Святий вечір-2024: які традиції, що має бути на столі та що категорично заборонено

Різдво, яке цього року припадає на середу, 25 грудня, – одне з найбільших церковних свят. Йому передує Святий вечір. Головна традиція цього дня – збиратися родиною за столом, коли на небі засяє перша зірка.
Як традиції на Святвечір, 24 грудня, – читайте в матеріалі ТСН.ua.
За звичаєм, до свят господині ретельно прибирали в хатах, застеляли нові або чисто випрані скатертини й рушники, готували святковий одяг. А ще від самого ранку 24 грудня розпочиналися приготування до вечері. Спочатку готували кутю та узвар, які вважалися Божою їжею. Вже потім – інші страви. Вони мають бути пісними, бо до 25 грудня триває суворий Різдвяний піст.
На Святвечір, перед вечерею, господар вносить до хати дідуха і ставить його під образами. Цей символізує добробут, гарний врожай і достаток.
На стіл заведено викладати солому або сіно, а зверху стелити скатертину. В кутах столу розкладають зубки часнику – це має вберегти дім від злих сил і хвороб. Також на стіл ставлять свічку, яка символізує Божественне світло.
Господині готують на Святий вечір 12 пісних страв. Зараз вони можуть бути різними, але головне – пісними. Традиційно ж на Святвечір готували кутю, борщ із вушками, грибову юшку, вареники, голубці, оселедця, гриби, тушковану капусту, рибу, квасолю, пампухи й узвар.
За стіл у Святий вечір уся родина сідала лише з появою першої зірки на небі. Перед початком трапези треба помолитися і прочитати "Отче наш". Поки вечеря не підійде до кінця, заборонено виходити з-за столу, і особливо з дому, щоб не впустити до оселі нечисту силу. За повір'ям, на Святвечір душі померлих приходять навідати родичів, а тому недоїдені страви залишали на столі на ніч, щоб пригостити померлих.
Цього дня суворо заборонено лаятися, лихословити, говорити погано про інших. Святвечір має відбуватися у дружній атмосфері. Крім того, гучні веселощі варто відкласти. Натомість уже після трапези можна починати колядувати, щоб прославляти народження Христа.
До теми
- Як заморозки вплинули на урожайність у краї?
- Сьогодні — Свята Трійця: що варто знати про Зелені Свята
- Закарпаття: менше випадків туберкульозу, але тривожна динаміка з гепатитом В
- Пейзаж в об’єктиві тепловізора від військового Владислава Товтина можна придбати на благодійному аукціоні
- Український природний рекорд! На Закарпатті зафіксували найвищу в Європі дуґласію тисолисту
- Працівники Ужанського нацпарку облаштували готелі для бджіл
- Під час виходу з «Азовсталі» потрапив у полон: на Закарпатті зустріли воїна, якого звільнили під час великого обміну полоненими
- Свято Міри в Лазещині і шлях до відродження вівчарства: репортаж з полонин
- Родини ветеранів українсько-російської війни беруть участь у проєкті відновлення ментального здоров’я на Закарпатті
- «Бограч-index» – травень 2025: за місяць продукти подешевшали на 2%
- На Закарпатті проживає 24 621 багатодітна сім’я й 59 жінок області мають звання «Мати-героїня»
- Шахрайські схеми з рідними полонених і зниклих безвісти
- «Но, раз дякуву, з мене кавіль»: 100+ колоритних фраз, які ви почуєте тільки на Закарпатті
- На Закарпатті продовжують реабілітаційні заходи для бійців, які повернулися із зони бойових дій
- Захисник "Азовсталі" з Чопа Олексій Чорпіта провів у полоні майже три роки. Вдома на нього чекали мама та сестра
- Поливаний понеділок: традиції, обряди та цікаві факти
- Богдан Андріїв: "Нехай у кожному серці Великдень запалить промінь любові, надії та єдності"
- Світле свято Воскресіння Христового - головні традиції та звичаї Великодня
- Людмила Губаль: «Писанка — це лист до Бога»
- Як на Закарпатті створюють традиційну бойківську писанку: техніка та орнаменти
До цієї новини немає коментарів