Сучасне обладнання допомагає митникам виявляти приховані товари у важкодоступних місцях транспортних засобів

Сучасне обладнання допомагає митникам виявляти приховані товари у важкодоступних місцях транспортних засобів
Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці.

 

Аби якісно контролювати переміщення вантажів та сумлінну сплату платежів за імпорт товарів, митникам допомагає сучасне обладнання. Саме скануючі системи стаціонарного типу призначені для виявлення товарів, що переміщуються прихованими у важкодоступних місцях або серед інших задекларованих товарів.

У 2023 році закарпатські митники перевірили 90,8 тисяч вантажівок через сучасні скануючі системи, які встановлені на митних постах «Тиса», що на кордоні з Угорщиною, та «Ужгород-автомобільний» – зі Словаччиною. Майже у 6-и тисячах з них виявлено різні аномалії. Відтак, в кожному з таких випадків здійснено ретельну перевірку вантажів та задокументовано 29 фактів порушення митних правил.

Серед найбільш резонансних порушень – виявлення «нашпигованої» газової цистерни 215 ящиками сигарет, вартістю понад 5,6 млн грн. В іншому випадку на кордоні зі Словаччиною завдяки сканеру закарпатські митники виявили сучасну техніку вартістю 20 млн доларів. Нові планшети і останні IPhone 15 ділки намагалися провезти непоміченими, заздалегідь приховавши у всіх можливих порожнинах рейсового автобусу.

А от через митний пост «Тиса» водій вантажівки наважився перемістити приховані від митного контролю не лише тютюнові вироби, а й ще наркотики. Зухвалу контрабанду виявили під час сканування та знайшли 47 пакетів з марихуаною, схованих в нішах кабіни, вагою майже 14 кг, а в підлозі – контрабандні кілька тисяч цигарок.

Митники фіксують непоодинокі випадки, коли заради нелегального заробітку від збуту сигарет в країнах Євросоюзу, контрабандисти не гребують ховати їх і серед продовольчих товарів. Цікавий випадок стався теж на кордоні з Угорщиною, де за товаросупровідними документами у напівпричепі експортувався вантаж «частини тушок свійських курей». Однак, під час сканування інспектори побачили на моніторі, що технічні порожнини рефрижератора вщент заповнені «додатковими» об’єктами. Невдовзі з’ясувалося, що кмітливці заздалегідь закріпили приховані сигарети скотчем до нижніх частин стінки та захисних рейок рефрижератора, аби ті не випадали. Відносно водія складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу, санкції якої передбачають конфіскацію не лише прихованих предметів правопорушення, а й вантажівки, оцінену у 2 млн грн.

На сьогодні є потреба в ефективному оновленні технічної бази інших митних постів, що в зоні діяльності Закарпатської митниці, позаяк це є потужним інструментом для боротьби з контрабандою та забезпечить бюджет суттєвими доходами.

 

18 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів