Пріоритетом діяльності лісгоспу визначено тил

Пріоритетом діяльності  лісгоспу визначено тил
Окрім проведення цілого циклу необхідних і звичайних у мирний час лісогосподарських робіт, Берегівський держлісгосп працює на оборону України. Насамперед, чимало його співробітників, зокрема, майстрів лісу, інженерів, – боронять країну від окупанта зі зброєю в руках. По-друге, відправляє продукцію для потреб української армії. По-третє, забезпечує лісом споживачів і виплачує зарплатню. Тобто, зміцнює тил. А це нині вкрай необхідно.

 

Правда, нанесений війною удар – моральний, психологічний і емоційний – дався взнаки. У перші тижні агресії, як інформує керівник лісгоспу Василь Агій, на трасу не виїжджав транспорт, призупинили діяльність також споживачі, у розгубленому стані опинилися працівники підприємства. Частину колективу було мобілізовано, техніку віддано до тероборони. До прикладу, весь лісовий відділ влився у  підрозділ територіальної оборони. У посиленому режимі працювала лісова охорона – ліквідовували незрозумілі мітки й знаки на дорогах, цілодобово оберігали лісові масиви й фауну. Словом, у лісівників відкрився свій фронт… І дуже добре, що уряд, обласна і місцева влада визначили пріоритети в економіці тилових регіонів. Це додало впевненості й віри. Тож, почалася заготівля деревини для потреб війська. Лісівники розгорнули роботу з допомоги місцевим структурам ЗСУ в облаштуванні об'єктів і постачанні необхідної лісопродукції. Тож, усе це разом дозволило приступити до справді нового виробничого старту.

Як розповів головний інженер підприємства Михайло Буркало, за  перший квартал, попри шок від початку війни, заготовлено 4009 кубометрів деревини, з них 661 кубик ділової, 2920 - дров'яної. Зрубано 12,5 гектара площ головного користування. Майже половину – 2287 кубиків – заготовили фахівці Шаланківського лісництва (лісничий Євген Албок), на другому місці вальники лісу з Чизайського лісництва, яке очолює Юрій Маргітич.

Заготовлене реалізовують у круглому виді із верхніх складів. Лісопродукцію закуповують на аукціоні підприємці з інших областей. Через відомі обмеження воєнного часу призупинялася закупівля і відповідно заготівля. Та в другому кварталі буде ліпше, впевнений головний інженер. Планова заготівля нарощується і на аукціоні викупили все заготовлене.

-       Найважливіше, - вважає Михайло Буркало, - що лісгосп і в непростий час війни продовжує працювати.

Це свідчить також про те, що адміністрація підприємства зуміла втримати кваліфіковані кадри і налагодило придбання найнеобхіднішого для виробничого циклу -  запчастин, пального, механізмів і устаткування. А люди, задіяні в усіх роботах, - працюють завзято і самовіддано, наближаючи перемогу над ворогом. 

Василь НИТКА

 

28 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів