Закарпатські лялькарі виступили для українських дітей на фестивалі "MASKARADA 2022" у Польщі (ФОТО)

Закарпатські лялькарі виступили для українських дітей на фестивалі "MASKARADA 2022" у Польщі (ФОТО)
Днями «жіночий батальйон» Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка» повернувся з польського міста Жешув, де взяв участь у якості почесних гостей на 12-му Міжнародному фестивалі театрів мультиплікаційної форми «MASKARADA 2022». Поїздка відбулася за підтримки Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОВА.

 

Господарями фестивалю були митці  жешувського театру «Маска» під егідою дивовижно гостинної директорки Моніки Шели, а учасниками — Театр анімації з Познані, ляльковий театр «Гулівер» та  театр «Бай» з Варшави, Театр «Піноккіо» та Театр ляльок «Арлекін» з міста  Лодзь та інші колективи. Співфінансувався фестиваль «MASKARADA 2022» Міністром культури та національної спадщини з Фонду сприяння культурі – державного цільового фонду Республіки Польща. 

Частиною програми театрального фестивалю у Жешуві, який проходив з 14 по 18 травня, став показ українським дітям вистави «Мишка та рожева стрічка» Закарпатського академічного обласного театру ляльок з Ужгорода. Треба згадати, що у квітні цього року вистава була показана ??в словацьких містах Пряшів та Кошице для дітей біженців з України, а режисерка, заслужена артистка України Наталія Орєшнікова ввела заміну в акторському складі, адже театр виїжджає за кордон лише у  жіночому складі.

У Жешуві вистава «Мишка та рожева стрічка», що стала частиною Міжнародного фестивалю театрів анімаційної форми «MASKARADA 2022»  проходила у клубі «Приходь і відпочивай, навчайся, розслабляйся, веселись»,  який польська сторона створила спеціально для організації дозвілля українських родин, які вимушено перебувають на території дружньої держави. У рамках клубу є й інші заходи для дітей: боулінг, малювання обличчя, дитячий майданчик та кінопокази. Дорослі все ще можуть брати участь у курсах польської мови та англійської мови, зокрема в дискусійному клубі «Speaking Club», Студія краси для українських мам, також відкриті пункти юридичної, психологічної та офіційної допомоги. Клуб вже з березня діє при Університеті інформаційних технологій та менеджменту в Жешові, ініціатива заснована на роботі волонтерів.

Закарпатські лялькарі відзначають надзвичайно теплу зустріч як з боку колег жешувського театру «Маска», так і глядачів — маленьких українців, які із захопленням дивились брали участь в інтерактивному видовищі рідною мовою, одночасно поповнюючи свої знання англійської — адже вистава за п'єсою заслуженого діяча мистецтв України  Руслана Неупокоєва є своєрідною виставою-уроком англійської мови, коли діти в ігровій формі знайомляться з новими іноземними словами. Окрім того, під час дитячої вистави за допомогою артисток Олени Пишки, Лариси Кривчик та Ганни Ліпчей та їхніх лялькових персонажів дітки  розв'язують недитячі питання — що потрібно зробити, щоб з тобою хотілося дружити?

За переконанням колективу Закарпатського академічного обласного театру ляльок та його директора-художнього керівника Мирослава ПЕТІЯ подібні поїздки є важливою місією колективу, який завдяки прикордонному розташуванню має можливість мобільно обслуговувати виставами українською мовою родини з дітьми, які вимушено, у зв'язку з воєнною агресією на території України   відірвані на даний час від рідної землі та звичного мовного середовища. У перспективі планується продовжити співпрацю у цьому напрямку із колегами сусідніх країн по обслуговуванню  родин  українських біженців виставами рідною мовою, які несуть добро, позитив та любов до Батьківщини.

Ніна Малишка

zakarpattya.net.ua 

 

23 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів