На Закарпатті у наступні 3 роки заплановано провести техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання на 2450 об’єктах

На Закарпатті у наступні 3 роки заплановано провести техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання на 2450 об’єктах
Про це інформує прес-центр Закарпатської філії ТОВ «Газмережі України»

 

Представники ОСББ Ужгорода під час засідання із представниками комунальних служб обговорювали актуальні питання. 

Одним із таких питань для мешканців багатоквартиних будинків є необхідність проведення технічого обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Представник Закарпатської філії ТОВ «Газмережі України» Віктор Русин пояснив, яким чином будуть заключатися нові договори на ТО, які саме роботи входять до послуги та коли почнуться безпосередні роботи.

За словами Віктора Русина, з квітня на закарпатців чекає нововведення: потрібно буде укладати договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Це послуга, яка надаватиметься газорозподільною компанією, а оплачувати її будуть самі мешканці будинків.

Передусім важливо усвідомити: ці роботи є питанням безпеки людей, які використовують газ.

«Послуга не нова, техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж проводилося й раніше, але тепер це чітко окреслено законом. Раніше за належний стан будинкових мереж відповідали балансоутримувачі – ЖКГ, ОСББ, керуюча компанія тощо. Проте обов’язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт і перелік робіт не були законодавчо визначені. Як результат, останні щонайменше 4 роки належне обслуговування мереж не проводилося. Це значно збільшує ризики для користувачів, особливо враховуючи додаткове навантаження, яке покладається на інфраструктуру країни в умовах війни», — пояснив начальник відділу технічного обслуговування Закарпатської філії ТОВ «Газмережі» Віктор Русин.

Він нагадав, що наприкінці вересня 2023 року Міненергетики та НКРЕКП затвердили «Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків». Цей документ чітко окреслив терміни та графіки проведення ТО, розрахунки його вартості, перелік робіт, що входять до послуги.

Після укладення договору з мешканцями будинку фахівці зобов’язані: провести планове випробування систем на щільність; зробити  ТО систем газопостачання, запірних пристроїв, газовикористовуючого обладнання, призначеного для опалення; перевірити на герметичність з’єднання газопроводів і газового обладнання; за необхідності — усунути витоки газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Договір на роботи з ТО ВБСГ укладається з балансоутримувачем будинку (ОСББ, керуючою компанією тощо). Плата за обслуговування буде нараховуватись лиш раз на 3 або 5 років, залежно від того, як давно мережі були побудовані.

Графік робіт, а також зразок договору та розрахунки вартості робіт є у вільному доступі на сайті Закарпатської філії ТОВ «Газмережі»: https://zk.grmu.com.ua/

Усього ж за 3 роки заплановано провести техобслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання на 2450 об’єктах області.

 

31 березня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів