Туризм у час війни: Шалений попит на екскурсійні тури в Європу, щоб розвіятися, і готелі без росіян

Туризм у час війни: Шалений попит на екскурсійні тури в Європу, щоб розвіятися, і готелі без росіян
Три місяці нескінченного стресу, новини з фронту, хвилювання за близьких, а для когось — ще й виїзд із рідного міста і пошук тимчасового житла… Коли психіка вже не витримує, доводиться шукати розраду. Одна з таких — виїзд за кордон. Не в пошуках кращої долі, а саме для того, щоб змінити оточення, пожити без повітряних тривог і відновити моральний стан. А вже тоді повернутися в Україну і з новими силами працювати на її перемогу. Ми розпитали власника однієї з ужгородських турфірм Олександра Доктора про туризм за кордон під час війни і те, яких змін він зазнав.

 

  • Олександре, повернімося спогадами у перші дні повномасштабного вторгнення росії. Яким цей період був для туризму?

Із моменту повномасштабної війни туризм пройшов кілька фаз. У перші дні був шок для всіх: хтось не вилетів на відпочинок, хтось навпаки не встиг повернутися. Ми проговорювали з кожним нашим туристом, чи хоче людина повертатися — у нас повернутися захотіли 100% людей. Авіасполучення припинилося у перший же день. Тоді для кожного ми шукали авіасполучення з країни перебування до Будапешта. Повернули всіх, навіть із Куби. На жаль, українські туроператори погано організовували процес, вивізних рейсів було мало. Поки українці за кордоном очікували на зворотні рейси, їм потрібно було десь жити. На щастя, 90% готелів ішли назустріч і погоджувалися продовжити людям розміщення хтось на кілька днів, а хтось і на кілька тижнів. Якщо ні, то ми переселяли до готелів нижчого класу. Потім ніхто нікуди не їхав, були тільки евакуаційні рейси. Далі Болгарія надала програму підтримки для українців, забезпечила триразове харчування і безплатне проживання у Золотих Пісках. По 31 травня люди можуть бути там.

  • А з чого почав відновлюватися туризм?

Туризм зазнав не аби якого удару. Деякі туроператори взагалі не працюють, деякі лише за деякими напрямками. Насправді протягом воєнного часу були поодинокі бронювання на відпочинок у Європу та на екзотичні напрямки для жінок із дітьми. Але статистично це менше 1% від того, що було раніше. Із травня вже почалися постійні тури через угорський кордон на Закарпатті та через польський кордон на Львівщині. Зараз ці автобуси заповнені на 100 %, є великий ажіотаж. Уже є і чартерні рейси автобусами на море до Хорватії, Чорногорії, Греції, Болгарії, Туреччини, швидше за все, буде й Албанія.

До речі, зараз є сім’ї, які з тих чи тих причин опинилися за кордоном, і користуються нашими послугами звідти.

  • Куди зараз найчастіше їдуть українці? І чи пристосувався світовий туризм під воєнні реалії в Україні?

На екскурсійку до Європи зараз шалений попит, люди хочуть кудись вирватися. Перші рейси показали, що саме екскурсійні тури матимуть попит протягом літа.

Із морських напрямків найбільший попит мають Хорватія і Болгарія. Люди не покидають надій на відпочинок у Туреччині — там багато готелів перейшли у сегмент no russians (*без росіян. — прим. Авт.). Тобто наші та європейські туристи хочуть і зможуть відпочивати без них.

  • Питання, яке, певно, цікавить туристів найбільше: а що з цінами?

Є тенденція до росту цін на відпочинок і перельоти, бо росте вартість пального, продуктів, енергоносіїв у світі, тож розраховувати на старі ціни не варто. Назвати конкретні цифри складно, бо це дуже індивідуально. Наприклад, Туреччина і Єгипет раніше були максимально популярними літніми напрямками. Близько 70% туристів влітку їхали туди. Далі були Болгарія, Чорногорія, Хорватія тощо.

Зараз на морські курорти літаком можна потрапити з Молдови та країн Балтики чартерними рейсами. Відповідно, туди ще треба дістатися. Або ж полетіти з ближніх Будапешта, Кошиць, Братислави, Відня — однак це майже вдвічі дорожче, ніж була вартість вильотів із України.

То для розуміння, зараз тільки вартість авіаквитка до Туреччини чи Єгипту така ж або й вища, ніж до початку повномасштабної війни коштував повний пакет відпочинку зі Львова. Тоді ціни на літній Єгипет чи Туреччину стартували від 400-500$ з дорослого.

Розмову записала Ксенія Шокіна спеціально для KISZó

 

20 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів