Як адаптуватися до стресу: поради психологів HoldYou

Як адаптуватися до стресу: поради психологів HoldYou
Впродовж усього життя ми постійно стикались зі стресом: виснажливі іспити, внутрішній страх провалу, дедлайни на роботі, непорозуміння в родині тощо. Однак з початком повномасштабної війни в нас виникли інші почуття. Ми стали хвилюватись за власну безпеку та безпеку наших рідних. Особливо в перші дні та тижні не могли зрозуміти, що робити, як жити далі. Нас охопив сильний страх, тривожність і паніка.

 

Проте це була лише перша стадія переживання стресу. Потім настала стадія заперечення — відмовлялися приймати реальність такою, яка вона є, воліючи не вірити, що це дійсно відбувається з нами. Далі з’явилась агресія. Будь-які слова сприймалися в багнети, і ми постійно перебували на межі нервового зриву. Таким чином, злість і знецінення всього позитивного стали панівними емоціями. 

Згодом на зміну прийшов відносний спокій. Ми почали шукати вихід із ситуації, яка склалась. Поступово поверталося критичне мислення, здатність приймати зважені рішення. Потім настала стадія депресії, вона виникає внаслідок втрати внутрішнього ресурсу і характеризується відсутністю сил діяти далі. Це уявна внутрішня небезпечна зона як для психічного, так і для фізичного здоров’я. Тому вкрай важливо зберігати емоційну рівновагу. 

Ми зіткнулись з гострим стресом, причини якого не можемо усунути. І єдиний шлях — адаптуватися до нього. Адже настала нова реальність і ми маємо до неї пристосовуватись. 

Інформаційна гігієна

Перше, що потрібно зробити — зменшити кількість інформаційних джерел. Особливо тих, які викликають у вас негативні емоції. Це стосується, зокрема, заяв кремлівських чиновників, схвальних висловлень росіян щодо війни. Якщо зустрічаються такі новини, то слід абстрагуватись від прочитаного або зовсім прогорнути стрічку далі. 

Варто розуміти, що війна ведеться не тільки на передовій, але й на інформаційному фронті. Так окупанти намагаються вивести нас з рівноваги і зламати бойовий дух.   

Також потрібно пам’ятати, що на подібні вислови впливає психологія рашизму та пропаганда. Це психологія людей, яких охопила нова реальність. Вони втратили почуття приналежності до «великої держави» і зараз намагаються повернути його. Ці люди відчувають злість і образу, тому сприймати їхні слова серйозно не варто.  

Як прийняти реальність і позбутися стресу — поради психологів HoldYou

  • Додайте фізичну активність у щоденну рутину. Робіть руханку, бігайте, займіться йогою;

  • Спілкуйтесь із рідними та друзями. Частіше обговорюйте нейтральні теми, не воєнні. Це потроху повертатиме почуття «нормальності» життя;

  • Знайдіть хобі. Це може бути малювання, танці або будь-яка інша діяльність, що приносить задоволення. Якщо вас заспокоюють і надихають тривалі прогулянки наодинці — це теж чудовий спосіб отримати позитивні емоції;

  • Плануйте день і дотримуйтесь звичних буденних справ;

  • Дотримуйтесь гігієни сну, засинайте не пізніше 23:00;

  • Коли «накривають» негативні емоції, стрес і тривога – прийміть контрастний душ;

  • Діджитал-детокс. Не беріть телефон до рук, доки не встанете з ліжка, не погуляєте, не зробите йога-зарядку і не з'їсте поживний сніданок;

  • Прийміть ванну з морською сіллю. Без телефону;

  • Коли їсте, робіть це теж без телефону;

  • Медитуйте. Це поверне стан спокою і рівноваги;

  • Робіть дихальні практики;

  • Частіше гуляйте на свіжому повітрі. 

Наш організм може захищатись від відчуття стресу і тривоги раціональними способами: аналіз ситуації, отримання корисної та важливої інформації, розв’язання проблем звичним шляхом. А також через неусвідомлені захисні механізми, серед яких раціоналізація (прагнення неприйнятної поведінки та почуттів виправдати благородно. Наприклад, деякі батьки можуть побиття дитини пояснювати способом «зробити з неї хорошу людину»). Та проекція — коли людина приписує іншим власні неусвідомлені думки, ідеї або відчуття, які є для неї небажаними або неприйнятними. 

Варто навчитися слухати себе і свої почуття, аби правильно розпізнати та відреагувати на захисні механізми психіки. 

Корисними будуть консультації з психологом. На платформі HoldYou кваліфіковані та досвідчені спеціалісти, які допоможуть подолати стрес і зрозуміти свої емоції. 

 

 

15 червня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів