"Працював у Польщі на заводі, почалася війна, повернувся й одразу пішов у військкомат", – мінометник 128 бригади Артем

"Працював у Польщі на заводі, почалася війна, повернувся й одразу пішов у військкомат", – мінометник 128 бригади Артем
Мінометник, головний сержант 128 окремої гірсько-штурмової бригади Артем раніше служив у прикордонних військах, потім звільнився і поїхав на заробітки. Але як тільки почалася війна, повернувся в Україну й одразу пішов у військкомат. Про військовослужбовця розповіли на Facebook-сторінці Закарпатського легіону.

 

"Раніше я служив у прикордонних військах, у спеціальному бойовому підрозділі. Був мінометником, і ми неодноразово виїжджали в зону ООС. Потім звільнився й поїхав у Польщу на заробітки. Працював на заводі, але як тільки почалася війна, повернувся в Україну й одразу пішов у військкомат. Не міг залишитися за кордоном — я ж із досвідом, військовий, то краще хай я піду на війну, ніж недосвідчені хлопці. Зможу і сам пригодитися, і навчити когось", — розповів воїн.

Артем пояснює, що у 128 бригаді їх розрахунок використовує міномет КБА-48М 82-го калібру. "Він менший за 120-й, але мобільніший і жалить дуже дошкульно. Працюємо з дроном, тому бачимо результат. І склади ворожі з боєприпасами знищували (феєрверки дуже видовищні були), і піхоту розганяли – багато поганого росіянам робили й робимо", — каже захисник.

Зі слів воїна, після одного випадку, коли вони знищили російську техніку, на них влаштували полювання. Чекали на їх розрахунок, і щойно українські бійці почали працювати, по них відкрили вогонь із різної зброї. "Поки ми бігли в укриття, по нас бив танк і добре, що навідник попався косоокий. Потім ворожий дрон засік наше укриття і нас обстріляла спочатку самохідна артустановка, а затим "Град" випустив цілу касету – сорок реактивних снарядів. Земля навколо здригалася, вся посадка знищена й перепалена, деякі снаряди врізалися в дерева над нами, а деякі вибухали за метр від окопів. Вони перестали стріляти, бо були впевнені, що знищили нас. Але ми вижили, обійшлися кількома легкими пораненнями", — розповів Артем.

Максимальна дальність міномета з яким працюють військові — 4 кілометри, тому вони мусять підбиратися до ворога дуже близько. "Відповідно, і нам часто прилітає з різної зброї і з різних напрямків. Одного разу після обстрілу загорілася трава, і вогонь підібрався до ящиків із боєкомплектом. То наші хлопці під артобстрілом погасили вогонь — виявили справжній героїзм. А якось з однієї позиції довелося вести вогонь почергово по 14 різних цілях. Тоді за годину наш розрахунок випустив 75 мін — накрив ворога і в нашому секторі, і по сусідству, в зоні відповідальності іншої бригади. Таке тут часто трапляється", — каже захисник.

Артем розповідає: "Бійці в нас молодці, бойовий дух на висоті. Ми разом із піхотою в полях працюємо — мокнемо в дощ, мерзнемо в мороз, смалимося на сонці в спеку — прикриваємо її за будь-яких умов. Піхота бачить нашу роботу й дякує. І це приємно".

 

07 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів