Техобслуговування газових мереж багатоквартирних будинків: що треба знати закарпатцям

Техобслуговування газових мереж багатоквартирних будинків: що треба знати закарпатцям
Інформація від прес-центру Закарпатської філії ТОВ «Газмережі України».

 

Наприкінці квітня розпочинається системне проведення технічного обслуговування газмереж багатоквартирних будинків по всій Закарпатській області. Проводитиметься воно за графіком, який опублікований на офіційному сайті підприємства за адресою https://zk.grmu.com.ua/. Упродовж наступних 3 років спеціалісти Закарпатської філії «Газмережі» виконають ТО майже 2,5 тисяч будинків.

Ці роботи здійснюються відповідно до «Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків», затвердженого у вересні 2023 року Міненергетики та НКРЕКП. Документ чітко окреслив терміни та графіки проведення ТО, розрахунки його вартості, перелік робіт, що входять до послуги.

«Послуга не нова, техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж проводилося й раніше, але тепер це чітко окреслено законом. Раніше за належний стан будинкових мереж відповідали балансоутримувачі – ЖКГ, ОСББ, керуюча компанія тощо. Проте обов’язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт і перелік робіт не були законодавчо визначені. Як результат, останні щонайменше 4 роки належне обслуговування мереж не проводилося. Це значно збільшує ризики для користувачів, особливо враховуючи додаткове навантаження, яке покладається на інфраструктуру країни в умовах війни», — пояснив начальник відділу технічного обслуговування Закарпатської філії ТОВ «Газмережі» Віктор Русин.

Після укладення договору з мешканцями будинку фахівці зобов’язані:

провести планове випробування систем на щільність;

зробити  ТО систем газопостачання, запірних пристроїв, газовикористовуючого обладнання, призначеного для опалення;

перевірити на герметичність з’єднання газопроводів і газового обладнання;

за необхідності усунути витоки газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Договір на роботи з технічного обслуговування укладається з балансоутримувачем будинку (ОСББ, керуючою компанією тощо). Плата за обслуговування буде нараховуватись лиш раз на 3 або 5 років, залежно від того, як давно мережі були побудовані. Графік робіт, а також зразок договору та розрахунки вартості робіт є у вільному доступі на сайті Закарпатської філії ТОВ «Газмережі»: https://zk.grmu.com.ua/

 

 

11 квітня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів