Закарпатці можуть подати заявку на компенсацію за прихисток переселенців дистанційно

Закарпатці можуть подати заявку на компенсацію за прихисток переселенців дистанційно

 

При цьому, як повідомили «Карпатському об’єктиву» у Закарпатській ОВА, переважна більшість ВПО мешкає у приватному секторі. Найбільша частка з них – із Харківської, Донецької та Запорізької областей.

Більшість переселенців проживають в Ужгородському та Мукачівському районах, хоча, як наголошують у ОВА, що стосується саме приватного сектору, то серед громад області громад найбільше внутрішньо переміщених (більше 90%) проживає на Берегівщині. Але в загальному найбільшу кількість переселенців прийняв саме Ужгород. Тільки офіційно у місті проживає більше 28 тисяч офіційно зареєстрованих осіб із числа ВПО. Насправді ж їх у рази більше, бо велика частина внутрішньо переміщених вирішила просто не реєструватися. Серед проблем, які називають ті, хто переїхав у область після початку війни, ключовою є саме житло, бо, незважаючи на справді високі ціни на оренду, на території Закарпаття вільними залишається зовсім небагато квартир та будинків, які можна винайняти.

Компенсація за надання житла

Тим, хто надав притулок внутрішньо переміщеним особам, держава, як і раніше, пропонує компенсацію. Тож відтепер, як зазначають у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, господарі будинків, які прийняли у себе ВПО, можуть подати заявку на компенсацію у дистанційному форматі, при цьому навіть перебуваючи за кордоном. Відомо, що впродовж березня-грудня минулого року закарпатці подали 19 553 заявки на отримання коштів за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Протягом тільки першого року війни мешканці області прийняли у себе понад 30 тисяч людей, які через війну покинули свої домівки. Зараз ця цифра стала ще більшою. Відповідно, на компенсацію витрат торік було виділено 32,9 млн грн.

Яку суму можна отримати

Розмір допомоги з боку держави за притулок ВПО складає 450 гривень на місяць за надання житла одній людині у теплий період року та 900 гривень – під час опалювального сезону.

Як оформити заявку

  1. Аби оформити заявку, потрібно:
  2. Зареєструватися на сайті «Прихисток.
  3. Розмістити оголошення про надання притулку ВПО. Це можуть зробити не тільки господарі будинку чи квартири, але й їхні родичі. Особиста присутність не є обов’язковою.
  4. Надіслати лист-повідомлення з копіями підтверджувальних документів на визначену відповідальним виконавчим органом місцевого самоврядування електронну адресу. Для того, аби компенсацію нарахували коректно, зробити це варто не пізніше наступного робочого дня після надання житла ВПО.

З формами таких повідомлень і заяв можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України у розділі «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб», натискаючи відповідні активні посилання.

Які конкретно документи потрібно подавати

  1. Під час подання заяви, людина, яка розмістила у себе ВПО, повинна пред’явити (прикріпити до листа-повідомлення) ряд копій підтверджуючих документів:
  2. Документ, який посвідчує особу (паспорт, ідентифікаційний номер платника податків, біометричний паспорт (закордонний) – за наявності) ;
  3. Документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника;
  4. Копії довідок про взяття на облік ВПО (без довідок заяви не приймаються), а також копії документів розміщених ВПО (паспортів, ідентифікаційних номерів платників податків, біометричних паспортів (закордонних) – за наявності, свідоцтва про народження дітей).

Варто додати, що Закарпаття є лідером в Україні в загальнонаціональній програмі «Прихисток», оскільки 95% ВПО проживають у приватному секторі.

Раніше прийом заяв на компенсацію житла для переселенців здійснювався під час індивідуального прийому. В Ужгороді, наприклад, у кабінеті №105 у адміністративної будівлі міської ради.

Тепер же оформити заявку можна, не виходячи з дому, маючи перед собою тільки телефон чи комп’ютер.

Марина АЛДОН, “Карпатський об’єктив”

 

22 липня 2023р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів