Ужгородський та кошицький університети працюють над спільним еколого-освітнім проєктом (ФОТО)

Ужгородський та кошицький університети працюють над спільним еколого-освітнім проєктом (ФОТО)
На біологічному факультеті УжНУ напередодні відбулася онлайн-зустріч з колегами Університету Павла Йожефа Шафарика в Кошицях у рамках проєкту «Довкілля для майбутнього через наукову освіту» (Environment For the Future by Scientific Education) – EFFUSE.

 

Проєкт представляє спільну словацько-українську еколого-освітню кампанію, яка спрямована на висвітлення стану навколишнього середовища (зокрема, темпів забруднення води) та потреби захисту водних ресурсів у прикордонних регіонах (Словаччина-Україна).

У процесі його виконання заплановані активності з вивчення стану Ужа на прикордонній ділянці течії в Україні, а також його притоків у Словаччині. Зокрема, дослідження проблем якості води та виявлення видів тварин (безхребетних, хребетних), рослин і мікроорганізмів, які є біоіндикаторами екологічного стану річки. Експерти провадитимуть моніторинг стану і порівняння даних чистоти води в річках по обидва боки кордону.

До проєкту залучать і студентів та учнів старших класів ужгородських шкіл, для яких влаштують тренінги з польових та лабораторних досліджень. Навчання учнів з участю експертів з університетів покликане сформувати інтерес молоді до екологічних проблем та їх вирішення, а також формувати активну позицію суспільства в цьому питанні.

Планується створення Інтернет-платформи – віртуальної біолабораторії для обміну екологічною інформацією, транскордонної співпраці між учнями, викладачами, студентами університетів та громадськістю з експертами, а також для популяризації науки.

Як розповіла декан біологічного факультету УжНУ та керівник проєкту Ярослава Гасинець, під час зустрічі обговорили поточні активності проєкту, зокрема підготовку навчального посібника для школярів та студентів з біологічного моніторингу та індикації якості поверхневих вод на транскордонних територіях, проведення майбутніх польових і лабораторних досліджень, планування виходу експертів на моніторингові ділянки. Також узгодили та адаптували методики комплексного екологічного і гігієнічного дослідження стану водних об’єктів досліджуваного регіону, скоординували дизайн та наповнення сайту проєкту.

Сторінка біологічного факультету УжНУ у Фейсбук

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

29 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів