Науковці біологічного факультету УжНУ провели воркшоп на тему екологічного стану поверхневих вод

Науковці біологічного факультету УжНУ провели воркшоп на тему екологічного стану поверхневих вод
Захід відбувся у рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020»

 

Науковці біологічного факультету Ужгородського університету в рамках спільного словацько-українського проєкту «Навколишнє середовище для майбутнього через наукову освіту», що реалізується в рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020», провели воркшоп для громадськості на тему екологічного стану поверхневих вод. Під час заходу експерти проєкту Федір Куртяк, Роман Кіш, Михайло Вакерич ознайомили учасників із сучасними методами оцінки стану водних екосистем.

Оцінка стану довкілля, і природних водойм зокрема, здійснюється різноманітними способами з використанням цілої низки індикаторних показників. Експерти, які проводили дослідження в рамках вищезгаданого проєкту, зазначили, що в останні десятиріччя значного розвитку набувають методи біоіндикації, що ґрунтуються на законах екологічної толерантності видів, відповідно до яких кожен вид пристосований лише до певних природних умов і поза ними існувати не може.

Під час заходу експерти проєкту розповіли про суть біоіндикації водних екосистем, види-індикатори та методи збору матеріалу у польових умовах, зокрема про відбір гідробіологічних проб для виявлення протозойних організмів, визначення водних рослин як індикаторних видів, особливості використання риб та земноводних як індикаторів з огляду на їхню фенотипову мінливість у залежності від ступеня забруднення води.

Учасники воркшопу, а це представники громадських організацій, студентського активу, вчителі, працівники Ужанського національного природного парку та метеорологічної лабораторії, мали змогу ознайомитися з методиками, що використовуються у сучасних екологічних та гідробіологічних дослідженнях. За допомогою приладів, що були придбані в рамках проєктного фінансування, було продемонстровано динаміку вмісту певних хімічних показників у пробах води, відібраних в різних локалітетах р. Уж.

За підсумками транскордонного проєкту створено набори екологічних навчальних матеріалів (методичні рекомендації та посібник «Екологічні проблеми Закарпаття»); проведено ряд еко-освітні тренінги для учнів шкіл; здійснено біомоніторингові дослідження в басейні річок (Уж та Лаборець) із різним ступенем забруднення; виміряно параметри води в забруднених річках з використанням спеціального обладнання; виготовлено портфоліо фотодокументації вибраних біоіндикаторів; створено «віртуальну біо-лабораторію забруднених річок» (vbiolab) як частину веб-сторінки проекту та виконано оцінку та інтерпретацію отриманих даних і результатів їхнього аналізу з використанням 2D та 3D мікроскопів з різними можливостями масштабування.

 

 

28 листопада 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів