Про історико-культурну спадщину Карпат сьогодні говорили в Ужгороді

Про історико-культурну спадщину Карпат сьогодні говорили в Ужгороді
В Ужгороді відбулася конференція «Історико-культурна спадщина Карпат: інструменти підтримки проектів у сфері промоції територій і підвищення їх туристичної привабливості» Захід відбувся у рамках форуму Карпатського Єврорегіону, який упродовж 7-8 листопада проходить в Ужгороді.

 

Участь у роботі конференції взяли голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, заступник голови облдержадміністрації Олексій Гетманенко, голова Львівської облради Олександр Ганущин, заступник голови Івано-Франківської облради Сергій Басараб, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак, науковці з чотирьох областей Карпатського регіону, посадовці та представники місцевих громад.

Відкриваючи конференцію, Михайло Рівіс привітав гостей на Закарпатті, наголосив на туристичній привабливості Закарпаття, фінансування з обласного бюджету програми підтримки розвитку туризму. Також голова облради звернув увагу на проблеми, які стримують розвиток галузі. Серед них: погана транспортна логістика (аеропорт, залізниця, дороги), втрата Солотвинської алергологічної лікарні, незадовільний стан дерев’яної церковної архітектури тощо.

Від імені голови облдержадміністрації учасників форуму привітав Олексій Гетманенко.

– Нещодавно Ігор Бондаренко та Олександр Ганущин вже обговорювали питання організації розбудови автомобільного туристично-рекреаційного зв’язку під назвою «Бойківське коло». На цій зустрічі сторони зійшлися на спільній думці, що реалізація цього проекту дасть можливість вивести із «тупікової» точки економіку громад Карпатського регіону, розвивати ці території, відтак поліпшити добробут жителів Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей.

Туристичний кластер «Бойківське коло» включатиме в собі території Міжгірського району, який розташований у серці Українських Карпат. Тут знаходиться одне з найбільш екологічно чистих місць України, адже майже половина площі району це природно-заповідний фонд.

Це один з найгарніших та найпопулярніших районів Закарпаття серед туристів, для кого екологія та чистота повітря є пріоритетними. Що цікаво, природа зробила так, що усі пори року на Міжгірщині прекрасні, саме через це її люблять художники та фотографи, які влаштовують чисельні пленери та збільшують фіксацію краси на своїх творах. З огляду на те, що нещодавно уряд затвердив Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки у нас є всі можливості реалізувати цей проект.

Маємо надію, що в рамках цього проекту у нас буде можливість завершити реконструкцію музею лісу і сплаву, що на Міжгірщині, який зазнав значних пошкоджень під час катастрофічних паводків 1998-го та 2001-х років. Це єдиний в Європі та один із двох у світі таких музеїв. Саме тому ми створили робочу групу, яка з боку Закарпатської ОДА займається реалізацією цього проекту. Впевнений, що лише спільними зусиллями можна розбудувати Карпатський регіон.

Відтак виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон – Карпати – Україна» Галина Литвин презентувала кращі практики залучення фінансових ресурсів для збереження і промоції культурної і природної спадщини Карпат, а учасники форуму під час панельних дискусій обговорили питання історико-культурної спадщини Карпат у контексті державної підтримки розвитку регіону та роль програм транскордонного співробітництва у промоції територій і підвищенні їх туристичної привабливості.

Джерело: пресслужба Закарпатської ОДА

 

08 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів