110 спроб незаконного переміщення товарів серед гуманітарної допомоги на 20,7 млн грн виявили минулоріч закарпатські митники

110 спроб незаконного переміщення товарів серед гуманітарної допомоги на 20,7 млн грн виявили минулоріч закарпатські митники
Про це інформує пресслужба Закарпатської митниці

 

На підставі аналізу інформації щодо законності переміщення товарів гуманітарної допомоги на митну територію України закарпатські митники викривають різні махінації та схеми ділків, які намагаються обійти митне законодавство та використати гуманітарну місію в комерційних та інших протиправних цілях.

Так, у 2023 році виявлено та задокументовано 110 спроб незаконного переміщення товарів серед гуманітарної допомоги, шляхом недекларування  або  подання  документів,  що  містять  неправдиві  відомості, на загальну суму 20,7 млн. грн.

Серед майже 1,2 тисяч найменувань предметів правопорушення: медичні препарати, косметичні засоби, промислові і продовольчі товари, сучасна мобільна та сільськогосподарська техніка, брендовий одяг і взуття, автомобілі тощо. Товари визнавалися гуманітарними за декларативним принципом і без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги. Так, у серпні 2023 року виявлено схему незаконного ввезення в Україну 69 автівок під виглядом гуманітарної допомоги. Жителі Закарпаття вдалися до хитромудрої оборудки, аби завезти на митну територію України з Чехії іномарки з уникненням сплати чималенької суми митних платежів. За даним фактом Закарпатська митниця направила до правоохоронного органу повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочину, передбаченого ст. 358 ККУ.

Також часто фіксуються факти не задекларованих медичних препаратів із вмістом наркотичних або психотропних речовин серед інших медикаментів, які переміщуються через митний кордон України як гуманітарна допомога. У такий спосіб ділки сподіваються не лише на спрощений порядок проведення митних формальностей, а й - «тишком-нишком» завезти заборонені до обігу медпрепарати. Та, досвідчених інспекторів не проведеш!

Приміром, на митному посту «Ужгород-автомобільний», що на кордоні зі Словаччиною, припинено спробу незаконного переміщення значної партії психотропних медпрепаратів, які переміщувалися під виглядом гуманітарної допомоги. Майже 9 тисяч таблеток-транквілізаторів, обіг яких заборонено, везли в Україну серед їжі тварин та памперсів. В іншому випадку, через митний пост «Вилок», що на кордоні з Угорщиною, іноземець хотів завезти мікроавтобусом в Україну гуманітарну допомогу, серед якої переміщувалися без будь-яких дозвільних документів медпрепарати психотропної дії, які, нібито, потребувала релігійна громада на Закарпатті. За даними фактами до правоохоронних органів направлено повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину за статтями 307, 309 ККУ.

Серед хитромудрих схем - направлення вантажів гуманітарної допомоги на адреси отримувачів без їх згоди або без їх відома, використовуючи виключно реквізити організацій отримувачів гуманітарної допомоги, що знаходяться у відкритому доступі. Таким чином ділки намагаються використати товари гуманітарної допомоги не за призначенням і щоб не надійшли до осіб, які їх дійсно потребують. А ще – обійти декларування товару та сплату митних платежів. Так, до прикладу, перевізник віз зі Словаччини гуманітарну допомогу - побутову техніку. Під час ретельної перевірки на кордоні виявлено «зайвий» товар, який прямував на адресу благодійного фонду в столиці під виглядом гуманітарного вантажу, аби обійти оподаткування. Вартість вилученого комерційного товару, а це  печі на дровах та комбіновані плити – понад мільйон грн.

Зважаючи на певні критерії ризику та для перевірки достовірності відомостей, що заявляються у деклараціях, Закарпатська митниця звертається до ОВА надати підтвердження отримання вантажів з гуманітарною допомогою кінцевими отримувачам. У разі виявлень яких-небудь порушень, інформуються правоохоронні органи та направляються запити на адреси іноземних відправників або дарувальників товарів гуманітарної допомоги.

Торік направлено 1 071 запит отримувачам гуманітарної допомоги щодо підтвердження чи спростування ними отримання гуманітарних вантажів. Відтак, запроваджено 74 справи про порушення митних правил на загальну суму майже 12 млн. грн.

 

23 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів