Що потрібно знати закарпатцям про власну кров

Що потрібно знати закарпатцям про власну кров
Адже будь-які зміни в складі крові відображаються як на самопочутті людини, так навіть на її зовнішньому вигляді.

 

Найважливіший і найдостовірніший аналіз для визначення будь-яких захворювань нашого організму – аналіз крові. Якими є їхні норми для здорової людини.

Загальні показники крові

Гемоглобін

Гемоглобін — один з найважливіших компонентів еритроцитів (червоних кров’яних тілець), функція якого полягає в транспортуванні кисню і виведення з організму вуглекислого газу. Знижений гемоглобін може бути ознакою розвивається анемії, внутрішніх кровотеч або ураження внутрішніх органів. Також причиною низького показника гемоглобіну може служити погане харчування і виснажливі дієти.

А ось підвищений гемоглобін спостерігається при хворобах крові й серцевої недостатності. Норма гемоглобіну — 130-160 г/л для чоловіків і 120-140 г/л для жінок.

Еритроцити

Червоні кров’яні клітини, які містять гемоглобін. Зміна їхньої кількості не завжди свідчить про хвороби. Наприклад, підвищена кількість зустрічається у здорових людей, які знаходяться на великій висоті в горах, а знижений буває під час менструації у жінок.

Надлишок еритроцитів свідчить також про хвороби серця і легенів, а недолік — про анемії або хронічних запальних процесах.

Нормальні значення: у чоловіків — (4,0–5,1) х 10 в 12 ступені / л, у жінок — (3,7–4,7) х 10 в 12 ступені/л

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ)

За цим показником спостерігають протягом хвороби, адже зазвичай він збільшується на 2-у добу захворювання і досягає свого піку, коли людина починає одужувати. Підвищення показників говорить про інфекції й запалення, також буває при травмах чи операції, після пологів і під час вагітності.

Норма для чоловіків — 2-10 мм/год, для жінок — 2-15 мм/год

Лейкоцити

Білі кров’яні тільця — захисники нашого організму від шкідливих зовнішніх впливів. Відповідно підвищений рівень лейкоцитів говорить про запалення чи інфекції. Іноді зміна їхнього рівня спостерігається не від хвороб, а від стресу чи фізичного напруження. А ось нестача лейкоцитів говорить про вірусні інфекції.

Норма може змінюватися в залежності від віку й статі, але в цілому нормальним показником для всіх вважається (4,0–9,0) х 10 в 9-й ступені/л.

Лімфоцити

Головні будівельники нашої імунної системи. Якщо їхня концентрація перевищує норму, то найчастіше це свідчить про інфекційні захворювання, а низький рівень лімфоцитів говорить про ниркову недостатність чи хронічні захворювання.

Норма вмісту в крові дорослої людини — (1,2–3) х 10 в 9-й ступеня/л.

Тромбоцити

Це клітини, які відповідають за згортання крові. Якщо їхня кількість перевищує норму, то це може говорити про туберкульоз, коліт чи цироз печінки. Хоча підвищення рівня тромбоцитів буває після операцій, що є нормальною реакцією організму.

Низький вміст тромбоцитів може бути наслідком отруєння алкоголем чи важкими металами, а також захворювань печінки і селезінки. Зміні рівня тромбоцитів також сприяє цілий ряд ліків.

Нормальна кількість — (180-320) х 10 в 9-й ступеня/л.

Глюкоза

Один з найважливіших показників крові, адже саме підвищений вміст глюкози в крові — ознака такого захворювання, як цукровий діабет. А от зниження глюкози може свідчити про погане харчування чи гормональні захворювання. Кров на глюкозу рекомендують здавати хоча б раз на два роки.

Норма глюкози — 3,5–6,5 ммоль/літр.

Загальний білок

Цей показник часто знижується після строгих дієт, погіршення роботи нирок і печінки. Норма — 60-80 г/літр.

Білірубін

Загальний білірубін — це індикатор роботи нашої печінки. Підвищення цього показника свідчить про розвиток гепатиту чи жовчнокам’яної хвороби. У нормі він повинен бути не вище 20,5 ммоль/літр.

Нагадаємо, порушення циркуляції крові по судинах або дефіцит компонентів можуть вплинути на розумову діяльність людини, а будь-які зміни в складі крові відображаються як на самопочутті людини, так навіть на її зовнішньому вигляді.

Джерело: Народна правда

 

24 жовтня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів