Історик: Паркана навколо Невицького замку не повинно бути

Історик: Паркана навколо Невицького замку не повинно бути
На Закарпатті біля історико-архітектурної пам'ятки національного значення– Невицького замку – власник приватної прилеглої території встановив залізний паркан — тепер до пам'ятки немає вільного доступу для туристів, а також порушена цілісність комплексу.

 

Про це історик, археолог, дослідник Невицького замку Олександр Дзембас повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу.

Територія навколо Невицького замку була приватизована давно, і роками майже під стінами замку йшло будівництво великого відпочинкового комплексу “Верховина”. Але у вересні забудовник звів навколо території цього комплексу залізний паркан. Це сколихнуло громадськість, були заяви від обласної влади — але пройшов місяць, паркан навколо замку й далі стоїть, чого в принципі не може бути: такого прецеденту, щоб приватний власник перегородив доступ до історико-архітектурної пам'ятки національного значення, немає ніде в країні, я вже не кажу про Європу”, – зазначив Дзембас.

За словами науковця, питання паркана навколо Невицького замку треба розділити на дві частини. “По-перше, тут йдеться про доступ людей, туристів до історико-архітектурної пам'ятки. Паркан перекриває дорогу до замку, і тепер дістатися до нього можна хіба лісом, стрімким підйомом. Друге, про що треба говорити, — це захоплення частини території історико-архітектурної пам'ятки національного значення, якою є Невицький замок. Адже свого часу рішенням Ужгородського міськрайонного суду територію замку передали як безгосподарну споруду у власність Кам’яницької сільради. В той час було приватизовано землі навколо замку, це приблизно сім років тому, і почалося будівництво комплексу, очевидно, з порушеннями”, – додав Дзембас.

Дослідник наголосив, що паркан, який зараз установили навколо приватної території, заходить у межі замку, які задокументовано, також наявні наукові звіти досліджень та паспорт пам'ятки. Це — територія палісаду біля замку, вона має історичну цінність, там треба проводити розкопки, акцентував науковець.

Наразі з власником приватної території сісти за стіл перемовин не вдається, він не йде на контакт, каже Олександр Дзембас. (Спроби редакції зв'язатися з власником ТОВ "Верховина" також не мали успіху, втім, редакція чекає на коментар щодо цієї ситуації і готова опублікувати думку іншої сторони).

Шляхів виходу із ситуації — кілька. Перший — це поговорити із власником, домовитися про сервітут і знести паркан. У будь-якому випадку територія палісаду має бути звільнена, це однозначно. Якщо ні — то прокуратура і суди, іншого шляху немає”, – вважає дослідник.

За його словами, ситуаія, що склалася наразі, фактично, це — захоплення території пам'ятки національного значення.

Невицький замок – напівзруйнований замок біля села Кам'яниця Ужгородського району Закарпатської області. Пам’ятка розташована на горі вулканічного походження заввишки 260 м над рівнем моря у вузькій долині річки Уж. Деякі дослідники вважають, що історія угорської захисної споруди на шляху до Київської Русі бере витоки ще в ХІІ ст. З 2006 р. в замку проводиться театралізоване свято весільних обрядів "Невицький замок — замок наречених".

Як повідомляв Укрінформ, наразі в Невицькому замку тривають роботи з відновлення вежі-донжону та часткової реставрації стін. Завершити реставраційні роботи мають у грудні. Проєктом заплановано відновлення вежі-донжону, візитівки Невицького замку, а також покрівлі на вежі біля входу до замку, та часткова реставрація стін. З державного бюджету на це виділили 9,2 млн грн.

Два тижні тому у Закарпатської ОДА заявили, що із власником приватної території біля Невицького замку обласна влада вестиме перемовини щодо укладання договору сервітуту, щоб забезпечити безперешкодний доступ до пам'ятки національного значення – Невицького замку – через територію ТОВ "Верховина". Щоправда, опісля не повідомлялося, чи відбулися ці перемовини і наскільки вдало вони пройшли.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів