як вберегтися від них?
Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань, інформує начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Ганна Ломага. Тож на що слід звертати увагу і як уберегтися?

 

Медики та Держпродспоживслужба нагадують, що навесні в лісах і парках активізовуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. І хоча в Україні карантин і від прогулянок у парках та лісах просять утриматися, все ж не виключено, що кліща можна підхопити. Більше того, ці небезпечні комахи можуть бути навіть у траві чи на деревах на вулиці чи в садку у приватному дворогосподарстві, тож ризик значний!  

Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та марсельська гарячка.

Як відбувається напад кліща?

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці і автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім, того кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Куди найчастіше присмоктується кліщ?

Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, пахвами, в паховій області. Тому, повернувшись додому обов’язково перевірте поверхню тіла на наявність кліщів.

Чи можна не помітити напад кліща?

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являється припухлість, свербіння, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається не помітним.

 Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі (рекомендації МОЗ України):

1. Негайно зверніться до найближчого травмпункту.

У кожному регіоні цілодобово працюють травмпункти, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження.

Якщо це неможливо, постарайтесь видалити його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.

2. Після видалення кліща змастіть ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.

Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. За направленнями лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

3. Ретельно вимийте руки з милом.

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря.

"Укотре хочеться наголосити на тому, що в нашій країні карантин. Звертаємо Вашу увагу і просимо утриматись від пікніків. Це все робиться в першу чергу для вашого здоров′я та життя. Будьмо мудрими і перечекаймо пік захворювання. Дамо можливість самі собі та один-одному провести літо в звичному нам порядку", - наголошує Г.  Ломага.

До речі, за даними МОЗ, щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров’я звертаються в середньому близько 20 тис людей. Тож бережіть себе та рідних!

 

 

 

30 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів