Інвестиційна компанія прогнозує, що Ілон Маск стане першим у світі трильйонером

Інвестиційна компанія прогнозує, що Ілон Маск стане першим у світі трильйонером
Якщо цю суму спробувати скласти 100-доларовими банкнотами, то ця гора важитиме 2,2 мільярди фунтів, або 13 з половиною пам'ятників Вашингтону. Цієї суми вистарчить, щоб дати кожній особі на планеті 126,58 доларів (і навіть тоді залишиться ще пару сотень мільйонів доларів).

 

А також це можлива вартість статків найбагатшої людини на світі — Ілона Маска, за умови, що його проєкт Space X буде успішним.

Про це говорять експерти інвестиційної компанії Morgan Stanley, які вважають, що потенціал бізнесу з доставки звичайних пасажирів у космос зробить її найдорожчою компанією у світі, а Маска, безумовно, найбагатшою людиною в історії планети.

Уже найбагатша людина у світі

Усім відомо, що Ілон Маск неймовірно багатий. Джефф Безос, власник Amazon, був одним із головних бенефіціарів глобального переходу в Інтернеті, який охопив все, від соціальних мереж до онлайн-казино, — але Маску навіть це не завадило з легкістю його обійти.

Його модельний ряд Tesla — парк високотехнологічних електромобілів — за останні кілька років став популярним, як ніколи. Їх останній звіт про прибутки та збитки показав зростання акцій майже на 13% за наявності понад 16 мільйонів нових опціонів на акції. Ринкова капіталізація Tesla перевищила 1 трильйон доларів.

Це разом із невеликими підприємствами допомогло йому досягти нинішнього статку в 271,3 мільярда доларів, що зробило Маска найбагатшою людиною в історії і приблизно на 33% багатшими, ніж Безос, його найближчий суперник.

Однак завдяки своїй унікальній компанії SpaceX він може перевершити будь-які очікування.

«Космічний Google»

Ще в 2002 році, коли в НАСА отримували похвали за запуск нового космічного корабля для спостереження за Землею Aqua (EOS), Ілон Маск хотів більшого, ніж просто спостереження. Його цікавила колонізація.

Його компанія SpaceX, що спочатку називалася Mars Oasis, намагалася купити старі ракети в Росії, але їм не вдалося узгодити ціну. Це Маска і його команду фахівців геть не злякало — натомість вони вирішили збудувати свої власні ракети. До 2008 року їхнє перше дітище, ракета Falcon 1 здійснила один повний оберт навколо планети Земля. Вдалося це з четвертого разу, але зате вона стала першим судном, працюючим на рідкому паливі.

Протягом наступного десятиліття ми побачили кілька подальших досягнень, кульмінацією яких стало те, що вони стали першою приватною компанією, яка в травні 2020 року відправила людей на орбіту та на Міжнародну космічну станцію.

Їх остання місія — перший в історії запуск на орбіту повністю приватного екіпажу у вересні — підняла вартість компанії приблизно до 100 мільярдів доларів. Аналітик Morgan Stanley Адам Джонас сказав, що вона може стати «найвище оціненою компанією у світі — у будь-якій галузі». Він сказав, що їх здатність використовувати багаторазові ракети для регулярного перевезення людей та вантажів на Місяць та Марс може зробити його «космічним Google».

Скільки можуть коштувати SpaceX та Tesla?

Унікальною перевагою проєкту SpaceX є його універсальність. Окрім космічних подорожей, він також має потенціал і у багатьох інших суміжних галузях, включаючи космічну інфраструктуру, спостереження Землі та дослідження далекого космосу. Джонас передбачив, що незабаром його вартість зросте вдвічі  — до 200 мільярдів доларів, однак це може бути лише початком.

Якщо вартість Tesla зараз складає 1 трильйон доларів, то логічно припустити, що SpaceX також може досягти цієї суми — якщо регулярні космічні подорожі стануть новою реальністю. У такому разі 54 % акцій Маска принесуть йому понад пів трильйона доларів.

І це ще не враховуючи успіхи Tesla. Forbes нещодавно передбачив подвоєння вартості електромобіля номер 1 у світі з кількох причин.

По-перше, може стати популярною оренда Tesla, що відкриє ринок для людей, які не можуть собі дозволити її купити. По-друге, компанія швидко розвивається у Китаї, відкриває завод у Шанхаї та отримує позитивний фідбек від тамтешніх споживачів. Нарешті, Panasonic збирається анонсувати нову потужнішу й ефективнішу батарею для автомобілів Tesla.

Крім того, давайте не забуватимемо про здатність Маска керувати ринковою вартістю за допомогою одного твіту. Його заяви, часто обурливі, в минулому спричиняли різке зростання акцій Tesla і деяких криптовалют.

Якщо SpaceX і Tesla повністю розкриють свій потенціал, то нинішні статки Ілона Маска здаватимуться дрібницею — принаймні йому. 

«Скромний» спосіб життя Маска

Отже, що робить зі своїм багатством людина, яка має майже третину трильйона доларів? Ілон Маск заявив, що вестиме скромний спосіб життя.

Весною 2020 року він пообіцяв віддати на благодійність більшу частину свого фізичного майна, включаючи шість каліфорнійських особняків. Натомість він вважає за краще жити в невеликому «збірному будиночку для здачі в оренду» в Техасі, де знаходиться домівка SpaceX Starships.

Однак деякі джерела у ЗМІ висловили думку, що це такий рекламний хід, метою якого є відвернути увагу від надзвичайного багатства південноафриканського підприємця. Вони кажуть, що перш ніж різко скорочувати штат, йому, можливо, слід перевірити, чи правильно він сплачує податки.

 

19 листопада 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів