В Ужгороді стартував проєкт для підтримки волонтерів «Турбота: для тих, які тримають тил»

В Ужгороді стартував проєкт для підтримки волонтерів «Турбота: для тих, які тримають тил»
В Ужгороді ГО «Щасливі діти» реалізовує проєкт підтримки для волонтерів.

 

Їм не потрібні винагороди та медалі, не потрібне визнання і слава. Волонтери — це люди, які першими кинулися допомагати військовим, рятувати цивільних і тварин. Вони зустрічають на вокзалах, готують їжу, шукають і надають житло, плетуть сітки, знаходять і передають те, чого найбільше потребують українці — від ліків і дитячого харчування до бронежилетів, автівок і безпілотних літальних апаратів. Їхню працю неможливо переоцінити, але разом із тим вона не має жодної матеріальної винагороди. Вони роблять це, бо не можуть інакше. За підтримки ЄвропейськогоСоюзу та Міжнародного фонду «Відродження» в Ужгороді стартувала реалізація проєкту «Турбота: для тих, які тримають тил».

Керівниця проєктуЛюдмила Сюзева розповідає: «Із перших днів повномасштабної війни закарпатці дуже активно включилися у волонтерство. У волонтерських штабах усе гуло — волонтери працювали цілодобово. Вони приймають на себе кожен удар — дізнаються про втрати серед тих, кому передавали допомогу, розділяють біль тих, хто втратив усе і з розгубленими очима опинився на вокзалі незнайомого міста, зляться на тих, хто завищує ціни на житло і серцем обіймають тих, хто віддає останнє. Але волонтери — такі самі люди зі звичайними потребами. Вони теж виснажуються, хочуть поїсти, відпочити, поспати. Тому цей проєкт спрямований саме на підтримку волонтерів, щоб вони змогли вивільнити емоції, проговорити бентежні думки, зайнятися арт-терапією. Це подяка за їхню працю і невеличка рятівна соломинка, щоб не дати емоційно вигоріти».

Зараз в Ужгороді продовжили активну роботу волонтери, які займалися благодійністю задовго до повномасштабного вторгенняросії і почали волонтерити ті, хто об’єднався в ініціативні групи вже після 24 лютого. Так, приміром, Андріана Данилюк координує телеграм-спільноти «Волонтери Ужгорода» та «Шукаю волонтерів», де зібралося понад 7000 готових допомогти людей. А рієлторкаГалина Бучко із перших днів війни допомагає знаходити житло дя людей із зон бойових дій. За місяць Галина публікує у своєму каналі понад 2000 оголошень про пошук та здачу житла.

Загалом у команді «Турботи» є 2 психологині, співзасновницяплейбек-театру в Ужгороді, рієлторка, координаторка волонтерів, модератори телеграм каналів та мисткиня. У рамках проєкту для волонтерів організовуватимуть регулярні відкриті групові тренінги та індивідуальні консультування з психологами для відновлення рівноваги, а також творчу терапію — плейбек-театр, майстер-класи з кераміки та малювання. Усе це для того, щоб волонтери могли відволіктися від стресу та рутини, поспілкуватися з однодумцями, розважитися та перезавантажитися.

ПсихологиняМаріанна Мигаль пояснює: «Групи психологічної підтримки будуть спрямовані на профілактику чи діагностування емоційного вигорання. Бо волонтери зараз найбільш незахищена група. Вони допомагають іншим, але часто забувають дбати про себе. Їм треба справлятися з вигоранням, бо воно відбувається непомітно для них самих. Люди зможуть поділитися переживаннями, проговорити їх у групі однодумців. Іноді заняття будуть збірними, але буде можливість і прийти своєю компанією, бо є групи волонтерів, які разом займаються певним напрямком — медициною, підтримкою військових тощо. Люди знатимуть, на що звертати увагу, щоб зрозуміти, що щось не так: на наявність чи відсутність сну, на зміст сновидінь, на розмови, на настрої, ставлення до певних ситуацій тощо. Ми разом будемо згадувати, які в нас були ресурси раніше, куди вони поділися, як їх можна відновити».

Індивідуальні консультації проводитиме й психологиняЛюдмила Балецька. Зауважує: «Це будуть консультування низької інтенсивності, щоб знайти свої ресурси і зрозуміти, як відновлюватися. В умовах війни не рекомендують проводити глибоку терапію, хіба що людина пережила серйозну травму».

Заходи для волонтерів влаштовуватимуть раз на тиждень та заздалегідь їх анонсуватимуть, каже Людмила Сюзева. Серед них майстер-класи з кераміки та малювання із ужгородською мисткинеюОльгою Ладижець та заняття у плейбек-театрі.

Співзасновницяплейбек-театру в Ужгороді Наталія Шевченко пояснює: «Групові майстер-класи з елементами плейбек-театру знаходяться на межі акторства та психології. Цікаво це тим, що у такому театрі нема сценарію: люди розповідають історії і їх одразу відтворюють на сцені. Ці вправи допомагають підвищити стресостійкість та виплеснути емоції».

Також проєкт «Турбота» передбачає забезпечення витратними матеріалами ініціативи «Творчі волонтери», яку координує Юлія Дуб. Діяльність Творчих волонтерів спрямована на роботу з дітьми внутрішньо переміщених осіб.

Проєкт триватиме 4 місяці й завершиться у вересні.

Матеріал підготований за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах ґрантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Пресслужба ГО «Щасливі діти»

 

26 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів